Onze favo recepten: juli 2

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juni bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in juli hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!


Irene: Bananensnickers 

Natuurlijk kan je je tussendoortjes gewoon in de winkel kopen, maar wat is het leuk om ze zelf te maken. Als je nog naar wat inspiratie opzoek was, is dit misschien wel iets dat je wilt proberen. Frozen bananensnickers; met pinda’s en chocolade dus. Hmmm! Ik heb zelf niks afgemeten of afgewogen en het gewoon op het oog gedaan. Dat is dus ook hoe het recept gepresenteerd wordt. Als het mij is gelukt, lukt het jou vast ook! 

Wat heb je nodig? 

  • Een banaan
  • Pindakaas (of een andere notenpasta)
  • Ongezouten pinda’s
  • Smeltchocolade
  • Bakpapier

Hoe maak je het? 

Toen ik in de video ‘Een dagje mee-eten met Irene 23‘ frambozen met smeltchocolade maakte heb ik één ding wel geleerd: gebruik een bakpapier! Want anders plakt het in de vriezer helemaal vast aan de ondergrond (een bord in mijn geval) waar je op werkt. Een bakpapiertje dus, die leg je op een bord en daar maak je je bananensnicker op. Dat doe je als volgt: Snijdt de banaan door de helft, zowel horizontaa als verticaal. Smeer een goede laag pindakaas over de banaantjes en sprenkel daar de pinda’s over. Smelt de chocolade en giet het over de banaan en laat de chocolade hard worden in de vriezer.  Als je hem wilt eten, laat je hem tien minuten op kamertemperatuur staan. Dan is ‘ie perfect! 

Daphne: Warme appeltjes op brood

Even behoefte aan wat ander soort beleg. Avocado blijft een favoriet, maar soms wil ik er ook wat zoets tegenover hebben. Gebakken appeltjes kunnen eigenlijk altijd! Door je yoghurt of je havermout, maar dus ook op je brood. Als ontbijt, als tussendoortje, als lunch, you name it.

  

Wat heb je nodig?

  • Olijfolie
  • 1 appel
  • Kaneel zo veel je wilt
  • Suiker zo veel je wilt
  • Lepeltje yoghurt (ik gebruik soya yoghurt, die vind ik lekker zoet)

Hoe maak je het?

Je verwarmt wat olie in een pannetje en hakt de appel in kleine stukjes. Je kan natuurlijk ook plakjes maken, gewoon hoe jij het lekker vindt om te eten. De appelstukjes meng ik in een kom met kaneel en suiker. Daarna gooi je alles in de pan en bak je het aan tot het een beetje bruin. Er komt ook meteen een lekkere geur vrij, die verraad vaak ook al wanneer het ongeveer klaar is. Ik vind het lekker om op het brood een likje yoghurt te smeren en daarna kan de appel erover heen. Enjoy!

Lonneke: Pasta met ricotta, citroen en pistachenootjes

Pasta kan altijd! Het liefst, lekker standaard, met rode saus, maar ook de pasta met rozenharissa van Ottolenghi is groot favoriet hier thuis. Tijd om dit lijstje uit te breiden! Spoiler alert; dit recept staat er zéker op!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 375 gram snoeptomaatjes
  • 100 gram verse spinazie
  • 250 gram parpadelle (of andere pasta naar keuze)
  • 20 gram gepelde pistachenoten
  • een halve citroen
  • 125 gram ricotta

Hoe maak je het?

Breng alvast een pan met water (en eventueel een scheutje olie erin) aan de kook. Deze ga je zo gebruiken voor de pasta. Verhit een hapjespan met hierin de olie en bak, zodra de pan warm genoeg is, de tomaten (met deksel!) in 12 minuten op middelhoog vuur. Snijd (of pers) ondertussen de knoflook fijn en voeg deze na 7 minuten ongeveer toe aan de tomaten. Het is dan ook meteen tijd om de tomaten, die iets zacht zijn geworden, licht te pletten. Voeg dan ook de spinazie in delen toe en laat dit slinken. Laat het ‘prutje’ hierna nog 3-4 minuten koken en breng op smaak met peper en zout.

Wanneer het water kookt, mag je de pasta aan het water toevoegen en volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking klaarmaken. Verhit ondertussen een koekenpan (veel pannen voor dit recept!) zonder olie of boter. Hier ga je de pistachenoten in roosteren. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. Hak ze hierna grof en laat ze afkoelen op een bordje. Maak de citroen schoon en rasp de schil. De rasp meng je door de ricotta en voeg hierna zout en peper toe naar smaak. De citroen zelf mag je in partjes snijden om dadelijk met de pasta te serveren.

Wanneer de pasta gekookt en afgegoten is, schep je deze door de tomatensaus. Verdeel dit over (diepe) borden en maak het af met de ricotta, de nootjes en de citroen. Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete gerecht van afgelopen maand? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Onze favo recepten: juli 2”

  1. Oh die banaantjes zien er zoooo lekker uit! Hopelijk durf ik het binnenkort aan om die te gaan maken (en opeten natuurlijk haha)

  2. Warme appel op brood! Wat een leuke combi! Ik ga het eens proberen 🙂 ziet er allemaal goed uit!

  3. die bananensnickers ga ik zeker een keer uitproberen

  4. Warme appelstukjes lijken me echt heerlijk door de yoghurt als ontbijt! Ga ik onthouden voor een regenachtige herfstdag 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *