Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van maart bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in april hebben gegeten. Blijkbaar heeft de paashaas in april wat eieren bij ons achtergelaten, want beide recepten zijn met ei (en sojasaus)! We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden.
Daniël: noedelsoep met ei
Dat hier nog eens een recept van mij zou staan, wie had dat kunnen denken. Ik ben namelijk niet de grootste keukenprinses en er is al helemáál geen fotograaf aan mij verloren gegaan. Maar soms heeft een mens even mazzel! Mijn lieve nichtje hielp mij aan dit lekkere lunchrecept én zette het resultaat op de foto. We maakten het samen, vrij naar een recept van Chickslovefood en aten het ook gezellig samen op. In het originele recept zitten sugarsnaps en boekweitnoedels. Die hebben we vervangen door restjes paksoi en spinazie plus gewone mie, want dat had ik toevallig nog in huis.
Wat heb je nodig?
- 2 eieren
- half blokje groentebouillon
- 6 eetlepels sojasaus
- bakje champignons
- 100 gram mie
- paar handjes spinazieblaadjes en paksoi
Hoe maak je het?
Kook de eieren 6 minuten en laat ze even schrikken onder de koude kraan. Breng 750 ml water met het groentebouillonblokje aan de kook in een soeppan. Ik had trouwens een blokje dat bedoeld is voor een halve liter water. Let even op want er zijn ook grotere blokjes, bedoeld voor een liter, dan kun je een halve gebruiken. Snij de champignons in kwarten en de paksoi in stukjes. Voeg dit met de mie en wat peper naar smaak toe aan de kokende bouillon en laat 4 minuutjes koken.
Verwarm ondertussen een laagje sojasaus in een kleine koekenpan. Zet het vuur laag en rol de gepelde eieren in de koekenpan een minuut of 5 door de soja, zodat ze goed bruin worden. Schep de soep in twee kommen, halveer de eieren en doe ze erbij.
Irene: gepekeld of ingelegde eigeel
Een favoriet recept in de zin van dat het mijn nieuwsgierigheid weer heeft geprikkeld. Al voor de tiende keer zag ik in sojasaus ingelegde eidooiers voorbij komen bij mijn aanbevelingen op Instagram. Hehe, ja, mijn eetpatroon wordt zeer beïnvloed door Instagram. Mijn algoritme bestaat uit noodles, bubble tea, koffie, memes en Miley Cyrus. Gepekelde eidooiers dus. Door het zout in de sojasaus, worden de eidooiers gepekeld. Je kan ook pekelen in zout en suiker, daar zijn veel recepten voor te vinden op Google, zag ik. Maar met sojasaus krijg je dus een Aziatisch tintje. Hoe langer je de dooier in de sojasaus laat marineren, hoe steviger de dooier wordt. Na vier dagen zou je hem zelfs kunnen raspen! Ik vind dat allemaal mega interessant, dus ik móest dit even uitproberen.
Wat heb je nodig?
- eidooier(s)
- sojasaus
- eventueel meer smaakmakers naar keuze zoals mirin, lenteui, knoflook of chili
Hoe maak je het?
Vul een bakje met sojasaus en voeg daar eventueel de gewenste smaakmakers aan toe. Hierin doe je je eierdooier(s). Ik gebruikte voor nu even één eierdooier, omdat ik het recept voor het eerst probeerde en ik het toch een beetje spannend vond, zo’n rauw ei. Ik heb het een nacht in de koelkast laten staan. Het ei was hierdoor niet helemaal hard, maar een beetje gelei-achtig geworden. Het is lekker over een bakje warme rijst, las ik. Ik heb daar nog wat zeewiersnippers en lenteui bijgevoegd. Nommm, ik vond het heerlijk. Super creamy en zoutig. Ik heb nog geen chili-vlokken in huis, anders had dat er echt bij gemogen van me.
Je kan gepekeld ei overigens ook op je brood of op een toastje smeren. Of als je het lang genoeg laat liggen, over je noodles raspen. Ik heb meteen nog twee eidooiers in de sojasaus gelegd. Het eiwit bakte ik dit keer om op een boterham te doen. Maar je kan van het eiwit ook lekker cocktails of meringue maken. Nou ja, dat komt wel op hier in ieder geval, haha.
Geef een reactie