Op Instagram hebben de meeste mensen een perfect leven. We gaan allemaal naar de mooiste feestjes, eten heerlijk, sporten regelmatig en hebben fijne vrienden. Instagram is niet langer een app waar je zomaar wat leuke foto’s op kunt gooien. Tegenwoordig moet je feed er mooi uitzien en moet je er dus voor zorgen dat alle foto’s goed bij elkaar passen. Ook moeten de foto’s van goede kwaliteit zijn en kun je dus niet zomaar elke foto posten. Een foto moet eerst bewerkt worden voordat deze op Instagram terechtkomt.
We gooien inmiddels dus letterlijk een filter over ons leven voordat we het aan de rest van de wereld laten zien. Welk filter je hiervoor gebruikt, schijnt nogal veel te zeggen over hoe het precies met je gaat. Onderzoekers van Harvard en de Universiteit van Vermont hebben namelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van filters op Instagram in relatie tot depressies.
Voor het onderzoek zijn maar liefst 43.950 foto’s van in totaal 166 mensen onderzoek. De foto’s zijn uitvoerig bekeken, er werd onder andere een kleuranalyse gedaan en gezichtsdetectie uitgevoerd. Uiteindelijk is er een formule ontwikkeld waarmee in 70 procent van de gevallen depressies herkend zouden kunnen worden.
Het onderzoek toont aan dat Instagram-gebruikers die kampen met een depressie vooral donkere tinten zoals blauw en grijs gebruiken. Zij bewerken hun foto’s bovendien graag met filters als Inkwell en Crema. Mensen die geen depressie hebben, plaatsen sneller foto’s met felle en lichte kleuren. Onder deze groep is de filter Valencia vooral erg populair.
Naast de grote groep mensen waarbij een ”perfecte feed” de norm is, is er natuurlijk ook een andere kant op Instagram waar veel mensen met psychische problemen sombere foto’s en quotes posten. Dit zijn inderdaad veelal donkere foto’s en plaatjes met veel zwart en grijs en dit soort foto’s zijn eenvoudig te vinden onder #depression of soortgelijke hashtags. Veel mensen plaatsen dit soort foto’s omdat zij zich eenzaam voelen en/of graag hulp willen maar zich niet goed kunnen uiten. Ook ontstaat er een gevoel van herkenning als meerdere mensen dergelijke foto’s plaatsen onder dezelfde hashtags.
Als ik me goed voel, ben ik geneigd meer foto’s te plaatsen dan als ik me somber voel. Dit komt ook doordat ik dan vaak wat leukere dingen en dus ook wat leukere dingen heb om te plaatsen op Instagram. De momenten waarop ik me somber voel, plaats ik niet zo snel iets op Instagram. Ik herken me dan ook niet zozeer in de resultaten van het onderzoek. Vroeger deed ik dit wel meer en plaatste ik veel quotes waar ik me in herkende. Dit doe ik nu nog maar zelden.
Met behulp van de ontwikkelde formule zouden depressies vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Onderzoekers geven aan dat deze methode in sommige gevallen een depressie al heeft herkend voordat deze vast was gesteld door de huisarts.
Wat plaats jij op Instagram als je somber bent?
Geef een reactie