Op zoek naar een stage

Na een aantal jaar op je opleiding kennis te hebben opgedaan, mag je deze dan eindelijk gaan toepassen in de praktijk: Je mag op zoek gaan naar een uitdagende en inspirerende stageplek. Erg leuk, maar ook erg spannend. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je een leuke en goede stageplek vindt, maar die komt helaas niet zomaar aanwaaien. Hoe vind je een goede stage plek en hoe kan je het beste solliciteren?

♥ Weet wat je wilt
Je hebt de keus uit veel verschillende soorten bedrijven, dus het is belangrijk om te weten welke richting je op wilt. Werk je liever met mensen, zit je liever op kantoor of doe je liever onderzoek? Vaak heb je in de loop der jaren wel ontdekt welke kant van jouw studie jou het meeste trekt. Kies voor de weg die goed en leerzaam voor jou is, niet voor de weg die het meest veilig voor jou is. Soms is het je nog helemaal niet duidelijk en zal deze stage jou duidelijk maken of deze richting je bevalt.

Daarnaast kan je kijken bij wat voor bedrijf je wilt werken. Voel je je fijn in grote bedrijven of werk je liever met de baas in dezelfde ruimte? Vind je het fijn om in een formele of informele organisatie te werken? Bij formele organisaties is er een duidelijke structuur, beleid en regels. Er wordt voornamelijk zakelijk met elkaar gesproken. In een informele organisatie is de emotionele kant ook van belang en zal iedereen elkaar zomaar aan kunnen spreken. Dus vind je het fijn om elke dag netjes in pak aan te komen en zakelijk met jouw collega’s om te gaan, dan kun je beter voor een formele omgeving kiezen. Bij Proud is er bijvoorbeeld een informele omgeving. We dragen kleding die we ook in het weekend zouden kunnen dragen en spreken elkaar aan wanneer we willen. Bedenkt welke omgeving jij jezelf voor jezelf het fijnste vindt en waar je later wilt gaan werken.

Natuurlijk zijn de locatie, stagevergoeding en verwachtingen van een bedrijf ook van belang. Hou ook rekening met hoe lang je stage moet lopen en hoeveel uur je per week moet maken.

♥ Kies het bedrijf
Als je weet waar je naar op zoek bent is het belangrijk om een goed bedrijf te vinden dat bij jouw eisen past. Maar hoe kom je in contact met deze bedrijven? Vaak heeft jouw school contact met bepaalde organisaties. Je kan met de jaarlagen boven jou praten over welke stage zij hebben gedaan en of ze het leuk vonden. Vaak hebben zij ook nog goede tips.

Kijk ook naar jouw netwerk. In jouw opleiding of andere werkervaringen heb je veel mensen leren kennen, misschien kan je via hen ergens binnen komen. Ook kan je zelf bedrijven benaderen. Sommige bedrijven hebben een stagevacature online staan maar je kan ook vaak een open sollicitiatie doen. Misschien kan je ook gebruik maken van een ‘snuffelstage‘. Je kan dan een dag bij de organisatie meelopen om te zien of het bedrijf voldoent aan jouw eisen. Zo kan je er achter komen dat de organisatie helemaal niet bij jou past of word je extra gemotiveerd om daar een stageplek te bemachtigen.

♥ Ga voor die stage
Weet je welk bedrijf je leuk vindt? Dan is het nog een kwestie van een stageplaats bemachtigen. Het is slim om een aantal opties open te houden. Er wordt namelijk vaak door veel mensen op één stageplaats gereageerd, waardoor er grote kans is dat je niet wordt aangenomen en je met lege handen staat. Het is dus slim om altijd een optie achter de hand te houden.

Neem contact op met het bedrijf dat je leuk vindt. Vaak vragen ze of je een motivatiebrief en curriculum vitae (cv) op wilt sturen.

Curriculum vitae: Wat is belangrijk om te benoemen?

  • Jouw persoonlijke gegevens, zoals jouw naam, waar je woont en hoe je te bereiken bent.
  • De scholen waar je op hebt gezeten en de diploma’s die je hebt gehaald. Wanneer het extra waarde heeft kun jouw gekozen vakkenpakket of specialisatie noemen. Heb je bijvoorbeeld ooit ergens een cursus gedaan die relevant is voor jouw stage, zet deze er dan ook bij.
  • Geef aan waar je hebt gewerkt en in welke periode. Indien relevant is het goed om beschrijving van jouw taken weer te geven.
  • Benoem ook andere relevante vaardigheden, zoals talenkennis en computervaardigheden.
  • Als het extra waarde heeft voor jouw functie waarop je solliciteert kun je iets zeggen over jouw hobbies of activiteiten die je buiten jouw werk en school om doet.

In jouw cv is het belangrijk dat je eerlijk bent en enkel feiten opneemt. Maak een overzichtelijk cv, waarbij jouw kwaliteiten goed naar voren komen.

Motivatiebrief: Verkoop jezelf
in deze brief vertel je wie je zelf bent en waarom je voor deze functie gaat. Laat duidelijk naar voren komen waarom je juist voor deze funtie bij dat desbetreffende bedrijf hebt gekozen. Gebruik dus geen standaardbrief, want dat valt echt op!

In jouw motivatiebrief moet je proberen jezelf te verkopen. Het is belangrijk om te laten zien wat jouw kwaliteiten zijn en wat het bedrijf aan deze kwaliteiten heeft. Ik vind het vaak lastig om kwaliteiten van mezelf te benoemen. Het helpt me om te kijken naar hoe ik om ga met lastige situaties op het werk en wat ik goed doe op het werk. Of ik vraag aan mij baas, collega of vrienden waar zij mij goed in vinden. Het is erg belangrijk dat het bedrijf iets heeft aan jouw kwaliteiten, vertel er dan ook bij wat jouw kwaliteit oplevert voor het bedrijf. Verder is het goed om jouw kwaliteiten te onderbouwen door voorbeelden. Iedereen kan namelijk zeggen; ik ben flexibel. Maar waarom ben jij dan flexibel?

Voorbeeld:
Kwaliteit: Doorzetter
Levert op: Zal niet opgeven maar doorgaan voor een goed resultaat
Voorbeeldsituatie: Ik was op de middelbare school heel slecht in natuurkunde. Ik kon het laten vallen, maar heb dat niet gedaan omdat ik er beter in wilde worden. Na veel bijles heb ik toch een voldoende op mijn eindexamen gehaald.

Het is goed om goede eigenschappen aan te geven, hierop zal je namelijk beoordeeld worden. Maar probeer niet te overdrijven. Dit zal juist tegen je werken, het lijkt ongeloofwaardig of de verwachtingen van jouw baas worden te groot.

Laat dus zien wie je bent en wat ze aan jou hebben, maar doe het niet te uitgebreid. Kijk welke kwaliteiten het belangrijkste zijn voor het betreffende bedrijf. De funtie-eisen die ze stellen laten zien wat ze erg belangrijk vinden. Heb je kwaliteiten die daarbij passen, dan zijn die het belangrijkste om te benoemen. Het is de bedoeling dat je interesse van de lezer trekt, wat je doet door een originele en mooi opgemaakte brief, zodat jij jouw brief mag komen toelichten. Dan kun je meerdere kwaliteiten van jou benoemen en er dieper op in gaan.

♥ Toelichten
Is jouw brief uitgekozen? Dan mag je hem waarschijnlijk komen toelichten. Het is belangrijk dat je je voldoende hebt verdiept in het bedrijf. Weet waarvoor het bedrijf staat en welke functie je daar zal vervullen. Hou ook rekening met de cultuur van het bedrijf. Verwachten ze dat je in een driedelig pak komt of mag je gewoon jouw dagelijkse kleren aanhouden? Wees eerlijk, open en laat zien dat je ervoor wilt gaan.

Lees hier meer sollicitatie tips

Ben jij nog op zoek naar een stageplek? Bij Proud2Bme komt er in september eentje vrij: Vacature stage Proud2Bme

Foto 2

Laura B

Geschreven door Laura B

Reacties

2 reacties op “Op zoek naar een stage”

  1. Voor mij wordt dit niet zo’n punt, op mijn studie KRIJG je namelijk je stages haha!

  2. Ik wist niet dat er tegenwoordig nog studies zijn waarbij je zelf een stageplek mag kiezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *