Onze favo recepten januari 3

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van december bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in januari hebben gegeten. De recepten zijn weer lekker uiteenlopend, van havermout cappuccino tot vegetarische jus en een winters stoofpotje met zoete aardappel en rode kool. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!

Irene: havermout cappuccino 

Koffieliefhebbers opgelet! Omdat ik weer in mijn havermoutfase zit, was ik afgelopen maand op zoek naar nieuwe havermout-recepten. Meestal eet ik mijn havermout graag met (geprakte) banaan of warme appel met rozijnen, maar nu trof ik wel een heel bijzonder recept aan dat ik graag eens wilde proberen. Het recept is van Betty’s Kitchen, en is oorspronkelijk met suiker of honing en kaneel, maar ik geef er mijn eigen draai aan met de pumpkin spice siroop van Monin die ik nog in de kast heb liggen. Jij kan hier dus ook je eigen draai aangeven! Havermout cappuccino klinkt misschien een beetje dubieus of ziet er in ieder geval zo uit, maar ik vind het echt ontzettend lekker. 

Wat heb je nodig?

    • Havermout;
    • (Plantaardige) melk;
    • Pumpkin spice siroop (of honing, suiker, kaneel of iets anders zoets);
    • Koffie of espresso;
    • Een manier om melk op te schuimen.

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de gewenste hoeveelheid melk met de havermout in een pannetje. Ik doe dat altijd heel rustig aan en blijf goed doorroeren, omdat het snel aan kan branden. Op gegeven moment wordt het papje vanzelf dikker.
  2. Roer vervolgens de pumkin spice siroop (of andere siroop, of honing, kaneel etc.) erdoorheen.
  3. Omdat de havermout van die mooie laagjes krijgt, is het leuk om het in een lang glas te serveren.
  4. Schuim de melk op en giet dit over de havermout.
  5. Zet koffie en giet dat over de melkschuim. 
  6. Pak een lepel die lang genoeg is om zowel havermout als koffie te kunnen scheppen en eetsmakelijk.

Lonneke: vegetarische jus

Ik was ervan overtuigd dat ik dit recept al eens had gedeeld, maar elke keer als ik hem zelf nodig heb en op onze website zoek, kom ik hem niet tegen, dus het leek me hoog tijd om hem nu toch echt eens in een receptenblog te delen. Als kind vond ik jus vreselijk. Alles werd er nat van en vaak was het zo zout, dat ik niets anders meer proefte. Sinds ik kind ben, heb ik dan ook geen jus meer gegeten, maar deze vegetarische versie vind ik qua structuur echt perfect. Hij is iets dikker dan jus doorgaans is en makkelijker om zelf op smaak te brengen. 

Wat heb je nodig?

    • Een fijn gesneden ui;
    • 25 gram roomboter;
    • Een scheutje worcestershiresaus;
    • 1,5 el bloem;
    • 250 ml groenteboullion;
    • 1 el sojasaus.

Hoe maak je het?

  1. Smelt de roomboter in de pan en bak hierin de ui voor ongeveer 3 minuten.
  2. Voeg de eetlepel bloem toe en roer dit een minuutje goed door.
  3. Schenk de sojasaus en worcestershiresaus toe en giet er voorzichtig een klein beetje bouillon bij.
  4. Door de bloem dikt de jus snel in. Elke keer als de jus weer iets dikker wordt, giet je er weer een beetje extra bouillon bij, tot alles op is en je een mooie gladde (met stukjes ui) saus hebt. 

Anne: ovenschotel met zoete aardappel, rode kool, appel en rozijntjes 

Als klein kind at ik zo ongeveer alles wat los en vast zat. Met een uitzondering daargelaten: rode kool. Iehl. Hoe grappig is het dat ik nu, jaren later, mijn favoriete receptvan de maand deel met… precies ja, rode kool. Geloof mij, dit wil je proberen. Ook als je net zo’n verschrikkelijke hekel hebt aan rode kool als ik. 

Let op: dit recept is voor een grote ovenschotel (+/- 4 personen). Dus maak het lekker voor de hele familie of doe het in kleinere schaaltjes zodat je er meerder dagen van kan genieten. 

Wat heb je nodig?

    • Pakje (vegetarisch) gehakt;
    • 1 groot glas water (+/- 250 ml);
    • 2 eetlepels olijfolie;
    • 3 eetlepels (soja) melk;
    • 1 theelepel kaneel;
    • Peper en zout; 
    • 1 ui;
    • 1 kilo zoete aardappels; 
    • 3 appels (bijvoorbeeld Goudreinette);
    • 2 handjes rozijnen;
    • En niet te vergeten: 1 rode kool. 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Schil de zoete aardappelen. Snijd ze vervolgens in stukken en doe alles in een pan met water. Breng het geheel aan de kook met wat zout. Bij mij waren de aardappelen na +/- 15 minuten gaar. 
  3. Snijd ondertussen de rode kool. Voor de rode kool is het belangrijk om het ‘hart’ te verwijderen (I know, dat klinkt wat vreemd). Daarvoor snijd je de rode kool eerst in vieren. Als het gelukt is om het hart te verwijderen, snijd je de rode kool vervolgens in kleine stukjes. 
  4. Pel en snipper de ui. Een gratis tip tegen traanogen: zet een duikbril op. Verwijder daarna de schil van twee appels en snijdt de appels daarna in kleine blokjes. 
  5. Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de ui en het (vegetarisch) gehakt. Ik bak het in totaal ongeveer 5 minuten. 
  6. Vervolgens voeg je de blokjes appel, de rode kool, een groot glas water, de twee handjes rozijnen en de kaneel toe. Zet het vuur laag en vergeet geen deksel op de pan te doen. Laat het geheel 15 minuten stomen. 
  7. En door naar de aardappelen. Als het goed is, zijn die nu gaar. Giet het water af en stamp de aardappelen fijn. Verwarm daarna de melk en meng dit door de aardappelen heen. Breng de puree op smaak met peper en zout. 
  8. Bijna ready. Het is nu tijd om het mengsels van rode kool, appel en rozijn van het vuur te halen en in een grote ovenschotel (of een paar kleinere net zoals ik) te doen. Let op: als het mengsel nog erg vochtig is, giet dan eerst wat vocht af. Vervolgens verspreid je hierover de zoete aardappelpuree.
  9. Om het helemaal af te maken, snijd je de appel die je nog over hebt, in dunne plakjes. Deze plakjes leg je dakpangewijs op de puree. En dan snel in de oven. 
  10. En tada… na 20 minuutjes is het tijd om lekker te gaan eten!   

Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij zelf een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

8 reacties op “Onze favo recepten januari 3”

  1. Oeh die van Irene ga ik proberen!

  2. Die ovenschotel klinkt zo goeeed! Die ga ik binnenkort een keer maken!

  3. Ik hou altijd van de "eenvoudige" recepten van Irene… En qua smaak spreekt hij me ook nog eens het meest aan deze keer. Ik ga cappuccinohavermout (of havermoutcappuccino) proberen!

  4. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! 😀

    1. Het was erg lekker. Ik was wel een beetje in de war of ik nou moest drinken of eten 😛

  5. Ik heb het recept voor de vegetarische jus/saus opgeslagen. Dank je wel voor het delen daarvan, lijkt me heerlijk! 🙂

  6. Mijn nieuwe ”recept” is de caramel latte! In de vorm van een zakje poeder waar je heet water bij moet gooien 🙂
    Of: een bakje ijs maken. Chocolade smelten en eroverheen gieten waardoor het hard wordt bovenop het ijs ♥

    1. Hihi love je eerste recept. Als het een favoriet van de maand is, is het een favoriet! Daar valt niet over te twitsen 😀 Maar die gesmolten chocolade over ijs vind ik echt genius! Dat vind ik ook altijd zo lekker op softijs van de ijscobar, maar kan je natuurlijk ook heel goed zelf maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *