Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van november bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in december hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.
Irene: Lasagne met pompoen en ricotta
Ik had zin in lasagne, maar dan wel met een twist. Al snel kwam in mijn hoofd op om een lasagne met pompoen te willen maken. Eerder had ik ook al eens een pasta met pompoensaus gemaakt en die beviel goed. Nu ik dat recept teruglees, zou ik dit ook nog wel willen perfectioneren. Ideetje voor de volgende keer? Maar eerst terug naar de lasagne. Google is wat dat betreft mijn beste vriend en ik kom al snel uit op een recept van Allerhande.
Wat heb je nodig?
- Zoveel Grana Padano kaas als je wilt/of een andere strooikaas
- Een rode paprika
- Twee eetlepels olijfolie
- 450 gram pompoen (ik haalde een voorgesneden zak)
- 800 gram tomatenblokjes (twee blikken)
- 250 gram ricotta
- Lasagne bladen
- Zoveel pijnboompitten als je wilt
- Verse basilicum
Hoe maak je het?
Nu ik het recept weer eens teruglees, heb ik me er niet helemaal aan gehouden zoals op de site van Allerhande vermeld stond. Ik ben flink uitgeschoten met de kaas en pijnboompitten; dat ging niet per ongeluk, haha. Ik weet ook niet hoe veel gram lasagne-bladen ik had gebruikt. Ik doe gewoon wat past bij mijn ovenschaal en zie wel hoe ver ik kom. De basilicum vind ik – achteraf – zelf wel een mooie toevoeging en zou je ook nog door de lasagne zelf heen kunnen doen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de olie in een pan en bak de (gesneden) paprika een gemiddeld vuurtje. Ik doe het zelf altijd wat langzamer en langer dan vermeld staat, omdat ik vind dat de smaken dan beter vrijkomen. Daarna voeg je de pompoen toe en bak je het nog een paar minuten. Tot slot schenk je de tomatensaus erbij, wat je aan de kook brengt en vijf minuten laat pruttelen. Daarna doe je de helft van de ricotta en naar smaak wat peper en zout toe.
In een ovenschaal stapel je de saus en bladen op zoals je gewend bent te doen met lasagne. Eindig met een laag tomatensaus en schep daar de rest van de ricotta overheen in kleine bergjes. Bestrooi het geheel met Grana Padano, pijnboompitten en wat peper naar smaak. 30 min in de oven en klaar is kees!
Daphne: Borrelbrood 2.0
Ik val nu al in herhaling met deze receptenreeks, maar ik vond het zelf wederom een groot succes. We hoeven meestal nergens heen ‘s avonds en dat zorgt ervoor dat we later eten óf dat etenstijd gewoon wat langer duurt. Met hapjes vooraf, hapjes tussendoor en als het uitkomt ook nog wat hapjes achteraf. Het werd daarom al vrij snel tijd om mijn eerdere borrelbroodrecept te verbeteren. En dat is gelukt!
Wat heb je nodig?
- Een groot rond brood
- Een ronde camembert (die was bij mij op, dus twee halve werkt ook prima)
- Gedroogde tijm
- Gedroogde rozemarijn
- Olijfolie
- Zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Daarna leg je de kaas bovenop het brood – waar je het gat wilt – en snijdt er gewoon omheen. Dat gat snij je eruit en de inhoud (het brood dat je eruit hebt gehaald) snij je in stukjes of reepjes. Snij het kapje van de kaas af en leg het in het gat. Strooi de tijm en rozemarijn over de kaas en leg het brood erna in de oven. Op een rooster, een bakplaat, het werkt volgens mij allemaal. De stukjes brood die je over hebt, leg je ernaast en besprenkel je met de olijfolie en wat zout. Bak alles zo’n 15 minuten en het hele borrelfeest kan al beginnen!
Lonneke: Appelprakje
Een simpel gerechtje dat hier en daar nog wat geperfectioneerd kan worden, maar lekker genoeg om toch al te delen. Ik ben een slechte ontbijter. Vaak heb ik gewoon nog geen honger en alles staat me tegen. Hierdoor wisselen mijn ontbijtjes ook best veel: ik kan niet lang hetzelfde eten. Op het moment eet ik iets waar ik niet eens echt een naam voor kan bedenken. Ik wilde het wel delen, dus hierbij mijn ‘appelprakje’.
Wat heb je nodig?
- 2 appels (ik gebruikte Elstars)
- 1 peer
- Een theelepel citroensap
- Kaneel
- Toppings: ik gebruikte granola en 2 lotus speculoos koekjes in stukjes gebroken
Hoe maak je het?
Het is gelukkig vrij simpel! De appels en peren worden in blokjes gesneden. Je kan ze nog even in de blender doen als het niet helemaal lukt. Zorg er wel voor dat het niet echt een papje wordt, maar dat de stukjes nog wel definieerbaar zijn. Hier mag ook het citroensap doorheen. En dan heb je eigenlijk het meeste al gedaan! Je kan er nog een beetje suiker doorheen doen (ligt ook een beetje aan de appels), maar in dit geval vond ik het niet nodig. Ik had er nog wel een beetje kaneel doorgeroerd, dat vond ik zelf heel lekker. Ook erg winters. Alles mag in een bakje en hier mogen de toppings overheen. Het is vooral wat snijwerk, maar verder is het dus zo gepiept. Eet smakelijk!
Wat is jouw lievelingsrecept van afgelopen maand geweest?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie