Ontslagen ‘te dik’ model vecht zich terug

Saffi Karina, 27 jaar oud uit Wandsworth, begon haar modellencarrière toen ze size 10 (maat 34-36) had. Toen zij eenmaal vrouwelijke vormen kreeg, zoals de meeste vrouwenlichamen krijgen als ze volwassen worden, was ze ineens te ‘groot’ voor het modellenwerk. Het modellenbureau heeft haar toen, ondanks dat ze al jaren succesvol als model voor hen werkte, laten vallen.

‘’Ik heb gewoon iets bredere heupen, zo is mijn lichaam nu eenmaal gebouwd. Er is niets dat ik daar aan kan veranderen. Mijn heupen gaan niet weg. Je moet het doen met wat je hebt.” vertelde ze de Evening Standard.

Na het ontslag, nam ze een korte pauze van haar modellenwerken en toen ze terugkeerde, ging ze aan het werk bij een ander modellenbureau met haar size 12 (38) als plus size model. Vanaf dat moment heeft ze veel grote campagnes gedaan, zoals die van Dedenhams, Speedo, John Lewis en Bravissimo.

‘’Als je ouder wordt, word je vrouwelijker en ik wilde daar niets aan veranderen, dus ging ik op zoek naar wat er nog meer voor mij te doen was. Ik begon met werken als plus-size model en het is een hele positieve en vrolijke industrie. Ik kan hierdoor nog steeds doen wat ik leuk vind en ik reis rond de wereld.” Zegt Saffi.

Inmiddels is ze een project gestart om andere beginnende modellen te laten zien dat je niet zo mager als een skelet hoeft te zijn om dit werk te doen. Ze is The Curve Project London begonnen. Door middel van workshops met modefotografen, visagisten en stylisten laat ze de modellen zien hoe je het kunt maken als model.

Zelf omschrijft ze het project als volgt: ‘’Het project is er om jonge vrouwen in hun eigen kracht te zetten, te onderwijzen en aan te moedigen om hun eigen lichaam te omhelzen en ervan te houden. We streven een positief zelfbeeld na en fungeren als rolmodellen voor jonge vrouwen die voorheen altijd dachten dat mager zijn de enige weg was om een carrière te krijgen in de modewereld.”

Bron: dailymail.co.uk
Foto Saffi: Saffikarina.com

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

35 reacties op “Ontslagen ‘te dik’ model vecht zich terug”

  1. Ik blijf het belachelijk vinden dat ze maat 38 ‘plussize’ noemen. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is maat 38 kleiner dan gemiddeld…
    Maat 38 is niet ‘plussize’, het is prachtig en normaal.

  2. Dat wilde ik inderdaad ook net zeggen 38 is echt totaal niet plus-size.
    De meeste mensen die ik ken hebben maat 38, en zijn verre van dik.
    Maarja voor de mode industrie is maatje 38 natuurlijk wel al heel wat in vergelijking met de maatjes 34 en 32. Ergens begrijp ik het kleine maatjes gedoe ook wel.
    Ik vindt haar in ieder geval prachtig!

  3. Klopt hoor, maatje 38 is gewoon hartstikke slank tot dun, het is net hoe het valt. Belachelijk dat ze dat typeren als plussize model inderdaad.

  4. Oh en inderdaad: ze is prachtig!

  5. Een gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42, dus idd Anoniem, het is belachelijk dat ze maat 38 een plussize noemen!

  6. Uh? sinds wanneer is maat 38 plussize?
    Dat is zo’n mooie vrouw!
    Tenminste EEN VROUW ipv een uitgemergeld model.
    Véél mooier!

  7. wat een sterke vrouw en zkr goed dat ze er geen gehoor aan heeft gegeven.
    Ik moet zeggen ik vind het een prachtvrouw.
    en plus-size bij maat 38 al? ik zou zeggen bij 56 ofzo, maar dan nog.
    ze hoeft zkr niks veranderen aan dat mooie lijf van ‘r

  8. Ik vind het een ‘lekker wijf’ serieus. Maar ja, een vrouw hoort als een vrouw uit te zien zoals zij en niet als een kerel.

  9. wauw ze is echt prachtig! Veel vrouwen zouden een moord plegen voor zo’n lichaam hoor ;o Trouwens echt een goed initiatief dat project!

  10. wow WAT EEN LICHAAM! 🙂 Dat bureau dat haar heeft weggestuurd heeft echt een grote inschattingsfout gemaakt: ieder merk zou zon prachtige vrouw toch als model willen?!

  11. Ik vind haar heel mooi enzo hoor, maar ze ziet er niet uit als een maat 38, eerder groter..
    niet dat het erg is, want het staat dr goed =)

  12. Triest dat maat 38 plus-size is volgens de modellenbureaus 🙁

  13. Dat maat 38 plus size genoemd wordt vind ik nog erger dan dat een ‘normaal’ model heel dun is.

  14. Is plus size dan iets negatiefs?

  15. Maat 38 plus size? Het kan niet erger worden…

  16. plussize is niet iets negatiefs, maar het impliceert wel dat maat 38 ‘groot’ is (PLUS size), terwijl de gemiddelde nederlandse vrouw maar 40/42/44 heeft (geloof ik) en dáárom vind ook ik het erg dat maat 38 als plussize wordt bestempeld want ergens denk ik dan ‘ok dan heb ik een plusplussize’. En het maakt me niet uit, want ik ben over het algemeen blij met mijn lichaam, maar het klopt niet.

  17. Omdat in de modellen wereld maatje 32/34/36 ‘gewoon’ is, noemen ze maatje 38 daar plus size. Ik snap dat wel. Dat heeft niks te maken met wat in de ‘gewone’ wereld plus size is, maar in de modellen wereld wel.

    Dat is een groot verschil, modellen wereld en gewone wereld.

  18. haha maat 34 is DUN en maat 38 ineens plussize.. en wat is 40, tot en met 48 dan? maat olifant? hihi beetje apart.

  19. Meisjes die het erg vinden dat maat 38 als plus-size wordt gezien en/of zich onzeker voelen omdat zij zelf ook maat 38 of groter hebben: luister. Plus-size is niet hetzelfde als dik. Plus-size betekent: groter dan de modewereld gewend is. Kortom alles groter dan een kleerhanger. Ik denk dat iedereen hier het erover eens is dat dit een prachtige vrouw is maar bovendien een sterke en bijzondere vrouw omdat ze dit project is gestart. We zouden beter daarop focussen, dan op haar kledingmaat 🙂

  20. @L >Sorry maar een kennis van mij runt een plus-size bureau.. Bij haar kun je je dan ook met maat 38 niet inschrijven je bent gewoon geen plus-size..

  21. Ik wist dat ik dik was, met mijn meestal maatje 38! Dit bevestigd het helemaal

  22. Kijk, de naam ‘plussize’ is een beetje apart in vergelijking tot ‘gewone mensen’ (wat zouden mensen met maat 40 wel niet zijn dan?). Maar aan de andere kant, vergeleken met maatje 32/34 ís een model met maat 38 of groter ook gewoon breder. Het is maar net vanuit welke kant je het bekijkt! Dus ben het wel eens met ThinkBelieveAchieve en Jessica.
    Sowieso vind ik dat je ook een volwassen figuur kunt hebben met maatje 32/34..

  23. Toch ironisch dat een groep mensen die al beginnen te huilen en panieken als ze weer in volwassenmaatjes passen hier verontwaardigd roepen dat 38 geen plussize is.

    dus… 38 is geen plussize BEHALVE als je het zelf draagt?

  24. In de modewereld is mt 38 bij modellen geen gemiddelde maat.
    De reguliere maat is 34. De categorie boven maat 36 heet dus niet ”Dik” maar ”Plus – Size” Enkel omdat het plus (> 36 maten zijn. Niet omdat het dikke vrouwen zijn. Dat zegt niemand.

  25. Ik bedoel het niet vervelend natuurlijk mensen maar zou het niet beter zijn om dat hele gedoe rondom de discussie of iets wel of niet plus-size is gewoon los te laten?? Iedereen heeft een ander idee over of iets wel of niet plus-size is of een grote maat. Dat hangt uiteindelijk gewoon af van wat iemand persoonlijk gewend is in zijn of haar omgeving. Ik heb vaak om mij heen gemerkt dat mensen die zelf dun waren en veel dunne vrienden hadden dat ze al snel een maat te groot vonden. Gewoon omdat ze niet gewend waren dat het ook normaal is om meer te wegen dan maatje 34 bv.
    Ik herken namelijk mijzelf hierin en heb dan ook moeten leren dat een maatje meer niet direct betekent dat iemand te groot is en op zijn/haar gewicht zou moeten letten. Ook heb ik gemerkt dat dit niet alleen geldt voor dunne mensen maar net zo goed voor mensen met een ‘plus-size’ maat. Ik en mijn moeder hebben bijvoorbeeld makkelijk veel kritiek gehad over het feit dat wij altijd al dun zijn geweest. Dat we wel nog wat meer konden eten want dat ‘ konden we wel gebruiken’. Ook erg vervelend om vaak te horen. Meestal werd dit advies dan ook gegeven door mensen met een maatje meer. Ook heb ik persoonlijk meegemaakt dat er snel onaardig kritiek werd geuit in therapie door mensen die een gezond gewicht hadden en Boulimia hadden naar de Anorexia patienten terwijl de mensen met Anorexia zelf nooit kritiek gaven (of zouden durven) over iemand met een ‘plus-size’ maat. Hier wil ik mee aangeven dat er teveel gekeken wordt naar elkaar. Mensen zouden niet eens met zoiets onbenulligs bezig moeten zijn als het gewicht van een ander maar met zichzelf.

  26. Trouwens kleine mensen zeggen ook niet continu dat ze zich benadeelt voelen doordat je pas een model kan zijn als je 1.75 m bent of langer. De gemiddelde vrouw is ook niet zo lang (en dan bedoel ik ook buiten Nederland want wij zij een uitzondering qua lange mensen). De meeste vrouwen zijn denk ik rond de 1.65-170 m ofzo. En ik ben 1.63 m, ik voel mij toch ook niet direct gediscrimineerd omdat ik geen model kan zijn omdat ik te klein ben? Ik zou net zo goed een campagne ofzo kunnen houden dat de modellen industrie meer vrouwen zou moeten aannemen die klein zijn want die kunnen net zo goed knap genoeg zijn om model te worden. Kijk maar naar het seizoen van Tyra Banks in Next top model voor vrouwen die kleiner waren dan de norm 😉 Daarom wordt ik ook een beetje vervelend van mensen die continu zich zo aangesproken voelen door de modellen industrie en ‘plus-size’. Iedereen maakt zich hier alleen druk om omdat ze zelf onzeker zijn over hun figuur en gewicht.

  27. Lengte wordt hier inderdaad ook een beetje vergeten ja. Maat 38 is heel anders als je 1.60 of 1.80 bent. Maar ik begrijp wel dat mensen verontwaardigd reageren dat het ‘plus size’ heet, ookal is dat maar een term van de modellenwereld die we niet persoonlijk op hoeven te vatten. Ik vind dit mode hiermee wel erg ver van de realiteit komt te staan, en ik vind het dan ook een gemiste kans dat ze niet mensen van allerlei formaten model laten staan, dus ook heel mager, maar ook heel vol en alles er tussenin. Doordat we overal om ons heen in reclames, op tv, en in tijdschriften gewoon toch de hele dag door modellen zien denk ik dat het toch best wel invloed heeft op hoe je jezelf en de maatschappij om je heen bekijkt hoor.
    Je kan dan wel zeggen dat je daar nooit (bewust) naar kijkt, of dat zo’n term als ‘plus size’ gewoon bij dat wereldje hoort, maar vergeet niet hoe invloedrijk dat wereldje is.
    Daarmee bedoel ik niet dat ze maar alle gevoelige namen moeten gaan veranderen omdat gemiddelde vrouwen dikker zijn, maar ik zou het wel graag iets diverser en minder zwart wit zien.

  28. En @Briesje: Ik vind ook dat ze meer kleine modellen zouden moeten hebben. En dit model in kwestie heeft bezwaar gemaakt omdat ze het werk eigenlijk al deed, maar dat ze dus geen klussen meer kon krijgen omdat ze wat meer vorm heeft gekregen.

    Ik denk echt dat het heel veel zou schelen met alle onzekerheden van mensen als we wat meer verschillende vormen en maten mensen in reclame zouden hebben. Dat er niet maar 1 soort ‘perfect’ schoonheidsideaal is.

  29. Zo jammer dat ze dat dan ‘plus-size’ noemen. Ze is een hartstikke mooie vrouw en zeker geen plus-size! Gewoon, goed. 🙂

  30. Pff, PLUS-SIZE! De gemiddelde vrouw heeft toch maat 40-42? dan is plus-size daarboven! Kom op zeg! Ze zouden die size 0 moeten verbannen!
    Prachtige vrouw!

  31. mooie vrouw zeg. Eindelijk iets om naar te kijken. Er zit diepte in die vrouw. Terwijl bij die uitgemergelde figuurtjes alleen maar diepte zit tussen de sleutelbeenderen ;-).
    Met deze vormen kun je veel meer met licht spelen en met kleding, lijkt mij! En krijg je veel meer verschillende en mooie poses/foto’s.

  32. maatje 38 plussize heb ik iets gemist???? volgens mij is dat een normale maat………………………… beetje appart dit.

  33. Oke ik zal eens even iets verduidelijken
    maat 38 is plussize voor de modellenwereld,jullie vinden het mischien raar maar in de modellenwereld is de maat van een gewoon model 34/36,plussize betekent hogere maat dan de ‘normale MODELLENMAAt’in de niet modellenwereld is 38 heel normaal maar de modellenwereld en de niet-modellenwereld zijn nu eenmaal heel verschillend.

  34. 38 plussize? Tssss, veel zouden een moord doen voor maatje 38

  35. Ik vind dat je plus sites bent vanaf maat 46. Dan ben je pas veel te dik. Als je kleiner bent dan 1.70m. Dan ben je met al met maat 44 plussized en dik. Dus dat bureau moet eens wat beter nadenken met wat ze zeggen. Eerst naar de persoon kijken en dan pas oordelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *