Vakantie! Eindelijk even de rust waar je zo naar uit hebt gekeken. Je hebt tijd voor de dingen die je leuk vindt, je hoeft even niet na te denken over school of werk en je kan doen wat je zelf wilt. Maar juist deze vrijheid en ‘niets moeten’, kan ook heel lastig zijn. Je mist structuur, je verveelt je en je hebt ook nog eens tijd om echt na te denken. Misschien heb je besloten om op vakantie te gaan, keek je hier al langere tijd naar uit of heb je uiteindelijk toch maar de knoop doorgehakt om weg te gaan. Voor mensen met een eetstoornis of andere problemen kan op vakantie gaan heel stressvol zijn.
En niet alleen mensen met een eetstoornis hebben vakantiestress. Vakantiestress hoort een beetje bij de reis en heel veel mensen hebben hier last van. Dit kan jij natuurlijk al helemaal niet gebruiken omdat je zo bezig bent met dingen rondom je eetstoornis en de vakantie.
Je gaat op vakantie…
..en eigenlijk is dat heerlijk! Misschien kijk je er ontzettend naar uit en is dit echt wat je even nodig had. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit een enorme stap voor je is en dat je er erg tegen opziet. Misschien wilde je niet op vakantie en liet je je eigenlijk belemmeren door je negatieve zelfbeeld. Of zie je enorm op tegen het eten in een ander land of het eten in gezelschap. Hoe je er ook tegen aankijkt en wat er ook speelt, je hebt de knoop doorgehakt om te gaan! Probeer je niet op allerlei manieren te verzetten tegen de stress die een vakantie met zich meebrengt – omdat het leuk moet zijn, inclusief de voorpret – want het hoort er nou eenmaal bij. Dat idee kan al helpen om jezelf wat minder onder druk te zetten en er dus meer van te kunnen genieten. In deze blog geef ik tips om die ‘algemene’ vakantiestress wat te verminderen.
De voorbereidingen
De voorbereidingen van een vakantie kunnen heel leuk zijn. Je zoekt precies uit waar je naar toe wilt, je boekt een vlucht, stippelt een auto route uit of je regelt dat je met de trein of boot kunt reizen. Je boekt een mooi appartement aan het strand, een hotel in de stad of je zoekt een leuke camping uit. Maar er is zoveel en hoe maak je nou een keuze?
1. Wat vind je belangrijk?
Bij het maken van keuzes rondom je vakantie is het goed om te kijken naar wat jij belangrijk vindt en zoekt. Wanneer je samen met anderen op vakantie gaat, moet dit natuurlijk op elkaar afgestemd worden. Waar zoeken jullie naar, wat voor vakantie wil je en wat vind je belangrijk als het gaat om vakantiebestemming, de manier van reizen, de periode, het soort verblijf, etc. Zet jullie wensen op een rijtje.
2. Wat is het budget?
Dit is ook een belangrijk punt. Hoeveel geld heb en wil je besteden aan je vakantie? Je kunt een soort begroting maken om te kijken wat je kwijt zal zijn aan de reis, het verblijf en het leven daar. Als je dit van tevoren uitzoekt, kan het een hoop stress schelen en weet je een beetje waar je aan toe bent.
3. Hoe ga ik zoeken?
Hoe ga je zoeken naar de vakantie die jij graag wilt? Doe je dat via internet en verzamel je alles wat aan jouw wensen voldoet? Of ga je naar een reisbureau? Uiteindelijk komt er vaak wel een lijstje met een paar opties.
4. Vergelijken en knopen doorhakken
Vergelijk wat je hebt gevonden. Het ene is misschien wat duurder maar de ligging is beter waardoor de kosten van een taxi of openbaar vervoer lager zijn. Vergelijk de opties die je hebt gevonden en hak knopen door. Zorg ervoor dat je achter je keuze kan staan. Er zijn altijd wel meerdere mogelijke opties en ooit zal je moeten kiezen.
Je koffer inpakken
Een aantal dagen voordat ik op vakantie ga, maak ik altijd een lange lijst met dingen die ik mee moet nemen. Er zijn trouwens ook heel veel van dit soort checklists op internet te vinden. Best handig! Mijn lijst is altijd super lang en dan nog weet ik niet of ik alles heb. Een aantal dagen voor mijn vakantie, soms ook de dag van te voren, ga ik naar de stad om nog wat laatste dingen te kopen zoals zonnebrandcreme, shampoo’s etc. Daarna is het tijd om mijn koffer in te pakken. Op de één of andere manier begin ik hier altijd te laat mee. Hieronder wat tips voor het inpakken van je koffer.
1. Draai wassen van te voren
Ik vind het altijd heel frusterend om tijdens het inpakken van mijn koffer er achter te komen dat niet alles wat ik mee wil nemen gewassen is. Daarom draai ik voordat ik ga inpakken zoveel mogelijk wassen, eigenlijk genoeg dat al mijn kleren schoon zijn, en dan kijk ik erna wat ik allemaal meeneem. Ik kan namelijk niet zo goed kiezen en dan is gelijk alles schoon voordat ik wegga. Dat is ook wel fijn.
2. Maak het gezellig
Ik vind mijn koffer inpakken nooit zo leuk dus ik probeer het altijd een beetje gezellig te maken. Samen met iemand je koffer inpakken kan al heel veel schelen. Daarnaast kun je ook een leuk muziekje opzetten, een film of een serie. Het is ook leuk om op youtube filmpjes te zoeken over het land waar jij heen gaat. Dan kom je alvast in de vakantie stemming.
3. Wees selectief
Je kunt niet je hele kledingkast meenemen. Ik heb altijd wel moeite met selectief zijn, maar toch is het heel belangrijk. Als je gaat backpacken heb je een beperkte ruimte en kan het ook niet te zwaar worden. Als je met het vliegtuig reist, zit je vast aan een maximaal aantal kilo’s. Het is verstandig om kleine verpakkingen van shampoo, cremespoeling, etc. mee te nemen. Je kunt het ook helemaal thuis laten want in jouw vakantieland kun je dat ook wel kopen. Daarnaast is het goed om je af te vragen of dingen als een stijltang wel echt noodzakelijk zijn. Wat betreft kleding is het vaak lastiger in te schatten aan hoeveel je genoeg hebt. Bekijk de weersvoorspellingen om te zien of je die drie lange broeken echt nodig hebt, of dat eentje genoeg is. Begin verder met ondergoed. Neem daar altijd wat extra van mee, het weegt niet zoveel maar het is wel handig. Daarnaast wissel je wellicht vaker van shirt als je naar een warm land gaat. Hou daar rekening mee. Neem verschillende shirtjes en tanktops mee, jurkjes, etc. Het is handig om dingen mee te nemen die je op verschillende manieren kunt combineren. Basics dus! Kies verder vooral ook kleding waar je je fijn en comfortabel in voelt. Samen met iemand je koffer in pakken kan ook in dit geval heel handig zijn. Iemand anders kan vaak net wat selectiever naar jou spullen kijken. Ik gebruik altijd mijn bed om stapeltjes te maken van alles wat ik mee wil nemen voordat ik het in de koffer doe. Ik heb dan goed overzicht en wanneer alles klaar ligt, ga ik nog een screening doen. Zijn de dingen die er liggen echt nodig en ga ik dit ook echt dragen?
4. Inpakken
Voordat ik ga inpakken zorg ik dat schoenen in plastic tassen zitten en onderop in mijn koffer liggen, samen met andere zware spullen. Daarnaast tape ik altijd mijn vloeistoffen goed dicht zodat ze niet gaan lekken. Vervolgens doe ik die in gripzakjes en in een toilettas. Verder maak ik stapeltjes en leg ik dit in mijn koffer. Soms ontstaan er plekjes waar eigenlijk niks tussen past. Ik rol dan een t-shirt of sokken op om hier tussen te proppen. Hierdoor worden alle gaatjes toch goed gebruikt. Breekbare dingen rol ik in handdoeken die ik toch nodig heb of in grotere kledingstukken. Als ik na het inpakken merk dat mijn koffer niet dicht kan of te zwaar is, is het tijd voor een nieuwe, nog kritischere screening. Het is ook handig om bij de eerste screening al te kijken wat je er uit kunt halen als je koffer niet dicht kan of te zwaar is.
5. Handbagage
Naast alle belangrijke documenten als je paspoort, eventuele tickets, je portemonnee en telefoon, kun je nog meer meenemen in je handbagage. Als ik met het vliegtuig reis, heb ik het altijd halverwege de vlucht koud. Ik neem dus altijd een trui en dikke sokken mee in mijn handbagage. Verder is het handig om een setje ondergoed, sokken en een t-shirt mee te nemen in je handbagage. Het kan altijd voorkomen dat er problemen zijn met de bagage en hierdoor heb je altijd schone kleding.
De reis er naartoe
Ook de reis naar de vakantiebestemming kan veel stress opleveren. Als je met de auto gaat, moet je ervoor zorgen dat je weet hoe je moet rijden. Gelukkig hebben we tegenwoordig wel een tomtom die ons hiermee kan helpen, maar niet alle tomtoms werken even goed in het buitenland. Daarnaast kan een reis met het vliegtuig ook heel spannend zijn. Er komt veel bij kijken, je moet 2-3 uur voor je vlucht aanwezig zijn op het vliegveld en door allerlei controles heen. Misschien heb je nog nooit in een vliegtuig gezeten en vind je het heel spannend. Ik denk dat het in dit geval goed is om te bedenken dat vliegen eigenlijk de veiligste manier van reizen is. Daarnaast is het ook een hele beleving en heel bijzonder. Ben je echt bang? Lees dan ook eens onze blog over vliegangst. Verder is het altijd goed om je voor te bereiden op de reis. Zorg ervoor dat je wat lekkers bij je hebt, wat leuke tijdschriften of muziek, eventuele reispillen en gemakkelijke kleding!
Ontspannen op vakantie
Verwacht niet dat je direct kunt ontspannen wanneer je strandstoel in zicht is. Dit is wel wat een vakantie vaak oproept en wat we zien als we door reisgidsen bladeren. Vakantie = relaxen. Dit komt alleen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Die strandstoel met dat lekkere zonnetje is niet direct een sleutel tot ontspanning. Daarnaast zijn gedachten als “ik moet het leuk hebben”, “Ik mag mij niet rot voelen” en “ik moet genieten van het eten” ook veroorzakers van nog meer stress. Probeer een paar dagen voor je vakantie al wat meer te ontspannen. Doe yoga of meditatieoefeningen en probeer los te komen van alles wat je moet van jezelf.
Laat je lichaam tot rust komen
Zeker na perioden van stress is dit heel belangrijk. Stress blijft soms langer in ons lichaam dan we beseffen. Ontspan je lichaam door even lekker te sporten, yoga oefeningen te doen of door een goede massage. Dit laatste kun je laten doen door iemand, maar je kunt het zelf ook doen door bijvoorbeeld je voeten eerst te masseren, erna je kuiten en vanuit daar naar boven naar je armen en schouders. Een warm bad kan trouwens ook wonderen doen.
Andere mensen
Wellicht ga je niet alleen op vakantie, maar met anderen. Bijvoorbeeld je familie of een familielid, een vriendin of vriendengroep. Heel gezellig, maar met hoe meer mensen je gaat, hoe meer rekening je moet houden met anderen. Op vakantie leer je elkaar echt goed kennen en dit is niet altijd even makkelijk. Daarnaast moet je rekening met elkaar houden. Niet iedereen wil altijd hetzelfde. Je moet je dus flexibel opstellen en je af en toe aanpassen.
Ik ga op vakantie en ik neem mee… een eetstoornis.
Als je een eetstoornis hebt en op vakantie gaat, betekent het dat deze niet thuisblijft. Misschien kun je het wat meer van je afzetten omdat je weg bent, maar het kan ook heel lastig zijn. Als je vakantie hebt en niet meer zoveel hoeft na te denken over alle verplichtingen van het dagelijks leven, heb je meer ruimte om na te denken over jezelf… en je eetstoornis! Soms is dit goed, maar het kan ook wel een te dominante plek innemen. De wens om overal controle over te hebben komt misschien wat meer op de voorgrond te staan als je merkt dat de vakantie ook betekent dat je los moet laten. Je kunt een vliegtuig niet zomaar uit, je kan niet zo snel naar huis als je in het buitenland zit, je bent met mensen waar je je enigszins aan moet aanpassen, je gaat misschien uitstapjes doen waar je niet altijd invloed op hebt, etc. Tegelijkertijd zie je allerlei mensen om je heen die genieten van hun vakantie en het warme weer. Bikinistress en het ‘vreemde’ buitenlandse eten komt ook om de hoek kijken. Hoe hou je dit vol?
‘Op vakantie gaan was voor mij tijdens mijn eetstoornisperiode echt een nachtmerrie. Dit kwam niet alleen door mijn problemen met eten, maar ook door mijn depressie. Ik zag het helemaal niet zitten om naar een vreemd land te gaan. Ik wilde gewoon thuis blijven, daar waar ik wist wat ik kon verwachten, daar waar ikzelf bepaalde wat ik ging doen. Ik wilde niet aan het strand liggen in bikini, daar voelde ik me helemaal niet fijn bij. Ik wilde niet allemaal andere dingen moeten eten omdat mijn veilige vertrouwde producten daar niet waren. Ik wilde niet iedere dag iets moeten doen, terwijl ik eigenlijk liever binnen zat.
Een paar keer ben ik op vakantie geweest in deze jaren. Dit waren dan ook niet de meest leuke vakanties. Ik zat andere mensen in de weg en mijzelf nog het meest. Ik kon niet genieten en telden de dagen echt af. Ik was blij als de vakantie was afgelopen en ik weer naar huis kon. Gelukkig is dat nu anders en kan ik echt genieten van een mooie vakantie in een ver land zoals Curacao. Wil je zien hoe? Bekijk dan mijn vakantievideo van vorig jaar.’ Scarlet
Al eerder hebben wij blogs geschreven over soortgelijke onderwerpen. Lees voor tips en meer verhalen ook eens de onderstaande blogs.
♥ Op vakantie met een eetstoornis
♥ Vader Simon: vakantie en een eetstoornis
♥ Onze vakanties en een eetstoornis
♥ Ik haat vakantie
Probeer een leuke vakantie te hebben door de instelling “Ik mag..” in plaats van “ik moet”. Ook als je met andere mensen op vakantie gaat, mag jij ook doen wat jij wilt. Neem af en toe ook eens echt tijd voor jezelf. Ga lekker met een boekje aan het zwembad of op het strand liggen of maak een wandeling. Ook als je je rot voelt kun je proberen te genieten van wat je om je heen ziet. Ik vind het altijd fijn om te kijken naar de mooie omgeving, de levens van mensen uit een heel andere cultuur, etc. Maak mooie foto’s van wat je ziet en geniet van kleine dingen.
Wat is jouw tip voor een ontspannen vakantie?
Geef een reactie