Onze favo recepten: januari 2

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van december bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in januari hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Phoi Cai: tonijnsalade met appel

Vroeger kwam ik regelmatig bij de La Place en ik haalde daar standaard een broodje met tonijnsalade. Ik vond het heerlijk; tonijn met frisse stukjes appel erdoorheen. Tegenwoordig maak ik deze tonijnsalade zelf, althans mijn versie ervan. Soms doe ik er nog een beetje augurk door of pak ik daar een plakje kaas bij. Maar vandaag deel ik mijn basisrecept.

tonijn

Wat heb je nodig? 

  • een blikje tonijn op water (145 gram)
  • mayonaise
  • 1/4 appel (Jonagold)
  • 4 snoeptomaatjes
  • peper en zout 

Hoe maak je het?

Laat het blikje tonijn uitlekken en haal het in een kom los met een vork. Snijd de appel in kleine stukjes en de tomaatjes in vier stukjes. Meng dit door de tonijn. Daarna mag de mayonaise erbij. Begin met twee theelepels mayonaise en meng alles door elkaar. Het is goed wanneer het mengsel net blijft plakken en romig is. Voeg wat mayonaise toe als het nog te droog is. Breng het op smaak met peper en zout en geniet ervan! Het is extra lekker op een hard broodje. 

Lonneke: no bake koffie dadelcake met biscuitjes

In de december photoblog van 2021 deelde ik ‘m al: deze heerlijke dadelcake! Het recept wilde ik eerst nog even ‘perfectioneren’, want de cake was al twee keer mislukt (hij viel steeds uit elkaar). Inmiddels ben ik zover om het recept te delen!

Ik heb dit recept gekregen van een vriend, nadat hij het zelf een keer had gemaakt. Oorspronkelijk zit er trouwens geen koffie in, dat heb ik er zelf bij bedacht.

Wat heb je nodig?

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • een klein kopje sterke koffie
  • 50 gr walnoten (pecannoten is denk ik ook heel lekker), in stukjes gebroken/gesneden
  • 250 gram dadels zonder pit, in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram maria biscuitjes (ik vind volkoren het lekkerst), in stukjes gebroken
  • cakevorm en bakpapier

Hoe maak je het?

Het ‘geheim’ van deze cake is geduld. In het oorspronkelijke recept moet je de roomboter, dadels en honing 3 minuten warm laten worden. Vergeet dit, dit moet echt veel langer! Begin met het zachtjes verwarmen van de boter. Dit heb ik zelf even laten staan, zo wordt de boter een beetje bruin en krijgt deze een heerlijke smaak. Hierna voegde ik de honing, koffie en dadels toe. Dit liet ik, op laag vuur, net zo lang staan totdat het een plakkerige massa werd (15-25 minuten). Wanneer je dit te kort doet mengt het niet lekker, waardoor de boter door de cake druipt en niet hecht. 

Als de dadels goed plakkerig zijn, haal je deze van het vuur. Ondertussen mag je in een andere kom de noten en biscuitjes met elkaar mengen en hier gaat ook de dadelprak doorheen. Roer het goed door elkaar heen en laat het een minuutje afkoelen. In dit minuutje kan je de cakevorm bekleden met bakpapier. Giet het mengsel voorzichting in de vorm en druk aan met een lepel. Laat ten minste 2 uur in de koelkast staan en enjoy!

Irene: iced matcha vanille latte

Eerlijk, ik ben zwaar ‘beïnfluenced’ door Emma Chamberlain en aan de iced lattes begonnen. Zowel met koffie als met matcha. Meestal thuis, maar soms, op die blauwe maandag, lekker luxe bij de Starbucks. Jubelend doch nietsvermoedend bestelde ik voor het eerst een iced matcha latte. “Met vanille?”, vroeg de verkoopster. “Oh, uh, oké!” Waarom niet? Laat ik me eens laten verrassen. En wát blijkt matcha met vanille een goede combinatie te zijn. Soms komt bepaald eten of drinken precies op een moment dat je er intens van geniet. Dat was hier! Maar wat de Starbucks kan, kan ik natuurlijk ook, en dan een stuk goedkoper. Ik kan niet wachten tot het zomer is, want dan zullen deze iced lattes extra lekker smaken. Voor nu kan het me niets schelen dat het januari is. Dat sample-flesje van Monin gaat zeker een grote fles worden. Zie hier het recept van mijn favoriete zomer-, herfst-, winter- en lentedrankje: iced matcha vanille latte.

Wat heb je nodig?

  • matcha-poeder
  • melk of melkvervanger
  • monin vanillesiroop
  • ijsblokjes

Hoe maak je het? 

Maak 100 tot 200 ml matcha klaar met koud water. Afhankelijk van hoe groot je glas is, hoe sterk je je matcha wilt of hoeveel melk je nog toe wilt voegen, kan je zelf een beetje kijken wat voor jou de perfecte matcha/waterverhouding is. Ik doe eerlijk gezegd maar wat op gevoel. Doe de matcha in een groot glas en vul het met ijsblokjes. Vul het verder aan met melk en een shot vanillesiroop. Wederom op gevoel en naar smaak! Zelf gebruik ik hier amandelmelk, want dat vind ik al lekker een beetje zoet. Sojamelk vind ik ook lekker, omdat dat wat romiger is. Al met al een goed concept, dit recept, en verder helemaal te shapen naar de smaak en structuur die het beste bij jou past. Een tip van Emma die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd, maar wel uit ga proberen: voeg wat creamer toe aan je drankje om het nog wat romiger te maken.

Welk recept ga jij proberen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

12 reacties op “Onze favo recepten: januari 2”

  1. Dat recept van Lonneke ga ik echt maken!

  2. Recept van Irene, de rest vind ik te vet.

  3. Die van Lonneke lijkt me heerlijk! Ook met die dadels. Klinkt als een minder ongezonde versie van de arretjescake of niet?

  4. Wat een fijne recepten. Niet te ingewikkeld of
    erg duur om te maken. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *