Op jezelf wonen met een eetstoornis

Toen ik klaar was met mijn middelbare school stond ik te trappelen om op kamers te gaan. Ik wilde heel graag  genieten van vrijheid en zelfstandigheid! Op jezelf wonen kan heel leuk zijn: er gaat een wereld voor je open. Maar het heeft ook veel uitdagingen. Je moet voor jezelf zorgen en allerlei verantwoordelijkheden dragen. Vooral met een eetstoornis kan dat behoorlijk lastig zijn.

Praktisch
Als je op kamers gaat wonen, komen daar allerlei praktische dingen bij kijken. Je moet bijvoorbeeld financieel een en ander regelen. Hoe ga je de kamer betalen? Moet je een bijbaantje nemen of dragen je ouders een steentje bij? Je kunt studiefinanciering aanvragen voor uitwonende studenten. Ook is het verstandig om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering. Je kunt je hierover laten informeren bij je bank. En dan moet je natuurlijk nog een kamer vinden! Lees hier tips over hoe je dat kunt aanpakken.

Maak een kostenplaatje waarin voor jou duidelijk wordt welke uitgaven je zult hebben en welke inkomsten daar tegenover staan. Op die manier kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. Denk bij uitgaven aan: de huur van de kamer, eventuele extra kosten voor gas/water/elektra, verzekeringen, boodschappen, schoolgeld en overige kosten. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: studiefinanciering en bijbaantje en eventuele inkomsten door huurtoeslag, bijdrage van je ouders of een uitkering.

Vraag hulp bij het regelen van al deze praktische zaken. Misschien kan een van je ouders je helpen, een oudere broer of zus, een vriendin die al op zichzelf woont of een begeleider of hulpverlener. Dit zijn echt geen klussen die je helemaal alleen hoeft te klaren. Durf om hulp te vragen.

Verantwoordelijkheid
Op jezelf wonen is een hele verantwoordelijkheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor je dagindeling, ritme en structuur, boodschappen, koken, huishouden, hobby’s en studeren. Misschien herinneren je ouders je er nu aan om je huiswerk te maken, letten ze erop dat je voldoende eet op een dag en worden de boodschappen voor je gehaald. Maar als je op jezelf woont, zul je dit grotendeels zelf moeten doen.

Natuurlijk mag je wennen aan de nieuwe situatie en zal het niet in één keer allemaal perfect lopen. De afwas zal misschien een week blijven staan, de was zal zich opstapelen, misschien kies je wat vaker voor een ‘makkelijke hap’ – dat is heel normaal als je net op kamers woont. Maar wees wel eerlijk naar jezelf. Vanuit je eetstoornis kan de vrijheid die je krijgt een ‘heerlijk excuus’ zijn. Niemand die let op wanneer, hoeveel en hoe je eet.

Vraag jezelf af of je sterk genoeg bent om – naast alle andere uitdagingen die het op jezelf wonen met zich mee brengt – je eetstoornis aan te kunnen.

Lees hier meer over verantwoordelijkheid nemen en een eetstoornis.

Eten
Alleen eten kan, als je een eetstoornis hebt, heel ‘fijn’ zijn. Niemand die je in de gaten houdt: je eetstoornis heeft vrij spel. Eenzijdige producten kopen, maaltijden skippen, eetgestoorde handelingen uitleven, eetbuien, compenseren – het ‘mag’ allemaal. Maar als je serieus wilt gaan voor gezond op jezelf wonen, zul je een beetje streng voor jezelf moeten zijn hierin.

Ga bijvoorbeeld niet alleen op kamers wonen, maar met een goede vriendin. Of kies voor een huis met actieve huisgenoten. In veel huizen wordt dagelijks of meerdere dagen per week samen gegeten. Dat kan misschien spannend zijn, maar het is wel een goede stok achter de deur én een mooie oefening. Maak ook afspraken met andere vrienden en familieleden om regelmatig samen te eten.

Ik had bijvoorbeeld een vaste dag waarop ik bij mijn ouders at. Heerlijk om één keer per week even helemaal verzorgd te worden en de verantwoordelijkheid uit handen te geven. Als je  een paar dagen alleen moet eten, maak dan een maaltijd waar je twee dagen van kunt eten. Dan hoef je minder vaak de uitdaging aan te gaan: het eten voor de volgende dag is er al. Als je het lastig vindt om overdag voldoende te eten, ga dan niet thuis studeren, maar op school of in de bieb. Neem het eten voor die dag (klaargemaakt) mee, zodat het gemakkelijker is om alle maaltijden te nemen.

Eenzaamheid
Op jezelf wonen kan een eenzaam avontuur zijn als je een eetstoornis hebt. Misschien durf je niet naar feestjes of etentjes. Of lukt het maar moeilijk om contact te maken met klasgenoten, omdat je het gevoel hebt dat ze jou niet begrijpen. Ook kan het zijn dat je depressief bent en daardoor nauwelijks de deur uit komt. Zelfstandigheid is dan alles behalve leuk en vrijheid is ver te zoeken.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de eenzaamheid tegen te gaan, als je op jezelf gaat wonen. Ga bijvoorbeeld bij een studentenvereniging of studiegroep. Er is zoveel keuze op dit gebied. Elke vereniging legt de nadruk op andere dingen en heeft eigen disputen. Ook heb je verenigingen die verbonden zijn aan een bepaalde sport en aan het geloof. Studentensteden hebben vaak een introductieweek, waarin je kennis kunt maken met allerlei verschillende activiteiten en verenigingen.

Andere manieren om in contact te komen met mensen zijn een bijbaantje nemen, vrijwilligerswerk doen, een hobby oppakken of via de Kerk activiteiten ondernemen. Lees hier meer over eenzaamheid en een eetstoornis.

Balans
Toen ik op mezelf ging wonen, vond ik het lastig om een balans te vinden tussen studeren en ontspannen. Ik wilde het zo graag ‘goed’ doen, dat ik mij volledig stortte op mijn studie. Ik maakte veel te lange uren in mijn studieboeken en besteedde te weinig tijd aan leuke, ontspannende dingen. Misschien fijn voor je cijferlijst, maar dat houdt geen mens vol. Zorg voor een gezonde afwisseling tussen serieuze schoolzaken en gezellige afspraken.

Als je het lastig vindt om rust in te plannen in je dag of week, maak dan vaste afspraken buiten de deur met andere mensen. Bijvoorbeeld elke dinsdagavond naar dansles met een vriendin, elke donderdagmiddag lunchen met je moeder, iedere zondagochtend wandelen met je zus. Door ritme en structuur aan te brengen in je rustmomenten, wordt het niet alleen makkelijker om je eraan te houden, maar wordt het ontspannende effect ervan ook nog versterkt.

Woon jij op jezelf of heb je plannen om op kamers te gaan?

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

17 reacties op “Op jezelf wonen met een eetstoornis”

  1. Supergrappig, ik ben net vorige week verhuisd:). Het is inderdaad wel moeilijk alle eigen verantwoordelijkheid te nemen. Maar ook juist weer kansen voor een nieuwe stap, want je kan ook niet alles precies doen zoals thuis. En ik wil nu echt bewijzen dat ik het kan!

  2. Ik woon al 2 jaar op mezelf; het is voor mij de grootste motivatie om mijn best te doen en niet te veel toe te geven aan mijn eetstoornis: ook al is het moeilijk, want niemand die zegt dat je sus of zo niet mag doen. Je bent de baas over je eigen doen en laten. Maar de grootste angst voor mij is dat ik weer terug bij mijn ouders moet gaan wonen en moet stoppen met mijn studie. Daarnaast; niemand die er iets van zegt als je om 5u dinsdagochtend thuis komt van een heerlijk avondje stappen met je jaarclub 🙂

  3. Ik wil heel graag op kamers, maar dat mag niet vanwege mijn ED. Daarbuiten heb ik Asperger en daarom vinden mijn ouders en therapeut het ook nog niet verstandig dat ik op kamers ga..
    Maar ik wil zoo graag! Gewoon je eigen ding doen. Je kan alles zelf regelen en hebt dus meer houvast. Aan de andere kant.. Misschien is de grootste reden dat ik op mezelf wil gaan wonen, omdat ik dan alles wat eten betreft zelf kan bepalen…
    Ze hebben dus wel een beetje gelijk als ik te horen krijg dat het nog niet slim is..

  4. Ik woon ook 2 jaar op kamers en het is wel erg relaxed. Financieel is het af en toe wel aanpoten, maar dat hoort er bij. Studenten zijn arm, zo gaat dat 😛
    Qua eten vond ik het wel lastiger. Ik heb geen anorexia o.i.d. dus te weinig eten gebeurde vrijwel nooit. Juist eerder andersom. Als je thuis woont, letten je ouders dan tenminste nog op je.
    Wat ik erg leuk vind, is dat je de luxe die je bij je ouders hebt gaat waarderen (een schone keuken, heeeerlijk!)

  5. Ik zit nu al een jaar op kamers. Erg leuk en fijn om mijn eigen plekje te hebben. Maar heb zooo veel momenten gehad dat ik er door heen zat. Ik durfde niks te ondernemen. Zat vaak alleen op mijn kamer. En wat te doen? Niks .. wachten tot de dag om was.

  6. Voor mij was op kamers gaan een hele grote motivatie om gezond te gaan eten! Ik kon hier moeilijk ineens me niet meer goed voelen etc.
    Maarja eenzaamheid.. dat klinkt wel bekend.. ook al heb ik wel vrienden ;). Bij mijn ouders was er tenminste altijd iemand thuis, tegen wie ik aan kon praten en met wie ik kon zijn ;).

  7. Ik ga volgend jaar juni / juli op mezelf wonen en ik kijk er enorm naar uit. Met eten gaat het nu redelijk en heb nog een jaartje op de basis er helemaal stevig in te stampen. Verlang naar de zelfstandigheid en de vrijheid.

  8. Ik woon nu 2,5 jaar op kamers en ik dacht dat als ik verhuis ben ik wel van mijn eetstoornis af. Nieuwe omgeving, nieuwe kansen, alles nieuw. Niemand die me kent. Maar helaas, mijn eetstoornis verhuisde gezellig met me mee. Ik voel me soms heel eenzaam, dat stukje in de tekst hierboven is volledig van toepassing op mij. Soms ben ik heel blij dat ik weer lekker terug ga naar mijn ouders. Dat er inderdaad voor mij gezorgd wordt, heerlijk.

  9. Ik heb zelf drie maanden op mezelf gewoond, en herken veel vande problemen die in dit artikel genoemd worden. Ik had toen nog een eetproblemen, of tenminste niet zo erg als nu, maar het gebrek aan structuur, ook qua eten, was wel lastig. Ik vereenzaamde ook heel senl, omdat ik door mijn handicaps (ik heb o.a. een vomr van autisme) moeilijk contact kon maken met studiegenoten. Bovendien woonde ik in een eigen appartement, dus niet op kamers. Daar had ik zelf voor gekozen en had ook wel zijn voordelen, maar sociaal was het wel erg geïsoleerd. Ook het probleem van balans vinden herken ik. Ik was heel perfectionistisch en deed tone ik al in psychische cris swas, nog een tentamen, maar tegelijk kwam er weinig van studeren door mijn gebrek aan structuur.

  10. Over het algemeen vind ik alleen wonen heerlijk, en ik had ook nooit financieel moeite of iets dergelijks. Het was voor mij echt puur het voor mezelf zorgen (qua eten) wat er bij inschoot. Mede daardoor is ook die eetstoornis ontwikkeld.

    Overigens heb ik wel eens een artikel gelezen dat er vaker ondervoeding is bij studenten die op kamers wonen, dus dat hoeft nog niet eens iets met een eetstoornis te maken te hebben, maar bijv. met tijd/geld/luiheid mbt eten. Maar dat gold dus dan niet voor mij.

  11. Bij mij is het helaas niet gelukt om op mezelf te gaan wonen en daarnaast goed voor mezelf te gaan zorgen. Mijn dag- en nachtritme raakten in de war, lichamelijke problemen kwamen erbij kijken, veel te weinig eten en ontzettend veel braken als ik vast zat aan vaste eetafspraken met vriendin(nen)/ouders (want die had ik vrij veel).
    Het gaat nog even duren voor ik echt klaar ben om op kamers te gaan, maar nu weet ik wel dat ik behoorlijk sterk in m’n schoenen moet staan om het aan te kunnen.

    Het is ontzettend fijn, leuk en spannend. Maar onderschat niet welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken!

    Goed geschreven, Karianne!

  12. Ik vond het ook heeel lastig toen ik op kamers ging vanwege eetbuien. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Iedereen die binnenkort op zichzelf gaat, heel veel succes! Zorg inderdaad dat je niet te alleen raakt!

  13. Wat een nuttige tips! Echt handig!
    Vanaf volgende week krijg ook ik de sleutel van mijn eigen studentenkamer en zal er een hele nieuwe wereld voor me opengaan.
    Zoals in het artikel wordt aangwgeven zal het waarschijnlijk heel wat fijne momenten opleveren, maar zal het op andere vlakken dan lastig zijn.
    Anyway… ik kijk er erg naar uit.
    Ik wens iedereen die in ditzelfde schuitje zit héél veel succes toe!!!

  14. Vanaf volgende week betrek ik in mijn eigen kamertje. Erg oplettende ouders heb ik al niet, dus eenzijdig eten, vooral in de avond en lax gebeurt al een hele tijd. Omdat ik inderdaad erg bang ben voor eten met huisgenoten heb ik gekozen voor een kamer met eigen keukentje. Ik deel wel douche en toilet, ik hoop dat dat me een beetje van het overmatig laxen kan houden samen met het feit dat ik ook geen geld moet gaan verspillen aan ´slecht eten´
    Ik hoop echt zo dat ik de structuur vind, maar het maakt me ook bang.
    Door vele pesterijen en een laag zelfbeeld ben ik ook niet al te zeker van een sociaal leven, waardoor ik me toch maar heb opgegeven voor een (vrijblijvende) vereniging. Maar dan komen weer de problemen of ik bv wel meega naar t introweekend, want ik wil niet vereenzamen, maar ‘vrijwillig’ niet zelf kunnen sporten en me eten bepalen is voor mij ook voor 2,5 dagen al heel angstaanjagend.

  15. Ik woon sinds afgelopen december pas echt op mezelf. Toen ik in 2006 begon met studeren, wilde ik wel graag op kamers omdat mijn thuissituatie toen niet goed was, maar ik kon het financieel niet rond krijgen. Ik moest bijna alles zelf betalen en kon het niet opbrengen om naast mijn studie nog te werken. Achteraf gezien was dit misschien maar goed ook, want ik zat toen nog te diep in mijn eetstoornis dat het waarschijnlijk ook niet goed gegaan was. Ik kon thuis al niet voor mijzelf zorgen, laat staan op kamers. Daarnaast was ik nog herstellende van een depressie, had ik heel erg last van sociale angst en was zo perfectionistisch dat ik waarschijnlijk in een sociaal isolement was beland. De vriendinnen die ik toen had woonden ook allemaal buiten de stad waar ik studeerde.

    In 2010, nadat mijn eetstoornis ongeveer een jaar stabiel was, heb ik de eerste stap naar meer zelfstandigheid gezet door 4 dagen per week bij mijn ex en zijn ouders in de Randstad te gaan wonen (was toen wel handig voor stage). Hier heb ik heel veel van geleerd, al was ik na 8 maanden blij dat ik weer terug kon naar mijn ouders: Ik had erg last van heimwee omdat ik mijn eigen studiestad + de sociale contacten die ik daar had opgebouwd miste.

    In 2011 ben ik met mijn tweede masteropleiding begonnen. Ik wilde nog één jaar het studentenleven ervaren zoals ‘het hoorde te zijn’, iets dat ik met name door mijn eetstoornis 5 jaar lang heb moeten missen. Eindelijk had ik het gevoel dat ik er klaar voor was. De introductie ervoer ik als heel positief, ik werd actief lid van de studievereniging, maakte nieuwe vrienden, had goed contact met mijn medestudenten en was bij bijna elk feest en elke borrel aanwezig. Ik genoot ervan, maar begon me al snel te ergeren aan de verplichte laatste trein naar het huis van mijn ouders.

    Sinds december 2011 woon ik op mezelf (zelfstandig appartement met eigen keuken en badkamer) en dat bevalt me prima. Ik heb niks te klagen over mijn sociale leven en kan voor het eerst sinds jaren zeggen dat ik gelukkig ben. Eten speelt niet meer zo’n belangrijke rol in mijn leven, al blijft het af en toe nog wel opletten. Als ik veel stress heb of als er minder leuke dingen gebeuren, sluipt mijn NAO-eetpatroon er soms weer in: Te weinig maar wel heel ongezond eten. Gelukkig merk ik het snel als het eten minder gaat en dan spreek ik het uit. Om die reden ben ik ook niet bang om heel erg terug te vallen in mijn eetstoornis!

  16. Het enige wat ik wil zeggen voor de mensen met een ES. Zoek hulp als je op jezelf gaat wonen.

    Ik heb pas echt goed hulp gehad na 4,5 jaar op mezelf te hebben gewoond. Deeltijdtherapie van dik 6 maanden. Hierdoor wel mijn studie tijdelijk stop moeten zetten.

    Ik wou dat ik het eerder had gedaan. Teveel geld bijgeleend om mijn eetbuien te financieren en vaak niet kunnen genieten van de leuke dingen die komen kijken bij het studentenleven.

    Nu ben ik zo goed als van de ES af. Al dik 8 maanden niet gebraakt en geen echte eetbuien. Trots ben ik!
    Ja ik snaai soms wel eens teveel ongezond voedsel, maar ik deal ermee.

    Meiden succes!

  17. Ik ben sinds een paar weken nu weer thuis gaan wonen, nadat ik een klein half jaar op kamers heb gezeten. Het was veel te ‘makkelijk’ om eetgestoord bezig te zijn, zeker ook omdat in mijn huis iedereen heel erg op zichzelf was. De beslissing om weer thuis te gaan wonen voelt erg dubbel, omdat niet alleen een stap vooruit, maar ook een stap terug is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *