Onze favo recepten: januari

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van december bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in januari hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: Dadels met pindakaas en kaneel

Geïnspireerd door pindakaas met dadel en kaneel: dadel met pindakaas en kaneel. Een heel interessant recept is het misschien niet, maar het is zó lekker! Mijn favoriete snack van het moment. 

Wat heb je nodig?

  • Dadels
  • Pindakaas
  • Kaneel

Maak een sneetje in de dadels. Smeer er wat pindakaas in. Strooi er wat kaneel over en klaar is kees!

Daphne: All day. Every day. Bananenpannenkoeken.

Na elke post met pannenkoeken in beeld komen er heel wat berichtjes binnen. ‘Recept!’ ‘Recept??’ ‘Hoe maak ik dit?’ Zelf heb ik ooit ingetypt in Google: ‘makkelijk pannenkoeken recept’, maar jullie hoeven dat na deze blog niet meer te doen. Na deze zoete aardappel pannenkoeken (ook nog steeds een aanrader!) deel ik nu mijn bananenpannenkoeken met alle liefde met jullie. Dit zijn mijn all-day, everyday pannenkoeken. Pannenkoeken voor de vermoeiende en zware maandagochtend tijdens het werken. Pannenkoeken voor de luie zondagmiddag in pyjama in bed. Pannenkoeken voor de vrijdagavond bij een film. Deze pannenkoeken kunnen wat mij betreft altijd, dus ik eet ze ook bijna altijd. 

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 150 gram meel (Havermeel, tarwemeel, zelfrijzend bakmeel. Ik gebruik elke keer wat anders en ik vind het elke keer lekker)
  • 2 scheutjes melk
  • 8 lepels kwark 
  • snufje kaneel
  • bakpoeder naar smaak (Hoe luchtig en bombastisch wil je ze hebben?)

Hoe maak je het?

Je prakt de bananen in een lekkere grote kom. In een ander klein kommetje kluts je de eieren los en die gooi je bij de banaan. Beetje mengen en daarna doe je de droge ingrediënten erbij. Opnieuw mengen en als laatste voeg je de melk en de kwark toe. Meng het tot één geheel en bakken maar! Vanaf hier kan ook eigenlijk nog alles. Wil je toch chocolate chip pannenkoeken of liever met blauwe bessen? Dan gooi je die nu door het beslag. En na het bakken is het natuurlijk aan jou wat je voor toppings erop wilt. Ik ga vaak voor wat slierten yoghurt en vers fruit, maar eigenlijk kan alles. Stroop, poedersuiker, chocoladepasta, honing, jam… Je snapt het; het is jouw feestje. 

Lonneke: Koude avocado-erwten-komkommer soep met koriander geïnfuseerde olie en groene peper salsa.

Dat is me even een mond vol! Maar gelukkig makkelijk te maken! Een tijd geleden kochten mijn vriend en ik het boek ‘Flavour’ van Ottolenghi. We waren meteen verkocht. Wat een heerlijke recepten! Je staat er vaak wel even voor in de keuken, maar met deze gerechten vind ik het helemaal waard. Een soep die – ook al klinkt het als een zomersoepje – het ook prima kan in de winter! Wij eten de soep trouwens als voorgerecht.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 60 ml olijfolie
  • een halve theelepel korianderzaad – licht geplet
  • een halve theelepel komijnzaad – licht geplet
  • 2 tenen knoflook – fijn gesneden of uit een knoflookpers
  • 180 ontdooide diepvries doperwten
  • 2 grote, rijpe avocado’s – ontpit en zonder schil
  • een halve komkommer, waarvan 40 gram in kleine blokjes gesneden en 120 gram in grove stukken
  • 1 citroen (je hebt nodig: 1,5 theelepel rasp van de schil en 1,5 eetlepel sap)
  • 1 kleine groene chilipeper (zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in stukjes gesneden)
  • 80 gram zure room naar keuze
  • 1 eetlepel fijn gehakte dilleblaadjes
  • zout naar smaak
  • 400 ml koud water
  • blender

Hoe maak je het?

Verwarm in een kleine pan twee eetlepels olie, samen met het komijn- en korianderzaad, de knoflook en wat zout. Laat dit 8 minuten staan op laag vuur. Blijf regelmatig roeren – je wilt niet dat de knoflook aanbakt! Zodra de olie hierna begint te borrelen, haal hem van het vuur en zet opzij.

De doperwten mogen in een blender samen met de avocado, grove stukken komkommer, citroenrasp, de overgebleven olie (2 eetlepels), 3/4 theelepel zout en 400 ml koud water. Meng dit door elkaar tot het een mooi en glad geheel is. Dit kan even duren. Als dit is gelukt, mag de soep de koelkast in om af te koelen.

Next: meng de blokjes komkommer met het citroensap, de chilipeper en een snufje zout in een schaal. Dit is de salsa. 

En dat is het eigenlijk al! Serveer de soep in de mooiste kom die je hebt en schep er een eetlepel zure room, een eetlepel komkommersalsa, en een royale scheut van de knoflookolie over. Tot slot: bestrooi het geheel met wat dille. Eet smakelijk!

 Wat is jouw favoriete gerecht van januari?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Onze favo recepten: januari”

  1. de dadels zijn nog lekkerder als je ze doopt in pure chocolade! Dan zijn het net bonbons

    1. Hmmm ja ook heerlijk!

  2. Oooo dat pannenkoekenrecept moet ik echt gaan proberen!

  3. Wat gaat. een maand snel om. Elke keer denk ik dat ik heel pas de receoten van de maand ervoor heb gezien.

    Deze keer wil ik de dadels proberen. Met pindakaas lijkt mij echt lekker.simpel is meestal het lekkerste, vind ik.

    Wat kan je in plaats van banaan doorpannekoeken beslag doen?( Ik kan niet tegen.banaan)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *