Onze innerlijke mean girl

Ik denk dat veel van jullie wel de film ‘Mean Girls’ hebben gezien. Deze film gaat over een groep meiden op de middelbare school die achterbaks, gemeen en bekritiserend naar andere meiden zijn. Waarschijnlijk vind je jezelf geen mean girl. Ik vind mezelf in ieder geval geen mean girl. Maar de kans is groot dat je je toch wel herkent in wat mean girls doen…

Denk bijvoorbeeld eens na over deze vragen:
– Ben jij overdreven kritisch naar jezelf?
– Ben je enorm sarcastisch en kan je nooit echt complimenten accepteren?
– Vergelijk jij jezelf veel met anderen?
– Voel je je weleens bedreigd als een ander succes heeft?
– Voel jij je weleens bedreigd als je anderen knapper vindt dan jijzelf?
– Voel je weleens concurrentie met anderen?

Als je ja zegt op deze vragen, dan heb je waarschijnlijk last van je eigen innerlijke mean girl. Deze mean girl leeft in jouw gedachtes en achtervolgt je overal, waar je ook naartoe gaat. Deze mean girl zal je hoe dan ook veroordelen, kwetsen, uitlachen en je pijn doen. Volgens deze mean girl zal je nooit goed genoeg zijn en ze zal je altijd proberen naar beneden te halen.

Natuurlijk is het voor jezelf niet fijn om deze mean girl in je te hebben, maar ze beïnvloedt nog meer. Misschien is dit lastig om toe te geven, maar de kans is groot dat ze ook invloed heeft op hoe je je tegenover anderen voelt en opstelt. Dit is lastig om toe te geven, want niemand praat graag over een negatief aspect van zichzelf. Toch is dit iets wat vaak wel gebeurt.

Foto: Sergio López CC

Het is niet ongewoon dat we met elkaar concurreren. Ik vind dit altijd jammer, maar zie het vaak zat om mij heen gebeuren. Mensen roddelen over elkaar, kraken elkaars tekortkomingen af en sluiten elkaar buiten. Iedereen vindt het rot dat dit gebeurt, maar toch blijven we er onbewust aan meedoen en verandert het niet.

Waarom doen we dit?

Zijn we echt gemeen of heeft het met wat anders te maken? Waarschijnlijk dat laatste. Het heeft te maken met onze eigen onzekerheden. Als we kattig doen, zijn we eigenlijk bang. Als we een ander beoordelen, zijn we zelf onzeker. Ons wordt geleerd en verteld (door onze mean girl) dat we niet goed genoeg zijn dus halen we andere mensen naar beneden, zodat we opeens niet meer de enige zijn met tekortkomingen.

We voelen ons voor heel even iets krachtiger en beter als we iemand anders naar beneden halen. Maar elke keer weer als we dat doen, bevestigen we daarmee onze eigen onzekerheden. Eigenlijk zeggen we hiermee tegen onze innerlijke mean girl: “Alles wat jij mij vertelt over hoe weinig ik waard ben, is waar.”

Als wij toestaan om naar de innerlijke mean girl te blijven luisteren, dan zullen onze relaties met anderen altijd beïnvloed worden door concurrentie en vergelijking. Wanneer we ons van binnenuit krachtig en sterk voelen, dan zijn we niet langer bang om anderen te complimenteren en zich ook sterk te laten voelen. We hoeven anderen dan niet naar beneden te halen om je op die manier beter te voelen over jezelf. Als je je sterk voelt, dan gun je anderen dat ze kunnen zijn wie we zijn en weet je dat hun succes en geluk op geen enkele wijze jouw succes en geluk vermindert.

Ik weet dat we (ik ook!) jammer genoeg allemaal een innerlijke mean girl hebben. Onze mean girl is een pijnlijke plek, omdat ze ons laat geloven dat we niet goed genoeg zijn. Als we vanuit de mean girl handelen, dan zijn onze (gemene) acties niet meer dan een projectie van onze eigen onzekerheid.

Het is niet zo dat we altijd onze mean girl hoeven te blijven houden. Je kan ervoor kiezen om de pijnlijke plek in jezelf, die jou vertelt dat je niet goed genoeg bent, te genezen. Je kan kiezen voor zelfliefde en zelfrespect. Het is niet makkelijk, maar niet onmogelijk. We kunnen allemaal vrij zijn van het vergelijken en met elkaar concurreren, maar dat moet beginnen met de relatie met jezelf.

Door ons bewustzijn over onze innerlijke mean girl te vergroten, kunnen we erkennen dat we een keuze hebben. Het kan dus ook anders. Focus je daarom op:
– Niet meer kritisch te zijn tegenover jezelf of anderen
– Niet meer te concurreren met anderen
– Jezelf niet meer vergelijken met anderen
– Het succes van anderen te vieren
– Het inzien van de schoonheid in iedereen. Ook die van jou!

Heb jij ook last van je innerlijke mean girl?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2018.

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

4 reacties op “Onze innerlijke mean girl”

  1. Hele goede blog! Super relativerend en waar

  2. Ik ben zo bang geworden voor opmerkingen dat iemand me kleineert vanwege mn lichaam dat ik altijd eerst kijk naar iemands vorm. Het lukt me niet om het te negeren want ik wil het niet. Ik denk weleens bij mezelf, hoe kan iemand met een buikje dat accepteren, iets wat mij niet lukt.

  3. Worden reacties niet meer automatisch geplaatst? Of vul ik misschien iets verkeerd in als digibeet hihi?

    Liefs

    1. Nee hoor je doet niks verkeerd! Als het goed is komen al je reacties er nu gewoon doorheen ^^

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *