Onze favo recepten: augustus 2

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juli bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in augustus hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Daphne: Bloemkool vadouvan

Door een ontzettende drukke planning schiet het koken er op dit moment structureel bij in bij mij thuis. Helemaal niet erg overigens, ik vind het prima (en zelfs lekkerder!) om vaak te bestellen, af te halen of een magnetron maaltijd erin te gooien. De Libanese restaurants zijn de laatste tijd favoriet en omdat de bloemkoolrecepten daar zó lekker zijn, wilde ik dat zelf ook eens proberen. Ik heb geen idee hoe zij het zo lekker maken, het lijkt er ook in verste verte niet op, maar het is uiteindelijk een prima variant om de kant-en-klaar-maaltijden mee aan te vullen. 

Wat heb je nodig?

  • Bloemkool (zo veel je wilt)
  • Broccoli (zo veel je wilt)
  • Olijfolie
  • Vadouvan kruiden
  • Peper en zout
  • Bakpapier

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkool en broccoli in stronkjes of roosjes. Gewoon, hoe jij het lekker vindt om ze te eten. Daarna gooi je alles in een grote bak en giet je wat olijfolie, vadouvan kruiden en peper en zout naar smaak erbij. Ga er daarna lekker met je handen doorheen om het gelijkmatig te verdelen. Strooi alles over een bakpapiertje op een ovenplaat of rooster en zet het 25-30 minuten in de oven. Af en toe even kijken en omroeren. Klaar is kees!

Lonneke: aangebrande cheesecake

Ik had al een tijd zo’n zin in cheesecake, dat ik besloot deze dan maar te maken. Ik koos dit keer niet voor een ‘standaard’ recept, maar voor een baskische ‘burnt’ cheesecake. Hierbij is de bovenkant van de taart een beetje zwartgeblakerd. Het trok me in eerste instantie niet zo aan, maar toen ik las dat hierdoor de suiker karamaliseerd en het een beetje smaakt zoals crème brûlée, was ik toch om. Het recept heb ik trouwens van Culy, dus als je hem gaat maken en lekker vindt, mogen daar de credits naar toe!

Wat heb je nodig?

  • 600 gram roomkaas
  • 4 grote eieren
  • 275 gram kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 90 gram mascarpone
  • 1 eetlepel bloem
  • een beetje zout
  • 1/4 theelepel vanille-extract (ik gebruikt een vanillestokje)
  • boter om in te vetten

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn wanneer je ze gaat gebruiken. Laat ze dus even uit de koelkast liggen voordat je begint.

Verder gebruikte ik een springvorm met een diameter van 23 centimeter, bakpapier en een blender (staafmixer kan ook). 

Hoe maak je het?
Het is gelukkig niet heel moeilijk. Dit recept vraagt vooral om geduld (je moet lang wachten) en voor mij ook wat vertrouwen. Ik merkte dat ik het toch best ontwenning vond om iets (bewust) aan te laten branden. Mijn taart is dan ook bij lange na niet zo donker als de foto van het originele recept. Wellicht heb jij meer lef! Ik ga het in ieder geval binnenkort opnieuw proberen, want de taart smaakte toen al heerlijk.

De oven mag verwarmd worden op 200 graden. Heter dan voor een gebruikelijke taart, maar juist wanneer de rand knapperig en donker wordt, komen de smaken het beste tot hun recht. Vouw ondertussen het bakpapier zo glad mogelijk in de springvorm en klem deze dicht. Vet hierna het papier in met wat boter, zodat de taart niet vast gaat plakken. Klop hierna met een mixer (of blender dus) de roomkaas tot een glad mengsel en voeg één voor één de eieren toe. Wacht tussen elk ei even tot het vorige ei goed is opgenomen. Laat de mixer draaien en voeg de suiker geleidelijk toe. Hierna mogen ook de zout en het vanille extract erbij. 

Meng in een andere kom de mascarpone met de slagroom tot een glad beslag. Hierna mag ook dit bij de rest in de mixer erbij. Tot slot mag er een eetlepel bloem bij, nog heel even mixen en dan mag je het beslag in de springvorm gieten. 

Laat dit in het midden de hete oven 50-55 minuten staan. Mijn oven werkt nét iets minder goed dan de meeste, dus ik heb hem iets langer laten staan. Gewoon af en toe even met een satéprikker kijken of de taart al gaar is. Wanneer de taart klaar is, is hij nog een beetje wiebelig. Hij moet namelijk nog even stollen in de koelkast. Voordat je dit doet, is het het beste om de taart even af te laten koelen. Anders is de transitie te groot. Na een paar uur in de koelkast, is de taart ready to eat! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Irene: Muffins met citroen, blauwe bessen en pindakaasvulling (vegan)

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik de afgelopen tijd een hoop muffins heb gebakken. Op Instagram, in mijn photo blog en mijn afgelopen ‘dagje mee-eten’ video, heb je verschillende keren voorbij kunnen zien komen. Het begon allemaal met een recept van Dishing Out Health, mijn meest favoriete receptenblog op het moment. Daar lijkt het nog steeds heel erg op, maar ik heb ook wat kleine aanpassingen gedaan naar eigen smaak en dat recept deel ik vandaag met jullie. Het is een hele lijst met ingrediënten, maar het viel mij op dat ik het meeste al in huis had. Bovendien kan je het weer lang bewaren en er meerdere dingen van bakken, of dat nou muffins zijn of weer iets anders. 

Wat heb je nodig?

  • 100 gram bloem
  • Nog thee eetlepels bloem
  • 80 gram volkorenmeel
  • 30 gram havermout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 230 gram (soja) kwark of yoghurt 
  • 100 gram bruine suiker
  • 4 theelepels olijfolie
  • 2 theelepels ahornsiroop, agavesiroop of honing
  • De geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • 200 gram blauwe bessen (vers of zoals ik: uit de diepvries)
  • Pindakaas
  • Twee grote kommen om te mixen
  • Muffinvormpjes (12 – 15 stuks)
  • Een oven

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng in de ene kom de bloem, het volkorenmeel, de havermout, de bakingsoda en het zout. In de andere kom meng je de kwark met de olijfolie, siroop, citroensap en citroenrasp. Maak vervolgens een kuiltje in de schaal met droge ingrediënten en giet de natte mix daarin. Roer dit goed tot je een mooi beslag hebt. Gooi de blauwe bessen erbij en strooi daar nog twee eetlepels bloem overheen, roer het daarna door het beslag heen. Verdeel de mix over de muffinvormpjes. Om de pindakaasvulling te maken, maak je eerst een bodempje van beslag, leg je daar een klodder pindakaas op en bedek je dat weer met wat beslag tot je de pindakaas niet meer zit. 

Het lukt mij altijd om ze door twaalf te delen, maar officieel gezien zou de mix driekwart van het vormpje moeten vullen en bij mij puilt het altijd uit, haha. Dus verdeel het naar jouw idee over de vormpjes die je hebt en bak ze 20 minuten in de oven. Heerlijke muffins om als snack of bij de maaltijd te eten. Als je ze goed luchtdicht verpakt, kan je ze een paar dagen bewaren. Maar deel ze anders lekker uit en eet ze samen op. Ik spreek uit ervaring dat dat erg wordt gewaardeerd. 

Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Onze favo recepten: augustus 2”

  1. Wat een leuke bakrecepten!
    Er zijn zo veel recepten overal te vinden. Meestal wil ik gewoon iets heel basic, iets heel simpels . Ik word best moe van alle fantasierijke creaties op eetgebied, het legt zon druk oo mij dat eten iet bijzonders moet zijn, leuk, creatief.anders, exotisch.. . anders ben je *niet goed bezig "
    Ik vind de cheesekijk wel spannend om eens te proberen. 🙂

    1. Soms zit de kracht echt in de eenvoud! Ik kan me wel vinden in wat jij zegt en wissel het voor mezelf denk ik af met waar ik zin (en ook tijd en geld) voor heb. Het gaat om wat jij graag doet! Al voelt het soms zo, daarin is gelukkig geen goed of fout. Leuk dat je de cheesecake wilt gaan proberen. Die spreekt mij ook wel aan, dus misschien doe ik met je mee. 😀

      1. Dank je wel Irene.
        En ik vond het ook erg leuk om jouw muffins te kunnen uitproberen, want ik was wel benieuwd toen ik zag/las dat jij ze meerdere keren achter elkaar maakte. Die moeten wel goed zijn,dacbt ik!

        1. Wat leuk! Ben jij ook fan? 🙂

          1. 😋😋

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *