Voor mijn gevoel kan ik het nooit genoeg benadrukken. Daarom dit keer geen gewone blog over mijn ontbijtjes, maar een heuse ode aan het ontbijt! Ik ben dol op ontbijten. Op het moment van de dag, waarop alles nog voor je ligt en dus alles nog mogelijk is. Op de eindeloze ontbijt recepten en variaties aan producten, eigenlijk op alles. Elk weekend roep ik vanuit de keuken dat, als ik een beetje sneller kon bakken, ik een eigen ontbijt-bar zou beginnen. Kortom, het ontbijt is echt aan mij besteed en daarom deze welverdiende en belangrijke ode aan het ontbijt. Eet smakelijk!
Hoe hebben we dat eigenlijk al die tijd aangepakt? In de middeleeuwen moest er natuurlijk al gegeten worden aan het begin van de dag. Alleen was brood toen niet denkbaar. Brood is heel lang een luxeproduct geweest en er werd toen vooral pap, pannenkoeken of brij klaargemaakt. Er was namelijk niet genoeg graan om voor iedereen brood van te bakken en van het graan dat er was werd bier gemaakt. Je moet ergens prioriteiten stellen natuurlijk.
Nu bestempelen we het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Heel lang was het een ondergeschoven kindje en voor de negentiende eeuw was het ook gebruikelijk om left overs van het avondeten als ontbijt te eten. In de twintigste eeuw zien we de eerste grote veranderingen in hoe we vandaag de dag tegen het ontbijt aankijken. De vrouwen maken hun intrede op de werkvloer en dat vraagt dus ook om een andere aanpak in hoe we de dag beginnen. In deze periode komt er een opmars in het aanbod aan ontbijt producten. Brood, crackers, cornflakes, muesli en andere graanproducten vullen de schappen van de supermarkt. Het moet voedzaam zijn, maar ook gemakkelijk en snel.
Tegenwoordig kan het eigenlijk niet gek genoeg en heb ik het idee dat je veel verschillende trends en culturen door elkaar ziet gaan. Granola, yoghurtbowls, French toast, American pancakes, breakfast muffins.. Daarom hou ik zo van het ontbijt, je kunt het eigenlijk nooit fout doen en er zijn allang geen regels meer. Zowel thuis als buiten de deur zijn de mogelijkheden inmiddels eindeloos. Fijn, maar misschien ook lastig, want meer keuze maakt het lang niet altijd makkelijker om te kiezen.
Nog even kort, waarom is het ook alweer zo belangrijk om de dag te starten met een goede maaltijd? Het levert je in eerste instantie energie, na een lange periode van niet eten. Breakfast heet niet voor niets ‘break’ ‘fast’, het doorbreken van het vasten. Zie het als een auto die benzine nodig heeft om weg te rijden, eerst even flink bijtanken dus. Het geeft je energie om de dag te beginnen, en zet ook meteen je darmen aan het werk.
Niet alleen voor je lichaam is het belangrijk om uit die startblokken te schieten, ook je hersenen hebben die energie nodig. Wist je bijvoorbeeld dat 10 procent van je voedselinname alleen al gaat naar je hersenen. Je geheugen en concentratie is vaak stukken beter op het moment dat je goed ontbijt, zeker als je vroeg op de dag moet presteren op werk of op school. Betekent niet dat het ontbijt minder belangrijk is als je een dagje vrij hebt overigens. Als je niet genoeg eet aan het begin van de dag kan dit zorgen voor een lamlendig gevoel en hoofdpijn in de loop van de dag. Ook zorgt een goed ontbijt dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en naast dat dat gezond is, zorgt dat vaak ook voor een beter humeur.
De afgelopen week heb ik weer geprobeerd om er elke ochtend een feestje van te maken. Niet omdat het moet of omdat ik het nu met jullie wil delen, maar omdat het voor mij echt een verschil kan maken. Het maakte een verschil tijdens mijn herstel, om mijzelf die tijd en aandacht in de ochtend te geven. En nog steeds maakt het een verschil in hoe ik mij voel en hoe ik mijn dag begin.
♥ Maandag
Vandaag ontbijt ik bij Eef, dat is een koffietentje in Den Haag waar ze (vind ik) het allerlekkerste yoghurt-granola-ontbijt serveren. Om de zoveel tijd fiets ik hierheen om te genieten van dit ontbijtje en blijf ik er ook meteen de hele ochtend werken.
♥ Dinsdag
Vlak voor ik naar Leiden vertrek gooi ik wat Griekse Yoghurt in een kom en strooi daar mijn lievelingsingrediënten van dit moment overheen. Chocolade cruesli, walnoten, blauwe bessen en (want nooit genoeg chocola) nog wat pure chocolade in stukken gehakt.
♥ Woensdag
Oeh la la! Er zit vlak bij mijn huis een koffiebar waar ze ook verse amandelcroissants maken! Ze hebben nog veel meer ander eten en dat is vast ook lekker, maar ik was meteen geobserdeerd door deze units. Ik had nog nooit een amandelcroissants gegeten, maar het leek mij een goddelijke manier om de dag mee te beginnen. Vandaag deed het ook gelukkig ook precies wat het beloofde!
♥ Donderdag
Vandaag even iets simpels. Twee boterhammen met kokosspread, een nieuwe favoriet voor op brood! De boterhammen doe ik eerst even in de oven, zodat de kokos nog smeuïger wordt als ik het erop smeer. Appeltje erbij en klaar voor deze dag!
♥ Vrijdag
Vanmorgen zag ik in de koelkast het laatste stuk bananenbrood liggen. Die is voor mij! Om er een volwaardig ontbijtje van te maken gooi ik er wat soja yoghurt erover heen. Om het helemaal af te maken nog wat druiven en het laatste stukje caramel zeezout-chocolade. Wat een lekkere, verassende combi.
♥ Zaterdag
Het is weekend, dus meer tijd om flink uit te pakken in de keuken en een echt verwen-ontbijt te maken voor mijzelf. Deze morgen ga ik voor een stapel bananenpannenkoekjes met honing en aardbeien. Echt een feestje en soms is het gewoon oprecht jammer als de laatste hap weg is..
♥ Zondag
Nog een ontbijtje wat iets meer tijd vergt, maar waar je wel gelijk een flink aantal van kunt maken. Van de week had ik ontbijtmuffins gemaakt en daar had ik op deze zondagochtend nog steeds plezier van. Banaan-havermoutmuffins, waar ik er een paar van eet gedurende de ochtend. Heerlijk!
Geef een reactie