Onze favo recepten: februari 3

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van januari bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in januari hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

 

Phoi Cai: onigirazu

Het klinkt heel ingewikkeld en het ziet er wellicht ingewikkeld uit, maar op de voorbereidingen na is het een simpel receptje! En wat is het lekker. Je kunt zelf de vulling kiezen zoals jij het zelf lekker vindt. Varieer dus met groenten, vis of vlees. Heb je zin in sushi, maar wil je niet eindeloos bezig zijn met het maken van kleine hapjes? Dit is jouw go-to-recept. Onigirazu, oftewel sushi-sandwich.

oni

Wat heb je nodig? 

Ik heb mijn onigirazu gevuld met gebakken ei, komkommer, krabstick, Japanse mayonaise en furikake.

  • sushi-rijst
  • 1 ei
  • komkommer
  • krabstick
  • Japanse mayonaise
  • furikake
  • norivellen
  • suiker
  • sojasaus 

Hoe maak je het?

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen en laat het vervolgens afkoelen op een bord. Kluts het eitje in een kom. Voeg daar een klein beetje suiker en sojasaus aan toe voor de smaak. Bak dunne omeletjes en snijd dit in vier kwartjes. Snijd de komkommer in dunne reepjes van ongeveer 6 centimeter. Haal de zaadjes er wel uit, anders wordt het te klef. Haal de krabstick wat uit elkaar zodat je dunne sliertjes hebt. Als alles op kamertemperatuur is kan je beginnen!

Leg een norivel op een bord. Schep daar wat rijst op in de vorm van een ruit. Strooi er furikake op voor extra smaak. Beleg het vervolgens op volgorde naar keuze. Ik begon met een plakje omelet, gevolgd door reepjes komkommer en als laatste de krabstick. Doe hier en daar wat Japanse mayonaise en bestrooi het nog met wat furikake. Bedek het vervolgens met nog een dun laagje rijst. Vouw daarna de tegenovergestelde uiteinden naar elkaar. Gebruik een beetje rijst om het te laten plakken. En doe dat ook bij de andere uiteinden zodat het een pakketje vormt. Snij het vervolgens door midden en eet smakelijk! Je kan het nog dippen in sojasaus en eventueel wasabi, maar ik vond het al smakelijk genoeg door de furikake.

Lonneke: cherry baked oatmeal

Havermout moest ik echt leren eten. De eerste paar keren vond ik het afschuwelijk en ik snapte de ‘hype’ totaal niet. Tegenwoordig vind ik het heerlijk en gooi ik er vrolijk van alles in; zaden, fruit, oreo’s, pindakaas… En daardoor wordt het elke keer toch wel een feestje. Op Instagram kwam ik een filmpje tegen van havermout uit de overn. Nou, daar was ik wel benieuwd naar. En wat is dat lekker! Een soort ontbijt-lasagne! Het kost wel even wat tijd, maar voor zo’n lekker ontbijtje sta ik graag wat eerder op. 

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • olie of boter om in te vetten
  • een klein beetje melk (ik gebruikte amandelmelk)
  • chiazaadjes
  • nootjes (ik gebruikte pecannoten)
  • havervlokken
  • bevoren fruit (ik koos kersen en had nog bramen)
  • koekkruiden (optioneel)
  • yoghurt en honing of maple syrup voor erbij

Hoe maak je het?

Vet een ovenschaal in en prak de banaan, zodat deze over de bodem verspreid is, en verwarm de oven voor. Ik heb een hetelucht-oven en ik zet hem op 180 graden. Als je een grote ovenschaal hebt, kan je wat meer maken en er twee of drie bananen voor gebruiken. Hierna strooi je de havervlokken over de banaan, zodat je deze niet meer ziet. Dit top je af met wat chiazaadjes. Dan voeg je wat melk toe. Het recept gaf geen hoeveelheden, dus ik doeer gewoon een flinke scheut in. Niet te veel, want dan wordt het waterig. Hierna doe ik er koekkruiden doorheen en soms nog wat vanille-aroma, maar ik denk dat kaneel er ook lekker bij kan zijn. Dit alles roer je door elkaar tot het goed gemengd is. Dan pak je het bevroren fruit en dat verdeel je eroverheen. Zelf vind ik kersen en frambozen het lekkerst, maar in principe zal alles er lekker bij zijn, denk ik. Je kan er ook voor kiezen om er nog wat kokos of noten overheen te doen. Als de oven is voorverwarmd, schuif je de ‘fruitlasagne’ erin en na 25 minuten is je ontbijt bijna klaar! Ik maak het af met yoghurt en maplesyrup, hmm!

Irene:  mini-cheesecakes met kersen en citroen

Een supersimpel recept voor heerlijk frisse mini-cheesecakes! Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies heb gemeten wat de verhoudingen zijn in dit recept. Ik heb maar wat gedaan, maar ik zal proberen om een schatting te maken. 

Wat heb je nodig?

  • 15 digestive-koekjes
  • 50 – 70 gram boter
  • snuf zout
  • pakje roomkaas
  • pakje slagroom
  • citroen
  • 8 – 16 gram vanillesuiker
  • 75 gram poedersuiker
  • kersen uit de diepvries
  • cupcake-bakvormpjes 

Hoe maak je het?

Verkruimel de koekjes, smelt de boter en meng deze samen met een snuf zout, dit is de bodem van je mini cheesecake. Klop de roomkaas luchtig en meng het vervolgens met het sap van een halve citroen, poedersuiker, vanillesuiker en slagroom. Je kan ook wat citroenschil raspen om erdoorheen te doen. Meng dit goed en je tweede cupcake-laag is klaar. De kersen uit de diepvries doe ik in de magnetron, waardoor ze zacht worden en er ook wat sap uitkomt. In de cupcake-vormpjes stapel je deze drie elementen op. Leg ze minstens vier uur in de koelkaast of vriezer. Als ze echt bevroren zijn, kan je ze een beetje laten ontdooien voordat je ze opeet. Zelf gebruikte ik alleen papieren cakevormpjes, waardoor ze een beetje plat zijn geworden, maar als je de papieren vormpjes in een harde bakvorm doet, worden de cakes iets mooier van vorm. Maar ach, het gaat uiteindelijk ook om de smaak, toch? 

Welk recept ga jij proberen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

Eén reactie op “Onze favo recepten: februari 3”

  1. Voor hoeveel personen is het gebakken havermout recept?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *