Over het ontbijt wordt veel geschreven en ook veel geadviseerd. Het belangrijkste advies is eigenlijk om in ieder geval altijd te ontbijten, dus om deze maaltijd zeker niet over te slaan. Wat je het beste kunt eten als ontbijt, is wel vaak een punt van discussie. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de belangrijkste maaltijd van de dag.
Waarom is een goed ontbijt belangrijk?
De stofwisseling gaat de hele dag door, dus ook ‘s nachts als we slapen. Omdat we in de nacht niet bij-eten maar slapen is de brandstof na een nacht slapen sterk verminderd. Om die reden hebben we het ontbijt hard nodig om weer op te laden. Ook je bloedsuikerspiegel is na een nacht lager. Je lichaam heeft om die reden energie nodig die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.
Wat zijn ontbijtgranen?
Onder ontbijtgranen vallen de bekende muesli, cruesli, cornflakes, havermout, brinta en cripsies. Deze productgroep is een belangrijke leverancier van energie maar levert daarnaast ook vezels, B-vitamines en ijzer. Er wordt veel geschreven over dat muesli, cruesli en cornflakes veel suikers zouden bevatten. Zijn ze daarom minder gezond? Het is eigenlijk net als de vergelijking tussen wit brood en volkorenbrood. Zo heb je ook heel veel verschil in ontbijtgranen. De ene variant bevat meer vezels dan de ander en het is maar net waar je voor kiest.
Eet je liever wat meer vezels of vind je dat belangrijk dan zou je eerder kiezen voor een muesli variant die bijvoorbeeld volkoren vlokken of granen bevat. Suiker hoeft niet per definitie ongezond te zijn want het levert ook energie. En wil je liever geen gewone suiker dan zijn er ook soorten die gezoet zijn met honing of fruit. Welke moet je dan kiezen? Als je genoeg varieert en ook afwisselend eet, krijg je van alles genoeg binnen. Je kunt dan gewoon datgene kiezen dat jij lekker vindt. Heb je echter last dat je snel trek krijgt dan zou je erop kunnen letten dat je een variant kiest met meer vezels dus die meer vult. Of heb je last van wisselende bloedsuikers dan kan je kijken dat je een variant kiest die wat meer langzame koolhydraten heeft, dus hoger zit in volkoren granen en wat lager zit met snelle suikers zoals gewone suiker of honing.
Waarom kiezen voor brood?
Brood is ten eerste makkelijk mee te nemen dus als je onderweg naar je werk of school ontbijt, dan is dit makkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met muesli. Een ander voordeel van brood is dat het jodium bevat. De meeste ontbijtgranen bevatten geen jodium. Juist omdat brood door de meeste mensen wordt gegeten is er besloten om aan brood jodium toe te voegen. Dit is dus via de overheid geregeld. Met andere voedingsmiddelen is het moeilijker om voldoende jodium binnen te krijgen. Eet je dus helemaal geen brood of crackers waar dit aan is toegevoegd dan is het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen. Ook bij zelfgemaakt brood is het belangrijk om hier op te letten. Je kan dit oplossen door zelf bakkerszout toe te voegen.
Ontbijtgranen als lunch
Je kan prima lunchen met ontbijtgranen. Echter is het hierbij wel belangrijk om, zoals eerder beschreven, te letten op de hoeveelheid jodium die je binnenkrijgt. Zorg er dan voor dat je bij andere eetmomenten wel aan deze hoeveelheid komt of andere voedingsmiddelen eet waar jodium in zit.
Ontbijtgranen en een eetlijst
Als je ontbijtgranen op je eetlijst hebt staan, dan is het goed om met je behandelaar te overleggen over de hoeveelheid. Doordat je vaak wat uit een pak schudt, is de kans groot dat je te weinig neemt. Hier moet je wel opletten, zeker als je nog moet aankomen in gewicht. Dit kun je oplossen door het precies af te wegen, maar dit kan aan de andere kant ook weer voor problemen zorgen. Om die reden kun je bijvoorbeeld ook kijken naar het aantal eetlepels dat je neemt.
Laten we uit gaan van 2 belegde boterhammen met boter en gemiddeld beleg met daarbij een glas melk. Als je dit wil vervangen voor yoghurt met muesli heb je ongeveer 250 ml halfvolle melk of yoghurt nodig met 6 eetlepels muesli/cruesli. Een portie havermout met melk is vaak te weinig om dit allemaal mee te vervangen. Wil je dit wel doen dan kan je dit aanvullen met bijvoorbeeld fruit en/of suiker erin. Dan kom je bijvoorbeeld uit op 40 gram havermout (1 portie van 6 eetlepels) met 250 ml melk en een eetlepel suiker en een stuk fruit. Voor brinta heb je weer een andere verdeling nodig. Dan kom je namelijk een stuk lager uit als je hier 6 eetlepels van zou nemen. Wat je dan zou kunnen doen is 7 eetlepels brinta (35 gram) met 250 ml melk en een schep suiker. Maar dan je glas melk op een ander moment nemen. Als je alles wilt vervangen krijg je vaak een hele vreemde verhouding en smaakt je brinta of havermout niet meer zo lekker.
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je gewoon op gevoel een bakje yoghurt met muesli of wat dan ook kunt nemen. Zie bovenstaande dan ook als een richtlijn en niet als een regel.
Wat eet jij graag als ontbijt?
Geef een reactie