Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van februari bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in maart hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!
Daphne – Gevuld stokbrood
Voor de makkelijke avonden. De borrelavonden. De met-een-filmpje-op-de-bank-avonden. Dit recept is daar perfect voor! Met een salade erbij of een soepje, maar het kan natuurlijk ook als lunch!
Wat heb je nodig?
- een stokbrood (alles kan: wit, bruin, glutenvrij, sesam, groot, klein, dik en dun)
- gehakt (vega of vlees)
- 1 ui
- 200 gram champignons
- halve courgette
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 2 tl paprikapoeder
- potje tomatensaus
- geraspte kaas
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui klein en fruit deze even in de pan, gooi dan het gehakt erbij. Bak lekker door tot je het gehakt goed genoeg vindt. Snijd de champignons en de courgette in kleine stukjes en gooi het erbij. Voeg alle kruiden toe – even mengen – en doe daarna de tomatensaus in de pan. Laat alles 10 minuutjes pruttelen.
Het stokbrood snijd je ondertussen doormidden en je holt het brood een beetje uit. (Zelf bewaar ik dat zachte brood, dat knijp ik fijn, gooi er wat olie overheen en doe het erbij in de oven. Et voila: croutons!) Daarna doe je het gehakt-tomatenmengsel in het brood. Ik lepel het er vaak op en druk het lekker aan. Vervolgens kan de kaas eroverheen. De broden doe je 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!
Alle bovengenoemde ingrediënten zijn trouwens makkelijk te variëren, in soort en in hoeveelheid. Ik kies er ook wel eens voor om er meer groenten bij te doen en een grotere pot tomatensaus te gebruiken; dan heb ik de voor dag erna meteen een pastasaus!
Lonneke – Smeuïge wortelcake
Een tijd geleden at ik een heerlijke wortelcake bij een vriend. Hij gaf me het recept en in de maand die volgde, heb ik elke week de cake gebakken. Soms met glazuur, soms zonder en altijd even lekker. Het is wat werk (lees: raspen), maar verder goed te doen en de cake is nog nooit mislukt!
Wat heb je nodig voor de cake?
- 220 gram geraspte winterpeen
- 1 eetlepel geraspte gember
- 50 ml karnemelk (plantaardige optie: 50 ml plantaardige melk met een eetlepel appelazijn)
- 2 eieren (plantaardige optie: 2 lijnzaad als ei-vervanger. Meng 1 eetlepel vermalen lijnzaad met 2 à 3 eetlepels water ter vervanging van 1 ei. Laat dit een kwartiertje in de koelkast staan)
- 175 zonnebloemolie
- 175 gram suiker
- 250 gram bloem
- 1 eetlepel baking powder
- een halve eetlepel baking soda
- een klein beetje zout
- 1 eetlepel kaneel of speculaas/koekkruiden
- 40 gram gehakte walnoten
Wat heb je nodig voor het glazuur?
- 125 (plantaardige) roomkaas
- 125 gram poedersuiker
Hoe maak je het?
Begin met het voorverwarmen van de oven. Dit mag op 175 graden (ik gebruik een hetelucht oven). Bekleed een cakevorm met bakpapier en mix in een kom de wortel, gember, melk, eieren, olie en suiker tot een fijn beslag. Wanneer je dit gedaan hebt, meng je in een andere kom de ‘droge’ ingrediënten: de bloem, baking powder en baking soda, zout en de kruiden. De walnoten bewaar je nog even.
Meng nu de inhoud van beiden kommen voorzichtig samen en roer goed door met een houten lepel. Wanneer dit een klont-vrij beslag is geworden, mogen de walnoten erbij. Giet het beslag voorzichtig in de bakvorm en doe het ongeveer 40 minuten in de oven. Voor het glazuur: meng de roomkaas en de poedersuiker in een kom. Doe dit voorzichtig, want de poedersuiker kan een beetje stuiven. Verdeel over de cake wanneer deze goed is afgekoeld.
Ik hoop dat je de cake net zo lekker gaat vinden! Ik denk dat hij ook niet zal misstaan op een Paastafel. Enjoy! ♥
Irene – De salade die wij nu overal bij eten
Soms ontdek je een (bij)gerecht en dan wil je dat vervolgens de hele tijd eten. Dat hebben wij nu met een bepaalde salade. Bij de pasta, bij frietjes, bij gepofte aardappel. Of de restjes lekker als tussendoortje of naast je brood bij de lunch. Deze salade eten we nu echt overal bij. Tot we hem weer zat zijn, want zo gaat dat, haha.
Wat heb je nodig?
- Verpakking groene asperges
- Verpakking haricots verts
- Verse spinazie
- Truffelmayonaise
- Olijfolie
- Pecorino kaas
Hoe maak je het?
Kook de haricots verts en de asperges tot ze gaar zijn. Daarna mogen ze even afkoelen. Meng ze vervolgens met (ongeveer twee flinke handen) spinazie. Als dressing gebruik je wat olijfolie en truffelmayonaise. Gebruik genoeg om over alle groenten te verdelen. Rasp een stuk Pecorino kaas en roer dat er ook doorheen. Voor drie personen (met z’n tweetjes houden we toch altijd wat over) gebruiken wij ongeveer een blokje van 3 vierkante centimeter. Maak de salade af met wat peper en zout naar smaak.
Wat was jouw favoriete gerecht van afgelopen maand?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie