Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van oktober bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in november hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!
Lonneke: Geroosterde groente met burrata en balsamico
Ik ben gek op bijgerechten en deze week heb ik er weer één die ik regelmatig thuis maak. Ik ga er verder geen woorden aan vuil maken, dus enjoy!
Wat heb je nodig?
- 2 puntpaprika’s
- 1 courgette
- balsamicoazijn (1 theelepel voor het roosteren, daarna ter garnering)
- 20 gram verse basilicum
- 60 ml extra vierge olijfolie plus wat voor garnering
- 150 gram uitgelekte burrata
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verspreid ondertussen de paprika’s en de courgette in gesneden plakjes op een bakplaat met een klein beetje olijfolie, peper en zout en meng het goed door elkaar. Rooster dit 12 minuten in de oven (zorg ervoor dat de plakjes naast elkaar liggen, niet te veel op elkaar).
- Meng de olijfolie, basilicum en knoflook in de blender tot het een mooie, gladde massa wordt. (Dit kan ook met een vijzel).
- Haal de groenten uit de oven als deze klaar zijn en bestrijk met de balsamicoazijn, meng weer goed en rooster nog 5 minuten langer in de oven.
- Voor het opmaken: leg de groentes mooi op een bord, leg daar voorzichtig de burrata op. Snijd die doormidden (dan ‘druipt’ het over de groentes heen) en giet daar voorzichtig het olijfolie-basilicum-knoflook mengsel overheen en wat extra balsamicoazijn.
Anne: Geitenkaasfondue
Hebben jullie ook van die ultieme, winterse klassiekers? Recepten waar je in de zomer niet aan moet denken, maar in deze donkere maanden ineens weer zo’n zin in hebt. Een van die klassiekers is kaasfondue voor mij. Niet alleen omdat ik dol ben op kaas, maar ook omdat het zo gezellig eet. Deze maand maakte ik een keer een variatie op de klassieke Zwitserse kaasfondue. Geitenkaasfondue met honing en tijm. Wat mij betreft een nieuwe favoriet!
Wat heb je nodig?
- 125 gram zachte geitenkaas
- 200 gram harde geitenkaas (liefst zo oud mogelijk)
- 200 ml droge witte wijn
- 50 ml slagroom
- 1 el maizena
- 2 el honing
- 2 el water
- 1 takje tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
- peper
- hapjes om te dippen in de kaasfondue, bijvoorbeeld: stokbrood, peer in partjes, witte of rode druiven, broccoli, nectarine of mandarijntjes uit blik
Hoe maak je het?
- Verbrokkel de zachte geitenkaas. Rasp de harde geitenkaas, eventueel in een keukenmachine mocht je die hebben.
- Doe de honing en de tijm in een fonduepan. Breng dit zachtjes aan de kook. Vervolgens kun je – beetje bij beetje – de zachte en harde geitenkaas in de pan doen. Roer goed met een houten spatel. Pas als alle kaas is gesmolten, meng je de slagroom erdoorheen.
- Nu is het tijd voor het maizenapapje! Dat maak je door de maizena op te lossen in 2 eetlepels water. Doe vervolgens het papje door het kaasmengsel. Laat het doorkoken tot de kaasfondue goed gebonden is (bij mij meestal 3 tot 4 minuutjes).
- Zet de (fondue)pan op tafel op een warmhoudplaat. Mocht je die niet hebben, is een waxinehouder ook een prima optie. Vul de tafel ondertussen met alles wat jij lekker vindt om in de kaasfondue te dippen. En dan wens ik je een hele gezellige en lekkere maaltijd toe.
Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij zelf een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie