Er zijn natuurlijk heel veel duidelijke symptomen die bij een eetstoornis naar boven komen, zoals gewichtsschommelingen, het uitblijven van menstruatie en vermoeidheid. Naast deze wat meer bekende symptomen zijn er ook veel andere klachten waar je mee te maken kunt krijgen. Klachten die je misschien al wel bij jezelf of bij iemand anders gemerkt hebt, maar die je misschien niet direct linkt aan een eetstoornis.
Pijntjes, ongemakken en andere klachten die het gevolg kunnen zijn van een eetstoornis. Leven met een eetstoornis is dagelijks een grote strijd en tegelijkertijd zorgt die strijd voor ongemakken die je in eerste instantie misschien niet zou verwachten. Ze kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden en je ontzettend in de weg zitten. Wel zijn deze klachten een signaal van je lichaam dat je serieus mag nemen. Je lichaam probeert je iets te vertellen en geeft aan dat het ergens niet lekker loopt, als gevolg van die eetstoornis. Het is altijd raadzaam om hulp in te schakelen als deze klachten zich bij je voordoen.
♦ Geen stem
Wanneer je de eetbuien compenseert door te braken, kan dit ernstige schade toebrengen in je keel. Keelpijn kan daar een logisch gevolg van zijn, maar ook een hese stem kan dan voorkomen. Doordat de slokdarm zo veel te verduren krijgt kan praten en slikken extra moeite kosten. Het regelmatig overgeven zorgt er ook voor dat de speekselklieren kunnen opzetten en ook dit kan lastig zijn met eten of slikken. Het kan soms even duren voordat de klieren weer slinken en je stem weer terug komt, ook als je gestopt bent met braken. Wel kan dit helemaal verdwijnen op het moment dat je hier langer vanaf bent.
Door het vele braken waren er periodes dat mijn stem bijna altijd schor was. Mijn keel deed vrijwel altijd pijn en ook met slikken had ik vaker moeite. Ik merkte dat mijn keel veel minder kon hebben. Na een feestje had ik vaak al geen stem meer, terwijl ik daar eerder nooit last van had. Na mijn herstel is dit weer helemaal weggegaan en merk ik dat mijn stem en keel weer hetzelfde voelen als vroeger. Het hoeft dus geen blijvende schade aan te richten.
♦ Slechte huid
Je huid en haar hebben het ook zwaar te verduren wanneer je last heb van een eetstoornis. Door het tekost aan voedingstoffen kan je haar niet meer gevoed worden en kan het zijn dat je steeds meer haren terugvind in je borstel. Daarnaast kan je huid onrustig worden en uitdrogen, hierdoor ontstaan schilvertjes die met een voedende creme vaak niet weg te krijgen zijn op lange termijn.
Wanneer je ondergewicht hebt kan het ook zijn dat er kleine donshaartjes verschijnen op je huid. Dit is een soort beschermlaagje die je lichaam zelf inzet. Omdat je lichaam van zichzelf niet meer warm genoeg kan blijven, produceert het extra haartjes aan het oppervlak om toch die warmte vast te houden.
Tijdens mijn eetstoornis was mijn huid eigenlijk elke dag een slagveld. Door het rommelen met eten was mijn huid altijd onrustig, rood en vol met puistjes en vlekjes. Nadat mijn leven in een wat rustiger vaarwater terecht was gekomen en mijn etenpatroon regelmatig en gezond was, merkte ik dat mijn huid ook begon te verbeteren. Er kwam een gezonde glans overheen die ik in jaren niet gezien had. Goede voeding merk je dus niet alleen van binnen, maar is ook echt terug te zien in je huid.
♦ Douchen
Onder de douche gaan kan een pijnlijke en vervelende ervaring zijn voor iemand met een eetstoornis. Die confrontatie die je met je lichaam aan moet gaan, kan ervoor zorgen dat mensen dit zo veel mogelijk uitstellen. Door dat gebrek aan hygiene kan de relatie met je lichaam alleen maar verslechteren en zorgt het ook voor een verminderde weerstand.
Waar douchen voor anderen juist fijn kan voelen, zorgt een uitgeput lichaam ervoor dat douchen juist heel veel energie kost. Ik vond het op sommige dagen een onmogelijke opgave om op die manier voor mijzelf te zorgen en douchen was in die periode echt een ‘moetje’. Op het moment dat je zo’n verstoord beeld hebt van je eigen lichaam is het misschien moeilijk voor te stellen dat dit echt kan veranderen. Na mijn herstel kwam ik steeds meer op een gezonde manier in contact met mijn lichaam en dat heeft de douhce-tijd ook aanzienlijk verbeterd. Het liefst zet ik nu een muziekje op en blijf ik er net zo lang onder tot ik verrimpeld ben.
♦ Wondjes op je handen/vingers
Dit is iets dat kan ontstaan als gevolg van het braken. Doordat je steeds met je tanden tegen je knokkels aankomt, kan het zijn dat hier wondjes op komen. Het dragen van ringen kan hierdoor pijnlijker worden en kan er ook voor zorgen dat er ontstekingen onstaan.
Zelf had ik hier ook last van en het vervelende is dat de wondjes natuurlijk niet overgaan als je wel blijft overgeven. Ik schaamde mij er erg voor omdat ik mijn eetstoornis terugzag op mijn handen, maar de kans is groot dat anderen dit minder snel zullen herkennen. Hoe lastig het ook is om te zien, dit zijn wondjes die weer weggaan. Belangrijker is dus om die cirkel van het braken te doorbreken.
In de tussentijd kun je je handen verzorgen met een handcrème. Dat helpt om je handen verder te beschermen en kan een verzachtend gevoel geven. Hierdoor heb je gedurende de dag er minder last van.
♦ Wondjes in je mond
Door zowel het overgeven, de eetbuien en het te kort aan vitamines kunnen er wondjes komen in je mond. Pijnlijke wondjes of aften aan de binnenkant van je wang of op je tong. Doordat je lichaam te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt om dit weer te laten genezen, kunnen deze lange tijd blijven zitten. Naast wondjes kan het tekort aan voedingstoffen, het braken en gebrekkige hygiene ook het tandvlees aantasten en kun je eerder last krijgen van gaatjes.
Omdat de eetstoornis zich meestal niet laat stoppen door dit soort klachten, ging ook ik gewoon door met overeten en braken ondanks de wondjes. Met als gevolg dat je wondjes vaak veel groter werden en ik te weinig weerstand had om ze snel weg te laten gaan. Wanneer ik niet genoeg dronk in de zomer ontstonden er soms hele grote wonden die lange tijd erg pijnlijk waren en zowel eten als drinken ging dan bijna niet meer. Het hielp mij soms om in deze periodes extra vitamines te slikken, zodat die tekorten enigszins konden worden aangevuld.
Tegenwoordig heb ik nauwelijk nog last van wondjes of aften. Een heel enkele keer als mijn weerstand wat minder is of als ik er per ongeluk op gebeten heb. Ook deze klachten verdwijnen als je eetstoornis verdwijnt.
♦ Naar de wc gaan
De ongezonde manier van eten, door te weinig te eten of soms juist te veel, kan naar de wc gaan heel erg ongemakkelijk worden. Je darmen krijgen te weinig voedsel en vocht binnen waardoor ze minder hard zullen werken, dit kun je meteen merken aan je ontlasting. Los van of je laxeermiddelen gebruikt, kan dit verstoorde eetpatroon zorgen voor zowel obstipatie als diaree. Omdat ook je maag trager werkt kun je eerder last krijgen van een opgeblazen gevoel, wat vaak even duurt voordat dit weer wegtrekt. Hierdoor kun je eerder kramp krijgen en dit kan je dag ontzettend belemmeren.
Tijdens mijn eetstoornis is mijn ontlasting eigenlijk geen moment soepel verlopen. Dagen van obstipatie wisselde zich af met een weekend waarbij ik niet van de wc af kon komen. Wanneer je steeds meer regelmaat in je leven en eetpatroon krijgt, zullen ook je darmen weer regelmatiger gaan werken en kunnen deze klachten weer verdwijnen. Het kan ook helpen om hiermee naar de huisarts te gaan, omdat het tijdens je herstel even kan duren voordat je darmen dit weer zelf kunnen regelen. Door extra vezelzakjes in te nemen die je darmen stimuleren kan alles ook weer makkelijker op gang komen.
♦ Spierpijn
Een eetstoornis vergt veel van je lichaam en hoewel je het misschien niet altijd door hebt, is je lichaam elke dag aan het vechten om jou letterlijk overeind te houden. Door het tekort aan voedingsstoffen en te weinig tijd en energie om te herstellen na een drukke dag of een sportsessie, kan langdurige spierpijn hier een gevolg van zijn.
Wanneer je ondergewicht hebt en je lichaam geen reserves meer heeft om uit te putten, tast het uiteindelijk je spieren aan. Veel simpele bewegingen als traplopen en wandelen kunnen steeds meer moeite kosten en het kan voelen alsof je spieren continu aan het verzuren zijn. Rust nemen en je eetschema aanvullen zijn dan van groot belang en wees niet bang om hier hulp bij te vragen. Je spieren moeten jou nog lang dragen en overal heen brengen.
♦ Smaakverandering
Je smaak verandert op een natuurlijke manier meestal om de paar jaar, maar wanneer je jezelf veel producten lange tijd ontzegt kan dit ook invloed hebben op je smaakervaring op lange termijn. De reden waarom je iets niet eet kan door de jaren heen ook een beetje verwaterd raken. Eet je iets niet omdat je het echt niet lekker vind of mag het niet van de eetstoornis?
De producten die je wel in het eetstoornispatroon passen kun je veel intenser proeven en beleven. Juist omdat je je beperkt hebt tot een aantal producten, veranderd de smaak voor jou. De kans is groot dat je die smaak weer totaal anders proeft tijdens of na je herstel. Omdat je smaak dan weer opnieuw ontwikkeld en je weer meer keus hebt in producten.
Producten die op een bepaalde manier een grote rol hebben gespeeld tijdens je eetstoornis kunnen na je herstel een stuk minder bijzonder zijn. Veel producten die ik tijdens eetbuien at vind ik bijvoorbeeld totaal niet lekker meer. Doordat ik mij er letterlijk misselijk aan heb gegeten of omdat er een vervelende ervaring aan vast zit. Ook merkte ik dat ik tijdens mijn eetstoornis bepaalde producten heel erg ophemelde, die ik nu helemaal niet meer zo bijzonder vind. Juist omdat nu alles mag.
♦ Blauwe plekken
Door een chronisch tekort aan vitamines kunnen er ook veel sneller blauwe plekken ontstaan. Niet alleen zorgt het gebrek aan vitamines vaak voor duizeligheid en vermoeidheid, maar het kan ook zorgen voor onderhuidse bloedingen en bloedarmoede. Mede hierdoor ontstaan er veel eerder blauwe plekken en stroomt het bloed niet hard genoeg om deze weer snel te laten genezen.
Wanneer je lichaam meer voedingstoffen binnen krijgt en genoeg vitamines, zullen ook veel van de plekjes en pijntjes op je lichaam verdwijnen. Niet alleen zul je je actiever voelen en lichamelijk meer kunnen hebben, ook zal niet elke stoot leiden tot een bloeduitstorting of blauwe plek.
♦ Lichaamstemperatuur
Omdat het lichaam niet genoeg brandstof krijgt om zichzelf goed te blijven verwarmen en weinig vel heeft om die warmte vast te houden, kan de lichaamstemperatuur dalen. Omdat het belangrijk is dat de organen beschermd worden, zou het kunnen dat je vooral merkt dat je altijd koude handen en voeten hebt. Je lichaam gaat dan heel effecient om met de warmte die het nog wel tot zijn beschikking heeft.
De haartjes die op je gezicht kunnen ontstaan kan je lichaam over je hele lijf aanmaken, om je te beschermen. Je weerstand wordt lager door die lage temperatuur en het kan zijn dat je blauwe handen en voeten krijgt.
Als vrouw is het nu eenmaal zo dat we eerder last hebben van koude handen en voeten, omdat de warmte zich al meer concentreerd op onze buik. Wel heb ik een groot verschil gemerkt sinds ik hersteld ben. De dag bestond voor mij vaak uit het verplaatsen van de ene kachel naar de andere, maar ook dat kan volledig verdwijnen. Wanneer het wat frisser buiten is of als het regent, kan ik dat prima hebben en ik ben niet meer elke maand zwak of ziek. Ik voel dat mijn weerstand enorm is verbeterd en dat mijn lichaam in staat is zichzelf te verwarmen.
♦ Slecht slapen
Wanneer je een eetstoornis hebt kan het zijn dat je nachtrust erg achteruit gaat. Vaak worden de slaapproblemen niet direct gelinkt aan de eetproblemen, maar dit kan zeker wel een direct gevolg zijn. De ondervoeding en rusteloosheid kan ervoor zorgen dat je urenlang naar het plafond ligt te staren en de volgende ochtend weer vroeg wakker bent. Het lichaam lijdt al aan stress, wanneer hier slaapproblemen bij komen kan dit erg gevaarlijk zijn en is het zeker aan te raden om hier hulp bij zoeken.
Slecht slapen kan de problematiek verergeren en het is al moeilijk genoeg. Wanneer je extra vermoeid bent is het nog zwaarder om de energie en motivatie op te brengen om elke dag weer voor herstel te gaan.
Tijdens mijn eetstoornis heb ik ook echt gemerkt dat mijn slaapritme er enorm onder leed. Er waren regelmatig nachten dat ik van het piekeren en draaien totaal niet in slaap viel, waardoor mijn dagen alleen maar vermoeiender en somberder werden. Daarnaast merkte ik in periodes van eetbuien en braken dat de vermoeidheid juist zorgde voor veel te lange nachten. Doordat mijn lichaam zo uitgeput was en ik geen rimte kreeg, kon ik soms het dubbele slapen van een normale nacht. Waarna ik meestal alsnog gebroken wakker werd. Hoewel je eetstoornis een oorzaak kan zijn van het slechte slapen, kan het dus ook een wisselwerking worden. Wanneer je gaat herstellen zul je ook merken dat je makkelijker in slaap zult vallen en beter door kunt slapen.
Wanneer ik deze gevolgen bij mijzelf merkte voelde ik mij altijd meteen schuldig en gefrustreerd. De gevolgen van mijn eetstoornis zag ik ineens terug in hele andere dingen en kwam uit onverwachte hoeken. Alsof de omvang van wat ik mijzelf aandeed alleen maar groter werd. Misschien herken je dit en ben jij zelf ook geneigd om jezelf naar beneden te halen op het moment dat je hier tegenaan loopt. Probeer te onthouden dat jij hier niet voor gekozen hebt. Jij hebt niet gekozen voor een eetstoornis en dus ook niet voor de gevolgen die het met zich mee kan brengen. Herstel zal er in de meeste gevallen voor zorgen dat al die klachten weer zullen verdwijnen en geen blijvende schade hoeven aan te richten.
Geef een reactie