Op je gemak voelen tussen de lakens

Als je een eetstoornis hebt, kan jezelf bloot geven letterlijk en figuurlijk best wel spannend zijn. Niet gewoon spannend, maar zo spannend dat je er angst voor ontwikkelt, niet meer kunt genieten van seks of geen relaties durft aan te gaan. Als je jezelf niet mooi vindt of onaantrekkelijk voelt, is het lastig om jezelf op je gemak te voelen tussen de lakens. Begrijpelijk, als je een eetstoornis hebt, maar daardoor niet minder makkelijk.

Toen ik een eetstoornis had, voelde ik mij ook niet mooi. Ik vond het moeilijk om me comfortabel te voelen in blote kleding, zoals korte rokjes, broekjes of hemdjes. De zomer was dan ook erg ongemakkelijk en maakte de drang om af te gaan vallen vaak erg groot. Ook in bikini voelde ik mij super ongemakkelijk, laat staan in ondergoed, met mijn vriendje naast me in bed. En dan heb ik het nog niet eens over helemaal bloot zijn. 


Bron

Ik begrijp dan ook heel goed hoe lastig het is om jezelf letterlijk bloot te geven en heb daarin zelf heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Ik heb mezelf lelijk, dik en onaantrekkelijk gevoeld en had nooit gedacht dat dit kon veranderen. Toch kan het. Ik kan mij tegenwoordig namelijk hartstikke op mijn gemak voelen in mijn blootje en dat heeft met een aantal aspecten te maken. Hieronder geef ik je een aantal tips die kunnen helpen om je op je gemak te voelen tussen de lakens. Ook als je geen eetstoornis hebt, maar het gewoon super ongemakkelijk vindt en problemen hebt met seks, kun je er wat aan hebben. De tips kunnen ook van pas komen bij algemene problemen met je lichaamsbeeld. 

♥ Bloot zijn met jezelf
Als eerste denk ik dat je er goed aan doet om af en toe gewoon even een uurtje bloot te zijn. We zijn namelijk vaak gewend om na het douchen, meteen kleding aan te trekken. Eigenlijk zijn we dus nooit echt in ons blootje, behalve onder de douche. In bed, als je met iemand seks hebt wel en dat contrast is dan dus best wel groot. Om er minder ongemakkelijk mee te zijn, kan het helpen om ook zelf, als je alleen thuis bent af en toe bloot te zijn. Dat kan zijn na het douchen als je je gaat insmeren met bodylotion of als je je make-up doet of je nagels lakt.

Je kunt er ook voor kiezen om eens in je blootje of alleen in een onderbroekje te gaan slapen. Door bloot te zijn, ook zonde je partner, wen je langzaam aan het gevoel. In het begin zal het wennen zijn, en merk je allerlei dingen op aan je lijf, maar als je dit vaker doet, wordt het steeds gewoner en zul je je ook in bed met je partner sneller op je gemak voelen. Als jij je op je gemak voelt met je eigen blote lichaam, zul je je ook zekerder voelen samen.

♥ Contact maken met je lichaam
Het is niet alleen belangrijk om bloot te zijn, maar ook om je blote lichaam aan te raken. We raken ons lichaam vaak enkel aan met een handdoek of kleding er tussen of onder de douche met een spons of wat zeep. Dat is niet genoeg om echt contact te maken met je lichaam. Hoe moeilijk het ook is, als je jezelf niet mooi voelt, zo belangrijk is het dat je een relatie aangaat me je lichaam.

Je kunt werken aan goed contact met je lichaam door het aan te raken of bijvoorbeeld regelmatig in te smeren met bodylotion. Ook mindfulness, ontspanningsoefeningen, in bad gaan of gewoon even bewust je handen op je huid leggen kan je helpen om weer echt contact te hebben met je lichaam. Dit is heel belangrijk om je er minder ongemakkelijk bij te voelen, al is het wel even wennen en kan het in het begin soms negatieve gedachtes losmaken als je een eetstoornis hebt. Oefening baart kunst op dit vlak. Herhaal dit regelmatig, zoals wekelijks of dagelijks, zodat het contact met je lichaam steeds wat meer went en de relatie tussen lichaam en geest blijft bestaan. Probeer geen waarde oordeel te koppelen aan de aanrakingen, maar het gewoon te laten zijn, hoe lastig dat soms ook is.

♥ Niet naar anderen kijken, maar naar jezelf
Veel vrouwen kijken erg naar andere vrouwen. We zijn dan vooral gericht op wat er mooier en beter is. Toch is het belangrijk om je niet te vergelijken met anderen. Jij bent goed zoals je bent en je bent samen met je partner omdat hij/zij jou goed vindt zoals je bent. Conformeer jezelf niet aan foto’s van sexy modellen, seks scenes uit films of lingeriecampagnes. Jij bent jij en jij mag ook tussen de lakens jezelf zijn en je eigen ding doen. Niet het ding wat je ziet ergens anders of in geromantiseerde films.

Het kan je helpen om wat vaker naar jezelf te kijken in de spiegel. Juist dat kijken naar je eigen lichaam en eens goed bewust zien hoe dat eruit ziet kan je helpen te wennen aan je lijf. Mijn lichaam was best veranderd door en na mijn eetstoornis. Ik ontweek te spiegel of ging er enkel voor staan en knijpen op plekken waar ik vond dat ik te dik was. Door te leren voor de spiegel te staan, zonder jezelf te veroordelen, krijg je de kans te wennen aan hoe je lichaam is. Je hoeft het niet meteen mooi te vinden, je kunt beginnen met er gewoon even een paar minuten naar kijken. Met en later zonder kleding, om te wennen aan je lichaam.

Bron

♥ Praten over bloot zijn
Maak je ongemakkelijke gevoel gerust bespreekbaar met je partner. Het kan fijn zijn om er even over te praten. Misschien heeft hij het ook wel een beetje of merkt hij het. Vooral aan het begin is het heel intiem om samen bloot te zijn. Het is daarom niet gek dat spannende, onzekere gevoel even uit te spreken. Iedereen heeft dat in een bepaalde mate. Vaak helpt het als je het gewoon even hebt gezegd en lucht dat al heel erg op. Je kunt ook kijken wat je voor elkaar kunt doen om je meer op je gemak te voelen.

♥ Stap voor stap uit de kleren
Als jij je ongemakkelijk voelt met weinig kleding, kan het fijn zijn om een kledingstuk of een deel van je ondergoed aan te houden in bed. Zeker wanneer je voor het eerst met je nieuwe partner de lakens deelt, kan dit prettig zijn. Ook qua seks is het vaak fijn om het op te bouwen. Meteen ”all the way” hoeft helemaal niet. Je kunt een hoop ontdekken aan elkaar voordat je ‘het’ doet. Bespreek dit. Het is helemaal niet gek en juist heel fijn om de dingen die je samen deelt langzaam uit te breiden. Dat doe je ook op psychisch gebied in een relatie en zo gaat dat ook op lichamelijk vlak met jezelf bloot geven. Je moet helemaal niets, luister goed naar jouw eigen gevoel.

♥ Eetstoornis en seks
Al eerder schreef ik dit blog over seks en een eetstoornis. Daarin lees je veel tips die je kunnen helpen om je goed te voelen en een gezonde relatie met seks op te bouwen. Ook kun je de blog met 10 weetjes over seks en zoenen er eens bij pakken. Dit kan je helpen om op een gezonde manier over deze dingen na te denken, jezelf te leren kennen en te kijken wat jou kan helpen in het leven met een eetstoornis, je herstel en seksualiteit. 

Verder is het goed om ook in je behandeling de problemen die je ervaart tussen de lakens bespreekbaar te maken. Soms kun je hier wat gedachtes over uitwisselen met je psycholoog of helpende gedachtes bedenken. Ook kun je bij bijvoorbeeld PMT soms aan de slag met het onderwerp lichaamsbeleving. Dat kan je allemaal helpen om weer lekker in je vel te zitten. Lees ook mijn tips om lekker in je vel te zitten. 

♥ Op je gemakt met je bedpartner
Het ongemakkelijke gevoel dat je kunt hebben met jouw blote lichaam kan niet alleen door jouw eigen mening over je lichaam komen of omdat je weinig ervaring hebt met je bloot zijn. Het is ook belangrijk dat de relatie die je met je partner hebt gezond en fijn is. Als hij/zij jou helpt om je op je gemak te voelen en laat ontspannen, kan dit ervoor zorgen dat je het minder ongemakkelijk of eng vindt om zonder kleren samen gezellig in bed te zijn. Denk hier eens over na en ga na waarom of wanneer jij je wel of niet bij iemand op je gemak voelt. Het probleem hoeft niet enkel bij jouw eigen zelfbeeld te liggen, het kan ook een combinatie zijn.

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat intiem zijn op emotioneel vlak, dus goede gepsrekken en vertrouwen, elkaar leren kennen, gelijk op gaat met het lichamelijke vlak. Als je weinig deelt op emotioneel gebied, dus niet zo intiem bent, kan het goed zijn dat je je in bed ook niet echt bloot durft te geven. Een intieme relatie tussen de lakens heeft ook een goede intieme relatie buiten de slaapkamer nodig. Relatieproblemen kunnen een grote invloed hebben op je zin in seks en het gevoel van aantrekkelijk zijn. Hierdoor kun je je misschien onzeker voelen of het gevoel hebben dat je heel kwetsbaar bent zonder kleding aan. Praat erover, denk erover na en onderzoek waar jij en je partner aan kunnen werken en hoe de relatie eigenlijk is.

♥ Waarde hechten aan je lichaam
Het is belangrijk dat je op een waardevolle manier naar jouw eigen lichaam kijkt. Als je waarde hecht aan jezelf en met respect naar je lichaam leert kijken, zul je ook zorgvuldiger met seks omgaan. Je hoeft jezelf niet zomaar bloot te geven. Doe waar jij je prettig bij voelt, bewaak je grensen, zorg voor jezelf en je lichaam en probeer positief en liefdevol te zijn naar jezelf toe. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, is dat niet altijd vanzelfsprekend, maar je kunt het wel oefenen. Jouw lichaam, hoe het er ook uitziet, is het waard om geliefd te worden omdat jij in dat lichaam woont.

♥ Let op je woorden
En dan heb ik het niet over jezelf uitspreken als je ergens mee zit, dat moet je juist blijven doen of meer gaan doen. Ik heb het over de woorden die je tegen jezelf zegt als je voor de spiegel staat, naar jezelf kijkt of in bed ligt met je vriend/vriendin. Luister eens goed naar wat jij over jezelf denkt en wat je dus eigenlijk gewoon tegen jezelf zegt. Als je dingen zegt over jezelf die niet aardig zijn, ga je je ook niet goed voelen. Stop ermee jezelf uit te schelden, de grond in te trappen of af te kraken. Ook gedachtes invullen die je denkt dat de ander over je denkt hoort daarbij. Let op je woorden. Wat je tegen jezelf zegt ga je ook voelen. Door te stoppen met negatief zijn, maak je ook ruimte voor positieve woorden. Niet meteen, maar er is wel ruimte om wat liever over jezelf te leren denken op die manier.

Bron

♥ Je sexy voelen
Voor veel vrouwen werkt het zo dat zij zich aantrekkelijk willen voelen en daardoor ook meer zin krijgen in seks. Als je jezelf niet zo mooi vindt, is het dus vaak ook lastig om je aantrekkelijk te voelen. Door positief te leren denken over jezelf en te stoppen met jezelf afkraken maak je al een verandering op den duur. Ook kleding of lichaamsverzorging kan je een beetje helpen om een sexy gevoel krijgen. Koop bijvoorbeeld eens mooie lingerie, lak je nagels, smeer jezelf in met lekkere bodylotion, doe parfum op of zet krullen. Jezelf verwennen met iets moois, kan je helpen om je meer op je gemak te voelen in je eigen lichaam tussen de lakens. Enne, sexy lingerie hoeft echt niet een overdreven of ordinair te zijn. Een mooi (nieuw) setje waar jij je goed in voelt, daar gaat het om.

♥ Wat is wel mooi
Let wat meer op wat wel goed en sexy is aan je lichaam of aan jou. Aantrekkelijk zijn heeft niet alles te maken met hoe je eruit ziet, het gaat vooral om jezelf zijn en wat je uitstraalt. Zorg dus goed voor je binnenkant, dan zul je dat ook aan de buitenkant gaan zien en meer zelfvertrouwen krijgen. Je uiterlijk is niet zo belangrijk als je innerlijk. Werk dus aan jezelf, eventueel met hulp van een psycholoog, zodat je jezelf van binnen en daarna ook van buiten weer mooi kunt leren vinden. Richt je tot die tijd op wat je wel mooi vindt aan jezelf en steeds wat minder op waar je onzeker of negatief over bent. 

♥ Wees jezelf tussen de lakens
Je kunt wel heel zwoel en sexy gaan doen in bed, omdat je denkt dat je dan aantrekkelijk gevonden wordt, maar het is vooral belangrijk dat je plezier hebt en het zelf heel leuk hebt in bed. Wees daarom jezelf, luister naar wat jij prettig vindt, praat erover en ontdek en onderzoek wat jullie samen leuk en fijn vinden om te doen. Dat is voor iedereen anders. Seks hebben hoort niet op één bepaalde manier, maar is juist iets van jou en jouw partner. Het moet vooral leuk zijn, dus laat ”hoe het hoort” los en wees wie jezelf. Er is niets aantrekkelijker dan een vrouw die zichzelf durft te zijn, ook tussen de lakens.  

♥ Sukkelseks
Laatst hoorde ik Goedele Liekens (bekend seksuologe) praten over ‘sukkelseks’. Ze bedoelt daarmee alle onhandige dingen die we in films helemaal niet zien. Daar hebben ze gewoon ineens hun kleren uit of doen ze dat op een hele soepele, sensuele manier. In het echt gaat het er in bed vaak helemaal niet zo aan toe. Kleding zit strak vast en gaat onhandig uit, het deken valt van het bed, je hebt een haar in je mond van hem/haar of jezelf, je zit met elkaars armen en benen in de knoop of krijgt een bh niet los. Dat ‘sukkelige’ hoort erbij. Je hoeft je daar niet ongemakkelijk over te voelen. Glimlach erom en richt je op de liefde, gezelligheid en vooral het plezier samen. Dat ‘echte’, onhandige stukje hoort er allemaal bij. 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

3 reacties op “Op je gemak voelen tussen de lakens”

  1. Wat een fijne, open blog 🙂

    Toen mijn vriend mij voor het eerst uitkleedde zei hij: ‘Je hebt zo’n mooi lichaam.’ Ik snapte er helemaal niets van toen. Maar onze intimiteit heeft er langzaam voor gezorgd dat ik veel vertrouwder ben met mijn eigen lichaam en er ook meer compassie voor kan voelen. Terwijl ik een jaar geleden nooit had durven dromen dat een jongen mij mooi zou noemen.

    Dit laatste alinea is overigens ook heel herkenbaar. Een beetje lachen samen in bed over je eigen klungeligheid maakt de sfeer een stuk meer ontspannen. Het hoeft niet allemaal perfect en bloedserieus gelukkig!

  2. Ik worstel hier ook erg mee op dit moment, ben na een opname nog steeds veel te dun en vind het moeilijk om aangeraakt te worden. Vind het aan de andere kant ook heel lastig om hem steeds af te wijzen want hij is zo lief voor mij….

  3. Dank je wel voor deze blog. Meer woorden heb ik momenteel even niet inhoudelijk – maar het steunt me, dank je wel daarvoor Nouska!
    Ik hoop dat het met je rug weer wat beter gaat of in ieder geval niet slechter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *