Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van november bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in december hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!
Phoi Cai: Cheesecake met witte chocolade
Ik maak al jarenlang dezelfde cheesecake met mangochutney. Sinds een tijd is mijn zusje ook gaan experimenteren met een cheesecakerecept dat ze had gevonden op de website ‘Zoetrecepten’ en heeft ze er eentje heerlijk eigen gemaakt. Van haar kreeg ik dit recept ook en het is echt een aanrader voor de zoetekauwen onder ons!
Wat heb je nodig?
- 1 pak Bastogne
- 85 gram ongezouten boter
- 500 gram MonChou verse roomkaas
- 210 gram sour cream
- 3 eieren
- vanille-aroma
- 200 gram witte chocolade
- 85 gram suiker
- Vers fruit naar keuze
Hoe maak je het?
Vet een bakvorm van 26 centimeter in en leg een vel bakpapier op de bodem. Verkruimel de bastogne en laat de boter in een pan smelten op een laag vuurtje. Meng dit door elkaar en stort het in de taartvorm. Druk het zachtjes aan met de achterkant van een lepel voor een stevige bodem.
Verwarm de oven op 140 graden. Meng in een schone kom de MonChou, suiker en de vanille-aroma tot een glad mengsel. Meng daar vervolgens de sour cream doorheen en voeg de eieren toe. Breek de witte chocolade in kleine stukjes en verwarm het in een pannetje met een dikkere bodem tot het gesmolten is. Voeg het toe aan het mengsel en stort het in de taartvorm. Bak het 45 minuten in de oven en dek het de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie.
Laat het vervolgens langzaam afkoelen door de oven op een kiertje te zetten. Hierdoor barst de cheesecake minder snel. Wanneer de oven is afgekoeld laat je de cheesecake verder afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens kan het in de koelkast om op te stijven. Garneer het voor het serveren met wat vers fruit, zoals aardbeien of frambozen en tast toe!
Lonneke: Gefrituurde boerenkool topping
Ik heb enorme mazzel dat de familie van mijn vriend goed kan koken. Het is elke keer een feestje als ik daar aan mag schuiven. De ‘topping’ die ik vandaag met je wil delen, heb ik daar ook leren kennen. Ik maak het wanneer ik restjes boerenkool over heb (na het maken van een stamppot bijvoorbeeld). Het is best snel gemaakt en werkt goed op veel gerechten. Zelf gebruik ik het vaak als topping op soepen, pasta’s of gepofte aardappel met een sausje van crème fraîche. (Zoals op de foto’s!)
Wat heb je nodig?
- boerenkool (ik gebruik de boerenkool die al voorverpakt in een zak zit)
- olie (ik gebruik zonnebloemolie)
Hoe maak je het?
Wat ik al zei: het is snel gemaakt. Het enige dat je hoeft te doen, is een flinke laag olie verwarmen in een hapjespan. Wanneer de olie warm is, gooi je er wat boerenkool in. Alles moet echt in de olie raken, dus niet te veel boerenkool. Pas hierbij op, want het kan heel erg spetteren! Een kookschort is echt aan te raden! Als het spetteren is afgenomen, is het eigenlijk al klaar. Met een schuimspaan of een andere lepel met gaatjes erin kan je voorzichtig de boerenkool uit de pan vissen en op een bord met keukenpapier leggen om in te drogen. Dit duurt een paar minuten. En that’s it!
Irene: spaghetti met courgetti en tomatensaus
Nog zonder plan loop ik de supermarkt binnen. Ik wil iets lekkers, iets voedzaams, maar bovenal iets makkelijks eten vandaag. Ik zie een 35%-kortingsticker op de courgetti zitten en de verse pasta is in de aanbieding. Als ik niet goed weet wat ik wil maken, laat ik me door dat soort factoren leiden. Oké, die gaan mee. Ik kies een tomatensaus, wat smaakmakers uit blik en ik weet dat ik thuis nog kaas heb. Gehakt en tomatensaus is bijna altijd een goede combi als het om pasta gaat en zo stippelt, al dwalend door de supermarkt, het recept zich voor mij uit. En wow, dit resultaat is voor herhaling vatbaar!
Wat heb je nodig?
- pak courgetti
- verse volkorenspaghetti
- toscana pastasaus (die met zongedroogde tomaten)
- een potje artisjok-harten
- een potje zwarte olijven
- naturel tofu rulstukjes
- grana padano
Hoe maak je het?
Bak in een grote wokpan de rulstukjes. Als deze gaar zijn, voeg je de courgetti toe. Ik heb dit gebakken tot al het vocht uit de pan was verdwenen en ze flink waren geslonken. Kook intussen de pasta gaar volgens de verpakking. Voeg artisjok-harten toe aan je courgetti en bak dit kort mee. Voeg vervolgens de pastasaus toe en daarna de pasta zelf en de olijven. Lekker doorroeren en voilà, je spaghetti is klaar. Rasp wat grana padano over je spaghetti wanneer je hebt opgeschept en eet smakelijk.
Hopelijk vond je het leuk om het afgelopen jaar weer mee te kijken met onze favoriete recepten. Heb jij er wel eens iets van gemaakt? Of is je iets bijgebleven? Laat het ons vooral weten in de reacties! We zien je volgend jaar weer terug met een lading nieuwe recepten! ♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie