Cornflakes, brood, beschuit, yoghurt, ontbijtdrink of helemaal niks. In Nederland kennen we eigenlijk ook al veel soorten ontbijt en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen eten een stevig ontbijt om de dag aan te kunnen en iemand anders eet een bakje yoghurt met musli en vers fruit. We kennen in Nederland al veel verschillen hier in, maar ook in de rest van de wereld kan een ontbijtje er heel anders uitzien.
Ik heb dit wel gemerkt tijdens vakanties in Frankrijk, Engeland, Turkije, Portugal, Amerika en de Antillen. Alle landen hebben wel hun eigen gewoontes en ik vind het eigenlijk wel interessant. In Amerika heb ik bijvoorbeeld mijn ogen uitgekeken bij het All you can eat ontbijt dat heel populair is en in Turkije werd ik blij verrast door de hoeveelheid van verschillende soorten fruit en groente bij het ontbijt. Ja, groente!
Door een collega die bij ons op kantoor werkt, werd ik geinspireerd om deze blog te schrijven. Zij gaf aan dat ze graag wat variatie wilde in haar ontbijt, en is toen op onderzoek uitgegaan. Toen zag zij allemaal ontbijtjes uit verschillende landen. Wij hebben natuurlijk al eerder laten zien wat wij als ontbijt eten. Dit kun je terug vinden in deze en in deze blog.
Net als in Nederland, zullen ze in onderstaande landen echt niet alleen dit eten als ontbijt. De inwoners van deze landen zullen ook vaak ook de keuze hebben om voor dit te kiezen of voor wat anders. Zie het meer als inspiratie en een kijkje in de andere cultuur.
♥ Engels ontbijt
Een Engels ontbijt is denk ik wel een ontbijtje dat bij veel mensen bekend is. Dit is toch wel een ontbijtje dat heel anders is dan wat ik ‘s morgens op mijn bord heb liggen. Het is echter wel zo dat dit in Engeland vaak in het weekend wordt gegeten en niet iedere dag. Wat veel in het Engelse ontbijt terug komt, is gebakken spek en een gepocheerd of gebakken ei, worstjes, witte bonen in tomatensaus, aardappelpannenkoekjes, bloedworst, gebakken tomaat en champignons.
♥ Turks ontbijt
Ik ben meerdere keren naar Turkije op vakantie geweest en de eerste keer dat ik daar was, was ik 13 jaar. Ik weet nog heel goed dat ik zo verbaasd was over het ontbijt en dat het zo anders was dan in Nederland. Uiteindelijk valt het best mee, want ze eten daar ‘s morgens ook gewoon brood met verschillende lekkere dingen, maar er lag ook groente bij. Gesneden komkommer en tomaat bijvoorbeeld. Verder worden er veel olijven gegeten en bestaat het ontbijt ook uit verschillende soorten kaas. Yoghurt met vers fruit en honing en eieren die op verschillende manieren bereid werden, stonden ook altijd op tafel.
♥ Iraans ontbijt
Een traditioneel Iraans ontbijt bestaat vaak uit verschillende platte broden, boter, witte kaas, feta, opgeklopte slagroom of een verscheidenheid aan jam en andere smeersels. Ook wordt hetgeen dat op de foto te zien is als ontbijt gegeten. Het lijkt op een soort ovenschotel dat gegeten wordt met brood.
♥ Hawaiiaans ontbijt
In Hawaii ontbijten ze met veel fruit. Dit is wel duidelijk op de foto. Verschillende soorten vers fruit. Dit wordt overigens niet altijd en door iedereen gegeten. Er wordt ook wel eens brood bij gegeten of andere lekkere dingen.
♥ Zweeds ontbijt
Een typisch Zweeds ontbijtje bestaat uit een sandwich die gemaakt is van verschillende soorten brood. Er worden veel groenten en zuivelproducten bij het ontbijt gegeten. Ook komt leverpastei veel voor en is ‘bosbessensoep’ ook heel zweeds. Hierbij wordt veelal koffie, thee of warme chocolademelk gedronken.
♥ Mexicaans ontbijt
Veel Mexicanen houden van een stevig ontbijt wat meestal ook uit ei bestaat. Verder kunnen er verschillende groentne bijzitten, chili saus, tortilla’s, zwarte bonen, etc. Ook wordt er fruit gegeten bij het ontbijt.
♥ Frans ontbijt
In Frankrijk zijn de meeste mensen minder gericht op het ontbijt en maken ze meer werk van hun middag- en avondeten. Als ontbijt wordt vaak een grote kom koffie gedronken en hier dopen de Fransen stukken stokbrood in. Ook worden croissantjes veel gegeten bij het ontbijt met boter en jam, en natuurlijk kennen we ook de chocoladecroissant. Als ik aan Frankrijk denk, denk ik ook direct aan het lekkere stokbrood en de croissantjes die ik vroeger altijd op vakantie at.
♥ Chinees ontbijt
Bijna overal in China wordt het ontbijt gekookt, gestoomd of gefrituurd. In het noorden zijn rijstepap, warme sojamelk en gestoomde broodjes erg populair. In het zuiden eten ze vaak Dim Sum, noodles en hartige pannenkoeken. Hierbij eten ze ook vaak zoete dingen. De basis van het Chinese ontbijt is Congee, een hartige soep van rijst. Ik ben nog nooit in China geweest, maar ik eet wel regelmatig Dim Sum. Soms als brunch of als lunch. Ik heb het nog nooit als ontbijt gegeten.
♥ Russisch ontbijt
Bij het ontbijt in Rusland worden veel granen gegeten. Naast het ontbijtje op de onderstaande foto wordt ook vaak brood met kaas, vlees of vis, granenpap (Kasja), eieren, saucijzenbroodjes en roggebrood als ontbijt gegeten. Hier wordt vaak koffie of thee bij gedronken.
♥ Japans ontbijt
In Japan wordt vaak ontbeten met gestoomde rijst, gestoomde of gestoofde groenten met een rauw ei. Als bijgerecht wordt vaak zeewier, tofu en gegrilde vis gegeten. Er wordt vooral koffie, thee en vruchtensap gedronken bij het ontbijt. Best lekker denk ik, al zou ik persoonlijk wel het rauwe ei weglaten of vervangen door een gekookt of gebakken ei.
Tenslotten deel ik nog een leuke video met jullie die ik nadat ik deze blog had geschreven tegenkwam op Buzzfeed. In deze leuke video zie je nog veel meer ontbijtjes in allerlei landen voorbij komen.
Wat lijkt jou het lekkerste ontbijtje?
Geef een reactie