Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van maart bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in april hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!
Daphne – Shakshuka a.k.a. tomatenprut met groenten en ei.
Ik moest dit natuurlijk ook eens maken. Zo’n kleurrijke pan met tomatensaus en van die eieren erop. Meer is het eigenlijk niet, maar het zag er altijd zo lekker uit. Vooral het gevoel erbij is fijn, lekker uit de pan scheppen en dat het zélfs de bedoeling is. Heel simpel en snel!
Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 aubergine
- 1 paprika (kies je favo kleur)
- 2 el kruidenmix Al-Andalus
- 850 gram Mutti Polpa in blik (Dit gebruikte ik, maar eerlijk? Het is prima, maar het kan vast een stuk smaakvoller als je een meer uitgesproken tomatensaus naar keuze neemt)
- 4 eieren
- Boterhammen, pitabroodjes of Turks brood. (Wij hadden – zoals je ziet – nog heel wat brood over, dus hebben we dat maar opgemaakt. Ik zou volgende keer zeker voor het Turkse brood gaan.)
Hoe maak je het?
Je kent het wel; eerst die ui en die knoflook snipperen. Vervolgens aubergine en paprika in stukjes snijden. Bak eerst de ui en de knoflook, gooi daarna de aubergine en de paprika erbij. Doe de Al Andalus erbij en bak het allemaal 10 minuutjes.
Voeg de tomaten polpa toe (of die lekkerdere saus natuurlijk) en zet het vuur laag. Maak vier kuiltjes in de saus en breek de eieren, allemaal een eigen kuil. Doe het deksel op de pan en laat het zooitje 12 minuten stoven tot het eiwit is gestold. Maak ondertussen de broden klaar hoe jij het lekker vindt, misschien even in de oven voor wat extra crunch? Zien je eitjes er goed uit? Deksel eraf en aanvallen maar!
Lonneke – Uiensoep
Afgelopen maand had ik niet zoveel inspiratie als het aankwam op koken. Vandaar dat ik vandaag een vrij ‘simpel’ en klassiek gerecht deel. Namelijk de uiensoep die ik meermaals als lunch heb gegeten!
Wat heb je nodig?
- 700 gram uien (bij mij komt dit vaak neer op 4 grote uien)
- 2 el bloem
- 2 tl tijm
- 1 knoflook (fijn gehakt)
- 1 liter bouillon (ik koos voor groente)
- 40 gram boter
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: geraspte kaas
Hoe maak je het?
Het is geen rocket science om dit gerecht te maken. Het kost vooral veel tijd en tranen (want: ui!), maar voor mij is dit het elke keer helemaal waard. Als eerste snijd je alle uien in ringen. Hier gaat echt het meeste werk in zitten. Smelt ondertussen de boter op laag vuur in een hoge pan en voeg hierna de uien toe. Laat deze 40 minuten (langer mag ook) op zacht vuur staan. Blijf in de buurt en roer af en toe door. Het is niet erg als de bodem van de pan een beetje bruin wordt, zolang het maar niet aanbakt.
Voeg de knoflook en de tijm toe en bak dit, samen met de ui, nog even aan. Je kunt nu alvast de bouillon bereiden. (In mijn geval: twee bouillonblokjes in 1 liter water laten trekken). Meng hierna de bloem door de uien mix en laat dit in 5 minuten gaar worden. Je zult zien dat de soep er misschien niet aantrekkelijker door wordt, maar hierdoor zal de soep wel binden.
Voeg dan de bouillon toe. Roer ook meteen even over de bodem van de pan, daar zit juist de smaak. Laat dit nog 10 minuten trekken, voeg peper en zout naar smaak toe en je hebt je eigen uiensoep gemaakt! Om het helemaal af te maken gooi ik er vaak was geraspte kaas overheen. Enjoy!
Irene – Smoothiebowl met huisgemaakte pindakaasgranola
Zal je net zien dat het regent als deze blog online komt, maar feit is dat we echt al een paar mooie lentedagen hebben gehad en we vol genoegen mogen proeven van het warmer wordende zonnetje. Na een winter lang warme havermoutpap (ook heerlijk), begin ik weer trek te krijgen in zomerse smoothiebowls. Die als klap op de vuurpijl zijn getopt met huisgemaakte granola; een recept waar in mijn photo blogs al meermaals naar is gevraagd. Inmiddels heb ik het recept al zo eigen gemaakt dat ik het kan delen zonder auteursrechten van iemand anders te schenden, dus let’s go!
Wat heb je nodig?
Voor de granola (meerdere porties):
– 4 el zonnebloemolie (of een andere olie die jij prima acht)
– 90 gram pindakaas
– 60 gram honing, aguavesiroop of ahornsiroop
– 250 gram havermout
– Zaden, pitten en gedroogde vruchten naar smaak
Voor de smoothiebowl:
– Een bevroren banaan
– Bevroren fruit naar keuze (ik ga voor kersen)
– 200 ml melk of melkvervanger naar keuze
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden, want eerst maak je de granola. Dit doe je door de zonnebloemolie, pindakaas en honing (of variatie) op te warmen in een pannetje tot het goed gemengd en vloeibaar is. Dit giet je bij de havermout, zaden en pitten en roer je tot het goed gemengd is. Even snoepen van het mengsel, dat doe ik ook altijd, haha. Daarna verspreid je het mengsel over een bakplaat/bakpapier en doe je het 20 minuten in de oven. Tussendoor moet je het een paar keer goed omroeren. Blijf goed bij de oven staan en om de vijf minuten kijken, want het kan ook ineens verbranden – is mijn ervaring. Soms haal ik het er voor de zekerheid na 10 minuten al uit, omdat ik het lastig inschatten vind, maar dan lukt het ook altijd wel goed! Als dit is afgekoeld, is je granola klaar. Kind kan de was doen en je huis ruikt gegarandeerd lekker.
Je granola kan je natuurlijk als topping voor van alles gebruiken, maar vandaag ga ik voor de smoothiebowl. Die maak je als volgt: stop je banaan, het fruit en de melk in een blender en blenden maar! Soms is het nog even zoeken naar de verhoudingen en voeg ik wat meer fruit of melk toe, tot ik hem goed vind gelukt.
Naast granola kan je natuurlijk ook extra toppings erbij doen om er echt een feest van te maken. Zelf houd ik van vers fruit, mijn vriend gaat graag voor Oreo kruimels. Hij maakt zijn smoothiebowl ook graag met cacaopoeder en pindakaas. Kortom, je kan hier eindeloos mee variëren! Any way you want it, thát’s the way you need it!
Wat was jouw favoriete gerecht van afgelopen maand?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie