Deze maand staat onze terugkerende ‘favorieten recepten’ blog in het teken van de kerstdagen! Wat zetten wij de komende dagen op de kersttafel? Of wat vinden we gewoon een fijn winters gerecht dat we de afgelopen tijd hebben gegeten? We hopen je met deze blogs te kunnen inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf (en anderen) te maken! Wat is jouw favoriete kerst- of winterrecept?
Femke: Nutella-kerstboom van bladerdeeg
Deze Nutella-kerstboom van bladerdeeg is leuk, lekker én supermakkelijk te maken. Met maar drie ingrediënten zet je een feestelijke traktatie op tafel die er echt kerstig uitziet.
Liever iets hartigs? Vul de kerstboom dan met kaas en pesto voor een hartige variant.
Bekijk ook een filmpje van dit recept op ons TikTok– of Instagram-account!
Phoi Cai: stoofpeertjes
De een eet het als een bijgerecht en de ander verwerkt het in een toetje. Bij ons mogen de stoofpeertjes in ieder geval niet meer ontbreken tijdens kerst. Voor de volwassenen kan je de geschilde Gieser Wildeman peren laten stoven in een rode wijn zoals een Lambrusco. Maar voor kinderen gebruik ik druivensap. Een kaneelstokje erbij en dan is het wachten terwijl het op een laag vuurtje staat te pruttelen. Afhankelijk van de grootte duurt het een uur tot anderhalve uur. Het belangrijkste is dat de peren geheel in het vocht ligt. Ze zijn goed wanneer je er makkelijk met een vork doorheen gaat. Gebruik je wijn? Voeg in het laatste half uurtje nog een of twee lepeltjes suiker aan toe om het iets zoeter te maken. En voor de zoetekauw onder ons: sluit af met een glaasje kookvocht!
Lisanne: croissant met banaan en hazelnootpasta
Volgens mijn vriend heb je altijd ruimte voor een toetje en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Mijn vriend kwam dan ook met dit recept: een banaan gevuld met hazelnootpasta in croissantdeeg. Nou, dat kan niet anders dan lekker zijn, dacht ik toen mijn vriend dit recept naar mij stuurde en niks bleek minder waar te zijn! Het was genieten en een toppertje voor kerst als je het mij vraagt. Het was namelijk zo klaar en het is wel even iets anders dan bijvoorbeeld ijs als toetje. Wij gaan er met kerst zeker nog een keer van genieten.
In het croissantdeeg dat we over hadden, hebben we knakworstjes gerold. Dat deed mij zo aan vroeger denken. Dat was hier altijd een echte kerstklassieker op school met het kerstdiner!
Rihan: cupcakes en focaccia
Ik vind het leuk om te bakken, maar als instructies te ingewikkeld zijn, verlies ik alle motivatie. Toen ik in de AH dit sneeuwpoppen-cupcakes-pakket zag, heb ik ‘m dan ook meteen meegenomen. Heel eerlijk? In principe zijn het gewoon vanille cupcakes met glazuur. Lekker, maar niet bijzonder lekker. Het level van schattigheid maakt dat ze van mij alsnog een 8+ krijgen!
Ik vind het leuk om te bakken, maar ben ik er goed in? Absoluut niet. Er is echter één recept waarvan ik weet dat ik er altijd punten mee scoor en dat is deze focaccia. Het kost wat tijd, maar het is het dubbel en dwars waard. Het recept komt uit een boek, maar volgens mij komt deze heel erg in de buurt.
IRene: stamppot
Met vrienden heb ik regelmatig kerstdiners gehad, maar thuis zette mijn vader rustig een bord hollandse pot op tafel op Eerste Kerstdag. En eerlijk? I love it. Afgelopen maand heb ik een hoop stamppot gegeten en boerenkool is op dit moment een favoriet. Vroeger was het nog wel eens de vraag of je als vegetariër wel volwaardig kon eten en of vegetarisch eten niet je eetstoornis versterkte, maar tegenwoordig is de keuze een vleesvervangers al lang reuzegroot. Vega spekjes, vega rookworst, vega jus. Een bordje stamppot hoef ik nooit te missen, gelukkig! Op insta zie je veel mooi opgemaakte bordjes en dat is ook echt geweldig, maar weet dat het ook oké is om iets ‘normaals’ te eten met de feestdagen!
Wat is jouw favo kerstrecept?
We zijn benieuwd!
Ook tijdens de feestdagen staat Proud2Bme voor je klaar! Dit kan een hele leuke periode zijn, maar ook een lastige of eenzame. Je staat er niet alleen voor. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier).
Geef een reactie