Tijdens mijn eetstoornis werkte ik in de horeca via een uitzendbureau. Behalve dat het elke keer op een andere locatie was, werkte ik ook elke keer op verschillende tijden. Soms moest ik om 5 uur ‘s ochtends opstaan om een ontbijtservice in een hotel te draaien en andere keren was ik tot 4 uur ‘s nachts nog een grote dinershow aan het opruimen. Het eetschema wat ik van de diëtist mee kreeg liep echter van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Wat en wanneer moet ik eten bij zulke onregelmatige en afwijkende werktijden?
Vooral wanneer ik heel vroeg opstond vond ik het heel lastig te bedenken wat ik moest eten tot de lunch. Als je normaal gesproken om 8 uur op staat heb je toch 3 extra uren in de ochtend. Om niet een heel groot gat tussen je eetmomenten te laten vallen vertelde mijn diëtist dat ik ergens in de ochtend een extra tussendoortje moest inlassen. Dat klonk ook heel logisch in m’n oren, je bent toch al meer aan het doen dan als je gewoon in bed ligt te slapen. Toch voelde ik me onwijs slecht als ik een extra tussendoortje at. Voor mijn gevoel at ik dan veel te veel. Hier heb ik me echt even overheen moeten zetten door goed te kijken naar wat de feiten waren.
Wanneer je onregelmatige of lange werktijden hebt is het juist extra belangrijk om goed en gezond te blijven eten. Na een late dienst is soms alleen nog maar een snackbar of afhaalrestaurant open. Of je trekt iets uit de snoepautomaat. Dit kan een keertje, maar als je dat de hele week doet is het natuurlijk niet een gezonde oplossing. Daarnaast haal je je lichaam uit zijn biologische ritme en heb je ineens wel of geen trek op hele rare momenten. Zeker met een eetstoornis kan het dan lastig zijn keuzes te maken in wat en wanneer je eet. In deze blog geef ik jullie een aantal tips over eten tijdens afwijkende werktijden.
♥ Behoud regelmaat
Tijdens een eetstoornis kan het goed helpen dingen niet te ingewikkeld te maken. Een goede richtlijn is om om de 2 – 3 uur iets te eten. Dit hoeft niet een complete maaltijd te zijn, maar bijvoorbeeld iets simpels als een extra boterham of tussendoortje. Wanneer je langer wakker blijft verbruik je meer energie, dus die heb je ook echt nodig.
♥ Eten tegen eetbuien
Wanneer je niet regelmatig blijft eten kan ook de kans op eetbuien toenemen. Je lichaam verbruikt extra energie en zal ook om die brandstof gaan vragen. Probeer dus goed te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Misschien durf je niet zo goed extra te eten zoals ik in mijn geval benoemde, waardoor je lichaam onwijs om eten gaat vragen. Wanneer je dan toch toegeeft eet je vaak iets snels en ongezonds. Dit overkwam mij vaak na het uitstellen van eten en resulteerde dan in een eetbui met alle gevolgen van dien. Het is dus echt belangrijk steeds wat te eten, om eetbuien te voorkomen.
♥ Uitslapen na een late werkdag
Na een late nacht slaap je vaak uit waardoor je in de knel komt met je ontbijt. Zeker als je nog moet aankomen kan dit een lastige situatie zijn. Om je toch aan je eetschema te kunnen houden kan het een idee zijn om 8 uur een wekker te zetten om te ontbijten en daarna weer verder te slapen. Of je kiest om te brunchen, dan eet je tijdens je lunch iets meer dan normaal om je ontbijt te compenseren. Je ochtendtussendoortje schuif je dan door naar de middag. Het is maar net wat voor jou het fijnst voelt.
♥ Vermijd een teveel aan cafeïne
Een kopje koffie drinken is natuurlijk niet per definitie slecht voor je, maar probeer niet onnodig veel cafeïnehoudende dranken tot je te nemen. Dit kan je een grote invloed hebben of je hongergevoel, slaapritme en hartritme.
Hoe eet jij tijdens onregelmatige en afwijkende werktijden?
Geef een reactie