Ontbijten met Irene 6

Ik ben zo iemand die echt alles zou kunnen eten in de ochtend. Van havermout tot boerenkool en van pizza tot noodles met groenten. Lekker veel knoflook? Pittige saus? Kom maar door! Deze week blijkt een bovengemiddeld gevarieerde week voor mij. Of jij nou een moeilijke of makkelijke eter bent in de ochtend, of je houdt van je oude vertrouwde ontbijt of graag varieert, ik hoop dat deze blog weer inspireert voor nieuwe recepten en breken met eetregels. Voed jezelf met liefde! 

Maandag

De ochtend en week begint met een paar bladzijdes in mijn dagboek. Ik zit lekker warm en ‘cosy’ tegen de verwarming aangeplakt met mijn cold brew caramel latte, pakje LU crackers, aioli, twee gekookte eitjes en een halve avocado. 

Dinsdag

Na wel drie keer op de snooze-button te hebben gedrukt, moet ik gehaast de deur uit. Geen tijd voor ontbijt! Dan haal ik onderweg naar kantoor iets. Ik ga voor een lekkere, grote haverkoek van de Appie, een banaan en een dirty chai latte van de Starbucks. Hmmm, voor die laatste mag je me ‘s nachts echt wakker maken.

Woensdag

De amandelmelk is op, dus ik voeg een hele hoop crushed ice bij mijn glas cold brew, vul het een beetje aan met water en doe er een shot hazelnootsiroop in. Ook heel erg lekker en verfrissend! Ik kook weer twee eitjes en maak een geroosterde boterham met mayonaise en avocado.

Donderdag

Ik ga helemaal los met de proefverpakking siropen van Monin. Cold brew gingerbread latte staat deze ochtend op het menu. Ja, ik zit echt in een iced latte fase, haha. Vandaag eet ik twee boterhammen met boter en pindakaas. De één krijgt een komkommer-sambal topping en de ander maple syrup. Daarnaast eet ik er een sinaasappel bij.

Vrijdag

De cold brew is op en ik heb wel weer zin in een matcha latte. Iced natuurlijk en met vanille. Er waren nog asperges over van de avond ervoor en ik had daar wel weer trek in, dus ik maak ze klaar in de oven met pistachenoten en pecorino kaas. Zó lekker. Daarbij eet ik twee zachtgekookte eitjes, een pakje LU crackers en een sinaasappel.

Zaterdag

Nogmaals iced vanille matcha latte. Daarnaast een pot sinaasappel-tijm ‘thee’, sinaasappel en tteokbokki met pittige saus.

Zondag

De keuken ruikt weer heerlijk naar koffie, want de cold brew staat weer klaar. Ik giet er een karamelsmaakje bij, pak weer een sinaasappel en maak paarse noodles met knoflook, olijfolie, avocado, bosui en zeewier. 

Waar ontbijt jij graag mee?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

29 reacties op “Ontbijten met Irene 6”

  1. Verrassende manier van ontbijten! Portie groottes en productkeuzes roepen bij mij wel wat vraagtekens op!

  2. Hoezo roept dat vraagtekens op. Als ik mag vragen.

    Het is heel gevarieerd qua producten en heerlijk om naar te kijken. Je trakteert je zelf echt.
    Ik vind het persoonlijk erg moeilijk om aandacht te besteden aan mijn eten welke maaltijd het ook is. Soms heb ik wel ergens zin in maar ontzeg ik het mij zelf. En weet dat ik dan aan het eind van de dag voor het slapen gaan een eetbui krijg.
    Ik eet elke ochtend het zelfde maar soms heb ik zin in iets anders mag dan mag en gun ik mij dat niet bang dat er iets gebeurt in gewicht.

    Daarom is dit zo mooi om te zien.
    Ga zo door.

  3. he Irene,

    wat gaaf te lezen hoe jij zo varieert en ook echt niet vast zit aan een lijst ofzo met brood/smoothies/havermout wat ik tegenwoordig vaak voorbij zie komen online. Die eitjes, daar krijg ik echt zin in. Brrr, ik zou daarentegen niet moeten denken aan jouw koude koffie of die crackertjes, die vind ik zo leeg en niet vullend.

  4. Leuk dat jij zo de tijd neemt om je ontbijt te maken! Ik neem daar vaak geen tijd voor.
    Porties zijn mijn inziens prima. Alleen de zaterdag vind ik wat weinig lijken maar ik ken het gerecht niet en heb dan ook geen idee in hoeverre dat vult haha.
    De ene dag eet ik zelf ook meer dan de andere dag, vind dit een mooi eerlijk en gevarieerd beeld geven.

  5. Ik ben echt een onwijs slechte ontbijter. M’n wekker gaat elke dag om kwart over 6 en dan maak ik de tassen en ontbijt klaar voor m’n kinderen en m’n man.
    Ik eet meestal kwart over 8 als de kids naar school gaan.
    Dan eet ik ook echt waar ik zin in heb. Kan een bak kwark zijn, of scrambled eggs of ook zo’n pakje crackers met zoiets.

  6. Ha Irene,

    Zo leuk om te zien dat je zo veel variatie hebt in je eetpatroon. Ik dacht dat ik de enige was die soms niet ontbijtachtige producten eet bij ontbijt.

    Ik ben zo enorm fan van de witte chocolade Monin siroop… zo fan dat ik het even met je wilde delen. Ik heb veel smaken geprobeerd, maar de witte chocolade is echt perfectie. Die wordt vaak wel alleen bij de Makro of koffie zaakjes verkocht.. maar zeker de moeite waard.

    Lieve groetjes Daphne

  7. De mensen die zeuren over de grote van de porties praten duidelijk vanuit hun eetstoornis (eetstoornis is aan het woord). Jammer..

    Leuke, originele en gevarieerde ontbijtjes en leuk om eens wat anders te zien dan brood, yoghurt, havermout etc. Leuk dat je neemt waar je zin in hebt en ook leuk dat dit echt vanalles kan zijn. Je volgt je gevoel en je besteedt aandacht aan je maaltijden.

  8. Uuuuuph smaken als knoflook en sambal bij het ontbijt, voor mij moet dat niet, haha! Ik ga wel kwijlen van je koffiedrankjes. Wat een leuke ontbijtweek!

    Ik zie de laatste tijd wel erg veel asymmetrie in de commentaren, in die zin dat sommige lezers lijken te verwachten dat de redactie met álles rekening houdt, maar zelf weinig zin hebben om moeite te doen om dit in context te plaatsen. De redactieleden moeten toch niet bij élke blog die link meegeven naar de ‘Wat is normaal?’-blog, of wel? Als je ‘jaloers’ bent op het feit dat Irene crackers ‘mag’ eten als ontbijt, trek de lijn dan wel even door en kijk ook hoe zij spontaan een stevige koek bij de AH kan gaan halen, en hoe zij geen moeite heeft met stevige drankjes vol siroop. Zou je eetstoornis dat dan ook willen doen? Ik geloof van niet 😉

    De aanpak van Proud2BMe blijft in mijn ogen ongelooflijk helpend. Ik denk trouwens dat het maar ‘schijn-helpen’ zou zijn als ze in bijvoorbeeld de eetdagboekjes enkel een eetpatroon zouden tonen dat perfect binnen de basislijst past of daar zelfs over gaat. Je gaat ‘in het echte leven’ ook moeten dealen met mensen die in jouw ogen minder eten, je kan geen wereldje gaan opbouwen waarin jij altijd degene bent die het minste eet. Hier bij Proud krijg je dan tenminste nog een gezonde context mee zonder dieetpraat, en met ruimte voor dialoog. Dus leer daaruit in plaats van aan Irene te vragen dat ze elke ochtend tien croissants eet 😉

  9. Hey allemaal,

    Bedankt voor de (al dan niet wisselende) reacties. Als ik dacht dat ik te weinig zou eten gedurende de dagen, zou ik dat natuurlijk niet ‘promoten’, omdat ik weet dat het inderdaad niet motiverend en juist verwarrend zou kunnen zijn. Dat gevoel had ik zelf dan ook niet bij het schrijven van deze blog, maar nu ik sommige reacties teruglees, kan ik me voorstellen dat zo’n pakje crackers als ‘veilig’ voedsel kan worden gezien.

    Zo heb ik dat zelf nooit echt gezien, omdat deze crackers juist puur eetbuivoedsel voor mij waren en ik me vroeger niet kon indenken deze in huis te hebben zonder dat meteen het hele pak op moest. Daarnaast vind ik deze crackers oprecht heel erg lekker en was ik best enthousiast over mijn herontdekking. Ik heb naar mijn idee ook echt geluisterd naar wat ik lekker vond en waar ik zin in had. Met twee eieren en avocado, maakt het voor mij ook wel een vullende maaltijd. Zelf ben ik niet in de veronderstelling dat dit zo veel meer summier is dan bijvoorbeeld twee boterhammen met appelstroop.

    Desondanks neem ik de reacties wel serieus en vind ik het vervelend dat ik sommige een verwarrend gevoel heb gegeven. Ik hoop met deze reactie wat meer duidelijkheid te hebben gegeven. Wellicht denk ik er minder over na, nu ik zelf geen eetstoornis heb, maar het is begrijpelijk dat op een platform als dit door de lezers juist overal over na wordt gedacht. En inderdaad, mocht ik nog trek krijgen, dan pak ik zelf zonder daar over te piekeren nog wat, dus wellicht dat het juist een goed teken is, dat ik hier niet zo over heb nagedacht. Maar het is ook mijn werk om me te verplaatsen in iemand met een eetstoornis, dat begrijp ik en wil ik ook niet lichtzinnig mee omgaan.

    Gelukkig lees ik ook reacties van mensen die het wel een fijne blog vinden en die er iets anders uithalen, ik hoop ook dat het merendeel van de lezers deze blog zo ervaart. Niet voor mij, maar voor de lezers, natuurlijk. Dus goed dat jullie het vragen als het vraagtekens opriep! Hopelijk is het zo wat meer opgehelderd en dan is het misschien alleen maar mooi dat dit bespreekbaar kan worden! 🙂

    Liefs!

  10. Ik ben zelf veel meer van een zoet ontbijt (hoewel ik vroeger ook enorm kon genieten van een full English breakfast als ik bij mijn Engelse familie op bezoek was), maar ik vind dit heel erg leuk en inspirerend om te zien! Krijg er echt zin van om zelf wat meer met mijn ontbijt te experimenteren. En die tteokbokki ga ik zeker eens (op een wat later tijdstip 😉 ) uitproberen!

  11. Wat leuk die afwisseling! Ik moet ook echt eens aandacht gaan besteden aan mijn ontbijt weer, nu eet ik in de trein ff snel een banaan en twee boterhammen met het eerste beleg wat ik te pakken kon krijgen, ik heb altijd zo’n haast in de ochtend. Thnx voor de inspiratie! Ik hou ook echt van sambal bij het ontbijt, liefst op de pindakaas.

  12. Het gevaar van het alleen laten zien van ontbijtjes, is dat je niet ziet hoe het de rest van de dag aangevuld wordt.
    Als je een eetmoment uit de context van de rest van de dag haalt, denk ik dat het verstandig is om te zorgen dat het een bepaalde minimale voedingswaarde heeft. Vergelijkbaar met twee boterhammen/ 300 gr kwark enz.
    Proud is en blijft toch een website voor mensen met eetproblemen die hier met een vergrootglas naar kijken.

  13. Voor alles valt wat te zeggen! Laten we er allemaal onze schouders onder zetten en naar een vrij en fijn eet- en sportpatroon toewerken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *