Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van augustus bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in september hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?
Irene: chia-pudding met karnemelk
Als kind dronk ik standaard een glas melk bij de lunch en mijn favoriete keuze was vaak karnemelk. Ik heb begrepen dat je daarvan moet houden, maar het zuurtje maakt het naar mijn mening juist lekker fris, waar ik gewone melk nog wel eens weeig en niet zo lekker kon vinden. Nu had ik even een karnemelk revival nadat dit gesprek plotseling ontstond met een vriendin. En ik dacht: maar wat als je chiapudding maakt met karnemelk?! Ik was niet de eerste met dat idee, want er zijn al allerlei recepten voor te vinden. En ja, voor de karnemelkhaters: hij smaakt wel écht naar karnemelk. Ik maak het zoals ik mijn chiapudding altijd maak.
Wat heb je nodig?
- 200 ml karnemelk
- 3 el chiazaad
- fruit
- cruesli
Hoe maak je het?
Meng de chiazaad met de karnemelk in iets dat je kunt afsluiten en zet deze in de koelkast tot de volgende ochtend. Als je de tijd ervoor kan vinden, roer hem na een tijdje nog een keertje om, want soms zakken alle chiazaadjes naar onder. De volgende ochtend hebben de zaadjes de karnemelk tot een soort puddingstructuur gemaakt. Top dit met je favoriete fruit en cruesli en geniet van een lekker fris-zuur-zoet ontbijtje. (Tip: ik ben erg fan van die siliconen deksels die je op van alles kunt doen. Ik maak het zelf gewoon in een glas, waar ik dan zo’n dekseltje omheen vouw!)
Phoi Cai: Sushi bake
Van sushi kan ik geen genoegen krijgen, maar het maken van verse sushi kost best wat tijd. Op aanraden van mijn zusje ben ik sushi bakes gaan maken. Schrik niet van het lijstje met ingrediënten! Het is ontzettend smaakvol en makkelijk te maken. Je kunt ook makkelijk variëren met toppings. Inmiddels heb ik dit al een paar keer gemaakt en ik heb het recept nog iets simpeler gemaakt. Of naja, eerder simpeler gehouden en het smaakt nog steeds heerlijk!
Wat heb je nodig?
Basis:
- sushirijst voor 4 personen
- norivellen (voor in de ovenschaal en om mee te eten)
- ovenschaal
Vulling:
- 200 gram surimisticks
- 300 gram garnalen
- 85 gram roomkaas
- 85 gram mayonaise
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sriracha (naar eigen smaak)
- 1 theelepel sesamolie
Topping:
- furikake of sesam
- 170 gram mayonaise
- 1 tot 2 eetlepels sriracha (naar eigen smaak)
- half theelepeltje sesamolie
- 1 theelepel citroensap
- avocado
- teriyaki saus
Hoe maak je het?
Was en kook de rijst volgens instructies. Laat de rijst vervolgens goed afkoelen.
Verwarm de oven op 220 graden. Ondertussen maak je de vulling. Meng in de kom de roomkaas, mayonaise, sojasaus, sriracha en sesamolie tot een gladde mengsel. Snij de garnalen in hapklare stukjes en trek de surimisticks uit elkaar in lange slierten. Meng dit met de saus goed door elkaar.
Schep de rijst in een ovenschaal en druk het zachtjes aan. Leg daarover enkele norivellen tot de rijst bekleed is. Schep hierover de vulling en verdeel het goed. Dit gaat vervolgens 10-15 minuten in de oven tot de garnalen gaar zijn.
Meng ondertussen de mayonaise, sriracha, sesamolie en citroensap goed door elkaar en snij de avocado in dunne plakjes. Wanneer de sushi bake gaar is, kan je het afmaken met plakjes avocado, de pittige mayonaise, teriyaki saus en de furikake. Je kan het eten in hapklare bites met geknipte norivellen of gewoon zo opgeschept. Geniet ervan!
Lonneke: Tortelini salade (met Fiep)
Lekker en gevarieerd eten vind ik fijn en belangrijk, maar de laatste tijd vind ik het eten bereiden een stuk lastiger geworden. Zodra er veel verschillende stappen zijn, raak ik al snel een beetje in paniek en sla ik dicht. Gelukkig zijn er ook wel wat recepten die weer wat gemakkelijker zijn geworden nu het weer wat beter gaat, waaronder deze pasta salade. Het fijne hieraan vind ik, dat ik er veel van kan maken en de dag erna of als lunch en/of als avondeten kan eten.
Wat heb je nodig?
(ik weet niet meer voor hoeveel personen, maar ik geloof dat we hier meestal met 2 personen 2 keer van eten)
- 240 gram gesneden komkommer
- 240 gram gesneden cherry tomaten
- 240 geroosterde paprika (ik heb die uit een potje gebruikt)
- 240 gemarineerde artisjokharten
- 120 gram ontpitte kalamata olijven
- 120 gram fetakaas in stukjes
- 510 gram tortelini
Voor de dressing:
- 59 ml olijf olie
- 29 ml rode wijn azijn
- 15 ml citroensap
- 6 gram gedroogde oregano
- zout en peper naar smaak
- 3 gram dijon mosterd
- 1,5 gram knoflookpoeder
En een Fiep voor de sfeer.
Hoe maak je het?
Kook de tortelini zoals op de verpakking staat en laat uitlekken, gooi het bovenste rijtje ingrediënten vast in een kom of schaal. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen en roer dit goed door de rest van de ingrediënten heen, en daar is je salade. 🙂
Al onze favoriete recepten vind je via de hashtag ‘onze favo recepten‘.
Geef een reactie