Onze favo recepten: september 4

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van augustus bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in september hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?

Irene: chia-pudding met karnemelk

Als kind dronk ik standaard een glas melk bij de lunch en mijn favoriete keuze was vaak karnemelk. Ik heb begrepen dat je daarvan moet houden, maar het zuurtje maakt het naar mijn mening juist lekker fris, waar ik gewone melk nog wel eens weeig en niet zo lekker kon vinden. Nu had ik even een karnemelk revival nadat dit gesprek plotseling ontstond met een vriendin. En ik dacht: maar wat als je chiapudding maakt met karnemelk?! Ik was niet de eerste met dat idee, want er zijn al allerlei recepten voor te vinden. En ja, voor de karnemelkhaters: hij smaakt wel écht naar karnemelk. Ik maak het zoals ik mijn chiapudding altijd maak.

Wat heb je nodig?

  • 200 ml karnemelk
  • 3 el chiazaad
  • fruit
  • cruesli

Hoe maak je het? 

Meng de chiazaad met de karnemelk in iets dat je kunt afsluiten en zet deze in de koelkast tot de volgende ochtend. Als je de tijd ervoor kan vinden, roer hem na een tijdje nog een keertje om, want soms zakken alle chiazaadjes naar onder. De volgende ochtend hebben de zaadjes de karnemelk tot een soort puddingstructuur gemaakt. Top dit met je favoriete fruit en cruesli en geniet van een lekker fris-zuur-zoet ontbijtje. (Tip: ik ben erg fan van die siliconen deksels die je op van alles kunt doen. Ik maak het zelf gewoon in een glas, waar ik dan zo’n dekseltje omheen vouw!)

Phoi Cai: Sushi bake

Van sushi kan ik geen genoegen krijgen, maar het maken van verse sushi kost best wat tijd. Op aanraden van mijn zusje ben ik sushi bakes gaan maken. Schrik niet van het lijstje met ingrediënten! Het is ontzettend smaakvol en makkelijk te maken. Je kunt ook makkelijk variëren met toppings. Inmiddels heb ik dit al een paar keer gemaakt en ik heb het recept nog iets simpeler gemaakt. Of naja, eerder simpeler gehouden en het smaakt nog steeds heerlijk!

sushi

Wat heb je nodig?

Basis:

  • sushirijst voor 4 personen
  • norivellen (voor in de ovenschaal en om mee te eten)
  • ovenschaal

Vulling:

  • 200 gram surimisticks
  • 300 gram garnalen
  • 85 gram roomkaas
  • 85 gram mayonaise
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sriracha (naar eigen smaak)
  • 1 theelepel sesamolie

Topping:

  • furikake of sesam
  • 170 gram mayonaise
  • 1 tot 2 eetlepels sriracha (naar eigen smaak)
  • half theelepeltje sesamolie
  • 1 theelepel citroensap
  • avocado
  • teriyaki saus

Hoe maak je het?

Was en kook de rijst volgens instructies. Laat de rijst vervolgens goed afkoelen.

Verwarm de oven op 220 graden. Ondertussen maak je de vulling. Meng in de kom de roomkaas, mayonaise, sojasaus, sriracha en sesamolie tot een gladde mengsel. Snij de garnalen in hapklare stukjes en trek de surimisticks uit elkaar in lange slierten. Meng dit met de saus goed door elkaar.

Schep de rijst in een ovenschaal en druk het zachtjes aan. Leg daarover enkele norivellen tot de rijst bekleed is. Schep hierover de vulling en verdeel het goed. Dit gaat vervolgens 10-15 minuten in de oven tot de garnalen gaar zijn. 

Meng ondertussen de mayonaise, sriracha, sesamolie en citroensap goed door elkaar en snij de avocado in dunne plakjes. Wanneer de sushi bake gaar is, kan je het afmaken met plakjes avocado, de pittige mayonaise, teriyaki saus en de furikake. Je kan het eten in hapklare bites met geknipte norivellen of gewoon zo opgeschept. Geniet ervan! 

Lonneke: Tortelini salade (met Fiep)

Lekker en gevarieerd eten vind ik fijn en belangrijk, maar de laatste tijd vind ik het eten bereiden een stuk lastiger geworden. Zodra er veel verschillende stappen zijn, raak ik al snel een beetje in paniek en sla ik dicht. Gelukkig zijn er ook wel wat recepten die weer wat gemakkelijker zijn geworden nu het weer wat beter gaat, waaronder deze pasta salade. Het fijne hieraan vind ik, dat ik er veel van kan maken en de dag erna of als lunch en/of als avondeten kan eten. 

Wat heb je nodig?

(ik weet niet meer voor hoeveel personen, maar ik geloof dat we hier meestal met 2 personen 2 keer van eten)

  • 240 gram gesneden komkommer
  • 240 gram gesneden cherry tomaten
  • 240 geroosterde paprika (ik heb die uit een potje gebruikt)
  • 240 gemarineerde artisjokharten
  • 120 gram ontpitte kalamata olijven
  • 120 gram fetakaas in stukjes
  • 510 gram tortelini

Voor de dressing:

  • 59 ml olijf olie
  • 29 ml rode wijn azijn
  • 15 ml citroensap
  • 6 gram gedroogde oregano
  • zout en peper naar smaak
  • 3 gram dijon mosterd
  • 1,5 gram knoflookpoeder

En een Fiep voor de sfeer.

Hoe maak je het?

Kook de tortelini zoals op de verpakking staat en laat uitlekken, gooi het bovenste rijtje ingrediënten vast in een kom of schaal. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen en roer dit goed door de rest van de ingrediënten heen, en daar is je salade. 🙂

Al onze favoriete recepten vind je via de hashtag ‘onze favo recepten‘.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

11 reacties op “Onze favo recepten: september 4”

  1. jaa, karnemelk van vroeger! En haha, cruisli! is dat cruesli eten op een cruiseschip?

    1. Whaha, dit concept spreekt mij dusdanig aan dat ik m’n tikfout bijna niet zou willen aanpassen, maar ik ga het toch doen. :p

  2. Oh ik herken zo dat ik paniek raken van koken. Welke dingen helpen jou daarbij Lonneke, als je dat wil delen?

    1. Wat rot dat je dat herkent 🙁 En goeie vraag, haha. Ik ben het zelf nog steeds een beetje aan het ondervinden allemaal, maar vooral mezelf de tijd geven om het rustig aan te doen werkt voor mij het beste. Stel dat een recept 20 minuten duurt om te bereiden, reken ik voor mezelf soms wel het dubbele (dus dat betekent vaak ook wat eerder beginnen). Daarnaast helpt het mij ook om als er meerdere stappen zijn, alles voor de tijd al te snijden en voor te bereiden en waar mogelijk, de stappen eerst af te maken voordat ik weer verder ga. Bijvoorbeeld met meerdere gerechten: kijken of er iets is wat ik eerst helemaal af kan maken, zodat ik niet teveel door elkaar ga doen. En vaak kookt mijn vriend, haha. Maar als ik kook, maak ik meestal iets dat ik vaker heb gemaakt en iets wat ik meerdere dagen kan eten. Dat scheelt weer. Hopelijk kan je daar iets mee. En als jij een tip hebt, laat hem hier ook vooral achter. 🙂

      Liefs!

      1. He Lonneke, ik reageer hier ook even op. Is het dat je dit altijd hebt gehad, omdat je eerder in je blogs deelde dat je het superfijner vond om goed te koken en er rustig de tijd voor te nemen. Of als je nu terugkijkt vond je het eigenlijk helemaal niet zo leuk en ging je toen ook over je grenzen, omdat je iets moest van jezelf? Heeft het ook met je recente diagnose te maken?
        Gewoon benieuwd hoor. Ook wat je eerder wel eens zei dat je het soms gewoon in je es tijd ook fijn vond om krentenbollen te eten, omdat dat makkelijk en overzichtelijk was. Speelt dat nu nog? Alleen om andere redenen? Ik hoor graag je antwoord.

        1. Vroeg ik mij ook af Lonneke. Vanuit eerdere kwam juist altijd extra het uitgebreid koken naar voren. Waarom is dit ineens niet meer fijn? Het lijkt bijna alsof je vindt dat bij autisme ‘hoort’ dat iets met veel stappen moeilijk moet zijn.?

          1. Hee Rena,

            Ik heb dat al een beetje beantwoord in mijn berichtje aan patro. Het heeft er inderdaad mee te maken dat het lastiger is geworden. Niet omdat ik vind dat dat hoort, maar omdat dat gewoon zo is en die moeilijkheden fluctueren.

            Liefs,

          2. Ik hoop van harte dat je plezier in koken stapje voor stapje weer terug mag komen!

  3. Hee Patro,

    Goeie vraag hoor. Ik schreef daar al wel eens over in deze blog; https://www.proud2bme.nl/Proud2Cook/Koken_weer_leuk_vinden

    Ik heb koken altijd wel lastig gevonden, maar ik heb me een tijd geleden verdiept in meer soorten recepten en verschillende soorten keukens prikkelde me interesse, waardoor ik een tijd lang inderdaad veel heb gekookt en dat ook oprecht heel leuk vond. Het ging in die periode ook goed met me, dus misschien dat dat het iets makkelijker maakt? Ik merk wel dat het nu langzaam weer wat meer terugkomt en het me ook weer wat meer enthousiasmeert, ook door recepten die ik destijds regelmatig maakte.

    Veel liefs

    1. oh, wat fijn. Misschien ook doordat stukjes op zijn plek vallen en je jezelf beter leert kennen en herkent wat werkt en wat niet en dat je dus merkt als je dingen goed voorbereidt en rustig te tijd neemt dat het dan wel lukt en dat je dan je plezier erin weer vindt! Fijn te merken voor je. Ik herken het ook. Ook bijv. als ik teveel dingen tegelijk doe dat ik dan overprikkeld raak en geïrriteerd. Met eten en koken werkt het ook zo. Mooi als je daar dingen over blijft delen! Fijn die herkenning!

  4. De salade lijkt mij zo lekker! . Ja de verschillende stappen met koken, ik vind dat ook heel moeiijk ! (overigens ook met andere dingen dan koken).
    Wat het nog erger maakt is koken als je erge honger hebt (lage bloedsuikerspiegel)! Dan kom ik er in ieder geval niet uit : )

    Ik zou het recept graag proberen maar ik krijg altijd zo veel maagpijn van o.a. pasta, erg naar. Het lijkt mij fantastisch wanneer je kon eten wat je maar wilde zonder pijn te krijgen !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *