Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van april bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in mei hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!
Daphne – Champignon-courgette flappen
Ik had ineens heel wat brunches, lunches en ‘breng je eigen eten mee’-gelegenheden op de planning staan. Daar wilde ik een hartige, maar vooral makkelijke snack voor bedenken. Zo gemaakt, ontzettend lekker en kan eigenlijk overal bij als je het mij vraagt. Wij kunnen ze inmiddels niet meer zien; iets te enthousiast gebakken…
Wat heb je nodig?
- Bakje champignons
- Teentje knoflook
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 eieren
- 50 gram Parmezaanse kaas (Geraspt of in snippers)
- Handje walnoten
- Paar takjes tijm en rozemarijn (als je dat lekker vindt)
- Bladerdeeg (welke jij wilt!)
Hoe maak je het?
Het bladerdeeg alvast lekker laten ontdooien, want ik ben hier altijd te laat mee en sta er altijd op te ‘wachten’. Verwarm de oven ook vast voor op 180 graden, daar wil je ook niet op wachten.
Snij de ui, de courgette en de champignons in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. Daarna een scheutje olie in de koekenpan en bak de ui. Gooi de knoflook er – geperst of gehakt – bij en bak nog een minuut. Voeg alle courgette en champignons toe en bak tot alles een beetje geslonken is en het vocht verdampt is. Rits naar smaak wat blaadjes van de tijm en rozemarijn en voeg toe aan de pan.
Zet het vuur nu uit en voeg de walnoten toe. Klop daarna één ei los en voeg dit al roerend toe aan het warme mengsel. Je vulling is klaar! Nu kun je de vierkantjes bladerdeeg (die gebruik ik altijd) vullen en bestrooien met kaas; dichtvouwen maar! Leg alle flappen op het rooster en gebruik het andere ei om het bladerdeeg mee te bestrijken. Voor extra feestelijke flappen strooi je nog wat kaas en tijm op de bovenkant. 25 minuten in de oven en klaar!
Irene – TikTok wraps
Bij TikTok moet ik nog altijd denken aan het kinderprogramma ‘TikTak’ dat ik als peuter altijd op tv zag. Oke, ik heb dus niet zelf een TikTok-account, maar ook zonder TikTok op je telefoon te hebben geïnstalleerd, lijk je niet om de app heen te kunnen. Op Instagram, maar ook in artikelen op nieuws- en lifestyle-site, zie ik regelmatig TikTok-content voorbij komt. Zo ook over een viraal filmpje waarin een wrap in vieren wordt gevouwen en wordt opgebakken met op elke kwart een ingrediënt. Klinkt simpel en lekker, dus let’s go. Ik maak zowel een hartige als een zoete variatie die ik samen met mijn vriend opeet. Hij boft maar, he?
Wat heb je nodig?
- Twee wraps
- Olie om in te bakken
- Hartig beleg: tomaat, avocado, (vegan) kaas, al gebakken (vega) kipstukjes
- Zoet beleg: chocopasta, pindakaas, banaan, aardbei
Hoe maak je het?
Beleg van elk product een kwart van de wrap tot de hele wrap belegd is. Maak een sneetje in de wrap en vouw hem dan met de klok mee – of tegen de klok in, mag ook – op. Even bakken in de pan en voilá. Lekker crunchy! Ik moest dit gewoon een keer proberen en ik ga het zeker nog een keer maken. De hartige variant mocht van mij nog wel een pittig sausje hebben. Maar je kan hier sowieso eindeloos mee variëren.
Lonneke – Spaghetti met truffelolie en knoflookchipjes
Ik vind het heerlijk om warm te eten en pasta is iets waar ik altijd zin in heb. Vaak kook ik tussen de middag dan wat spaghetti, maar heb ik niet echt zin om er lang mee bezig te zijn. Dit recept bleek een uitkomst! Ik eet het veelal als lunch (het recept is dan ook voor één persoon), maar met een lekkere salade erbij is het ook een prima hoofdgerecht.
Wat heb je nodig?
- Een teentje knoflook
- Handje spaghetti
- Olijfolie
- Scheutje truffelolie
- Kalamata olijven (ik gebruikte er ongeveer 10)
- Parmezaanse kaas
- Zout
Hoe maak je het?
Verwarm wat olijfolie (je hebt echt een laagje olie nodig, je ‘frituurt’ als het ware de knoflook) in een hapjespan en snijd ondertussen de knoflook in plakjes. Als de olie heet is, mag de knoflook in de pan. Ze mogen dus echt wel ondergedompeld worden in de olie. Laat ze een paar minuten bakken (in mijn geval rond de 10 minuten), tot ze bruinig en knapperig zijn. Verwarm ondertussen water voor de pasta in een grote, diepe pan. Als de knoflookchipjes klaar zijn, mag je ze uit de olie vissen en op een keukenpapiertje laten ‘drogen’.
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (ik doe meestal wat olijfolie in het kookwater), giet deze af en leg het op een diep bord. Bestrooi met wat truffelolie, (zee)zout, de knoflook, kaas naar smaak en voeg tot slot de olijven toe. That’s it!
Wat is jouw favoriete gerecht van afgelopen maand geweest?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie