Onze favoriete recepten oktober 4

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van september bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in oktober hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!

Irene: spinaziewafels

M’n wafelijzer is een grote hit. Ik maak wafels van leftover rijst, gewone zoete wafels en natuurlijk de spinaziewafels waar ik in dit dagje mee-eten maar niet over op kon houden. In die video beloofde ik een recept. En hier zijn we dan! Beleg de wafels met ei, zalm, tomaatjes, zuivelspread of wat jij maar lekker vind. Je kan ook een beetje kaas door het beslag doen! 

Wat heb je nodig?

  • 150 gram spinazie
  • 1 ei
  • 30 ml olie
  • 185 ml karnemelk
  • 115 gram bloem
  • 18 gram maiszetmeel
  • een halve eetlepel bakpoeder
  • peper en zout naar smaak

Dit recept is voor 4 wafels. In een afgesloten bak kan je de wafels nog wel een dag of 2 in koelkast bewaren.

Hoe maak je het?

  • Doe het ei, de olie, de karnemelk en de spinazie (de natte ingrediënten) in een blender tot het eruit ziet als een groene smoothie. Let op: het is geen groene smoothie, niet drinken. ;-P
  • Meng de bloem, het maiszetmeel en het bakpoeder in een ruime kom (de droge ingrediënten) 
  • Meng de natte en droge ingediënten samen in de kom. Voeg wat peper en/of zout toe. Goed roeren tot er geen klontjes meer zijn. Nu wafelijzeren maar.  

Lonneke: golden milk

Vorig jaar herfst en winter heb ik liters warme anijsmelk verslonden en dit jaar heb ik iets anders ontdekt: golden milk. Van origine komt het geloof ik uit India, de gouden kleur komt door de kurkuma. Erg lekker kruidig. Perfect voor in de winter. 

Wat heb je nodig?

  • 250 ml (plantaardige) melk
  • Snufje zwarte peper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tot 2 cm gember in plakjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen gekneusd
  • Lepeltje honing

Vaak voeg ik terwijl het kookt nog wat extra kruiden (wat extra kurkuma, gember- en kaneelpoeder) toe, een beetje op smaak.

Hoe maak je het?

  • Breng de melk aan de kook en laat de honing hierin smelten, terwijl je de kruiden erbij doet.
  • Laat dit allemaal even staan tot het een mooie kleur krijgt (blijf regelmatig roeren).
  • En giet door een zeef in een glas.

Meestal bewaar ik alles wat er in de zeef zit in een bakje en gebruik ik dat nog eens de dagen erna en af en toe gooi ik er weer wat nieuwe dingen bij. 

Daniël: het pompoengeheim

Twee ingrediënten in mijn tas vol herfstgroenten waar ik een haat-liefderelatie mee heb: venkel en pompoen. Venkel, wat moet je daar nou mee? Ja ja, wat de boer niet kent, vind ik al snel ingewikkeld. Pompoen is ook zoiets. Ik zweer bij mijn persoonlijke supersimpele pompoensoeprecept, dat zal ik hier vast ook nog weleens delen. Maar verder vind ik het maar een onhandige groente. Hoe snijd je in vredesnaam zo’n groot, hard ding? En waarom smaakt het buiten de deur altijd lekker, maar als ik het zelf bereid een beetje muffig en melig? Die laatste vraag heb ik voor durven leggen aan een kok en die verklapte mij een geheim: “Pompoen wordt pas écht lekker in de oven.” Een waarheid als een koe. Lekker met van alles en nog wat – zo combineerde ik het deze maand met venkel en ik was verrast hoe goed die smaken bij elkaar passen. Ik at er kaastortellini met roomsaus en tomaatjes bij maar er zijn beslist nog andere lekkere variaties mogelijk.

Wat heb je nodig?

  • pompoen (ik gebruikte een flespompoen want die snijdt het makkelijkst)
  • venkel (ik gebruikte 2 knollen op 1 vrij kleine pompoen, maar de verhoudingen komen niet zo nauw)
  • olijfolie
  • kruiden (ik gebruikte Italiaanse keukenkruiden uit een potje)
  • naar smaak peper en gedroogde knoflook uit de molen

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 à 200 graden
  • Snij ondertussen de pompoen in stukjes en verwijder de draderige kern met de zaden
  • Snij het groen en de onderkant van de venkel, verwijder eventuele bruine plekjes en snijd de venkel in ringetjes
  • Doe de pompoenstukjes en venkelringetjes in een kom, schud het om en giet er ondertussen zoveel olijfolie bij dat alles goed gaat glimmen
  • Schud het nog even door terwijl je de knoflook, peper en een handjevol geurige kruiden toevoegt (hack: wrijf gedroogde kruiden altijd even tussen je handen om ze te kneuzen, dan komen de geuren goed vrij)
  • Verdeel het mengsel over een met bakpapier afgedekte bakplaat en zet het in de oven
  • Om de 10 minuten even omschudden en prikken met een vork of de pompoen al gaar wordt; bij mij duurde het ruim 20 minuten maar dat is afhankelijk van hoeveel je hebt gemaakt en hoe hard de pompoen is

Wat eet je erbij?

  • De variatemogelijkheden zijn eindeloos: serveer het bijvoorbeeld met (gebakken) aardappels, rijst of pasta, vlees(vervanger) en een saus naar keuze
  • Als je een venkelknol had met mooi groen loof eraan, dan kun je dat als eetbare versiering op het gerecht leggen voor je het serveert 

Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij zelf een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

5 reacties op “Onze favoriete recepten oktober 4”

  1. Die golden milk lijkt me aanrader!!Lijkt t op chai of helem niet?!

    1. Haha, ja en nee tegelijk! De kruiden(combinatie) is wel een beetje anders vind ik. Ik vind golden milk zelf iets ‘frisser’, door de gember (en kurkuma), waar chai me altijd een beetje aan wat meer speculazigs doet denken, maar ik denk wel dat als je chai lekker vindt, je dit zeker ook wel eens kan proberen!

  2. Haha ik vind pompoen juist een groente die áltijd goed is. Nu in de herfst eet ik zeker 3 keer per week iets met pompoen erin. Ik slacht ‘m gewoon, snij hem in blokjes, en gooi de blokjes die ik over heb in de vriezer.
    Dus liefde voor pompoen! Oh ja, en ik vind de combinatie met ras el hanout kruiden echt heel lekker.

  3. Heerlijk!

    Iets dat ik afgelopen maand heb ontdekt: (vegan) malai kofta! Een soort Indiase curry, kost een paar stappen om te maken maar wel erg lekker comfort food bij dit regenachtige weer 🙂

  4. Alledrie de recepten lijken mij wel lekker en niet moeilijk te maken. De wafels zo handig als je bijna niets in huis hebt.
    FIjn dat jullie erbij zetten hoe en waarmee je de recepten kan combineren.
    Als ik een warme melkdrank maak vind ik het fijn om het ietsjes met een theelepel maizene of zo te binden, het wordt dan net niet waterdun en drinkt fijner (vind ik)

    Ik heb stoofpeertjes gemaakt. Misschien vooral omdat het dan in huis zo lekker ruikt : )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *