Onze food favs van de maand: Januari

Wat zijn onze favoriete recepten van de maand? Van een gerecht geïnspireerd op een boek tot lekkernijen die alleen verkrijgbaar zijn rondom Chinees Nieuwjaar. Dit zijn onze food favs van de afgelopen maand. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders te kiezen of voor jezelf te bereiden! Wat is jouw food fav van de afgelopen tijd?

Lonneke: comfortfood

Er is nieuw comfortfood en het is gelukkig ook zo gemaakt. Vorige maand kwam ik op Instagram een filmpje hiervan tegen en het leek me zo lekker dat ik het diezelfde week nog heb gemaakt. En inmiddels eet ik het om de week wel een keer. Het is niet eens heel ingewikkeld: je verwarmt de oven voor op 200 graden en hierin bak je de tomaten met wat olie (ik doe dit een beetje op gevoel, meestal laat ik ze er 15 minuten inzitten). Als dat lekker in de oven staat te garen, bak je in een pan een paar tenen knoflook en een uitje in wat olie. Als dat lekker begint te ruiken, doe je er wat cannellini bonen (als ik het voor twee personen maak, doe ik twee pakjes van 380 gram) met vocht bij en dit laat je nog even indikken met een bouillonblokje. Ondertussen bak ik wat sneetjes brood in boter tot ze knapperig zijn. Dan schep ik de bonen in een kom, doe er tomaatjes over, leg hier een bol burrata op en de sneetjes brood erbij en tot slot besprenkel ik alles met wat verse pesto. Hmmm.

RIjst met boter en sojasaus

Oké, ik geef het toe: op de foto ziet het er niet echt uitnodigend uit, maar ik zou het niet delen als dat het ook was. Vorige maand begon ik met het lezen van ‘Butter’ van Asako Yuzuki, een verhaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eén van de hoofdpersonages is Riko, een journalist. De andere is Manako Kajii. Manako lokt mannen met heerlijk eten en vermoordt ze daarna. Riko besluit haar te schrijven en uiteindelijk raken ze met elkaar in contact, waarbij Manako Riko vertelt over eten en koken. Het eerste recept wat Reiko ‘moet’ proberen, is simpel: rijst, met boter en sojasaus. Uiteraard was ik hier ook benieuwd naar en ik moet zeggen: ik heb het al meerdere keren gemaakt. Het is simpel, snel klaar en best lekker! Je kookt de rijst (ik gebruik sushi rijst) zoals op de verpakking staat, giet het af en voeg – als de rijst nog warm is – een klontje roomboter toe en een beetje sojasaus (hier heb je niet veel van nodig). Roeren, en klaar!

Phoi cai: Chinees nieuwjaar producten

Happy Lunar New Year! Eind januari was het Chinees Nieuwjaar en afgelopen maand heb ik extra genoten van allerlei lekkers wat rond Chinees Nieuwjaar verkrijgbaar is. Mochi, sesamkoekjes, sesamballen en zoete dongyuan zijn hier enkele voorbeelden van. En zie je een overeenkomst? Voor het nieuwe jaar zoeken we graag naar het positieve dingen en ronde dingen staan in het teken van eenheid en samenhorigheid. Zo zijn er meerdere producten/gerechten met elk een eigen betekenis of symbool. Maar dit vond ik wel een mooie en toevallig dus ook erg lekker!

Lisanne: Spruitjes

Je houdt ervan, of je houdt er niet van. Mijn moeder is fan van groente grillen in de oven en zij kwam dan ook met deze tip om spruitjes lekker(der) te maken. En het is zo gepiept. Je maakt de spruitjes schoon, snijdt ze doormidden en spoelt ze even af. Dan meng je de spruitjes met wat olie en kruiden naar wens en legt ze vervolgens op een bakplaat om te grillen in de oven voor zo’n 25 minuten op 180 graden. Mijn ontdekking: in de airfryer werkt dit recept ook perfect! Dan zijn de spruitjes in een kwartier op 180 graden heerlijk geworden. Wij aten er krieltjes en ovenkip pesto bij. Een hele lekkere combinatie! Wij hebben er een familierecept bij.

Irene: Flan patissier

Twee jaar geleden was ik op vakantie in Frankrijk en daar at ik voor het eerst flan patissier. Dat vond ik zo lekker dat ik het bijna elke dag van de vakantie had gegeten. Omdat ik het eigenlijk nooit tegenkwam in Nederland, besloot ik dat ik het zelf maar eens moest gaan bakken. Een middagje bakken is ten slotte ook gewoon een leuke activiteit waar ik veel voldoening uithaal – al doe ik het niet vaak. Het heeft echter twee jaar uitstellen geduurd voordat ik het recept eindelijk eens opzocht en een flan besloot te maken, haha, maar het resultaat was geweldig! Wow, ik vind deze custard taart echt een van de lekkerste taarten die er is. Ook Femke at een stukje ervan op kantoor. Ik maakte hem trouwens voor deze video! Heb jij hem gezien? En wat is jouw favoriete taart?

Wat was jouw food fav van de afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Rihan

Geschreven door Rihan

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *