Mensen interviewen, de straat opgaan met een camera, nieuwsitems editen. Dat leek mij wel wat! Maar bij welke opleiding kan ik dan terecht? Gelukkig was daar de camerajournalistiek opleiding op het Rijn IJssel in Arnhem. Het is een opleiding van drie jaar waarin je zelfstandig items leert filmen en editen. Alles om een Allround Camjo te worden.
De eerste schoolweek kan ik mij nog goed herinneren. Je begint zoals bij elke opleiding met een introductieweek waarbij de tweede en derdejaars je helpen bij het maken van een item. Onder de leerlingen worden groepjes gevormd en elk groepje krijgt zo zijn eigen opdracht. De bedoeling was dat je in drie dagen tijd met je groepje een item filmde. De eerste dag schrijf je een plan uit en film je het, de tweede dag ben je het filmpje aan het editen, en de derde dag doe je de eindmontage en kan je hem aan de rest van je klasgenoten laten zien.
Dan begint het echte werk. In het eerste jaar leer je de basistechnieken van het filmen, interviewen en editen. Je hebt interessante vakken zoals journalistiek, editing, camera technieken, ondernemerschap en natuurlijk de standaardvakken zoals nederlands, rekenen en engels.Tijdens de lessen krijg je verschillende soorten opdrachten waar jij je eigen input kan geven. Zo ben ik op pad geweest om straatvragen te filmen, ga je naar verschillende persbijeenkomsten, maak je een schooljournaal, en maak je leuke infotainment filmpjes.
Wat leer je verder allemaal in het eerste jaar?
♥ Concepten maken en plannen schrijven voor opdrachtgevers
♥ Beeld, licht en geluid instellen
♥ Audiovisueel materiaal bewerken en bewaren
♥ Je apparatuur onderhouden
♥ Projecten begeleiden
♥ De basis van ondernemen
Ook maak je met de opleiding verschillende leuke uitstapjes die ook nog eens leerzaam zijn. Wij zijn in het eerste jaar naar het NOS gegaan waarbij we een rondleiding kregen en we vragen mochten stellen. Een paar maanden later gingen we met de opleiding naar Beeld en Geluid en voor stage kan ik mij nog herinneren dat we naar het Mediapark gingen voor een leuke culturele netwerkdag.
In het tweede jaar bestaat je lesjaar vooral uit stage. Je loopt vier dagen in de week stage en vrijdag kom je terug op school voor de hoofdvakken en om je stage week te bespreken. Dan kan je bij je leraren altijd nog terecht voor extra hulp. In het tweede jaar loop je twee verschillende stages. Het vinden van een media stage is nogal een werkje. In de media is het moeilijk om een stage te vinden waardoor je al op tijd moet beginnen met zoeken.
Wanneer je alweer toe bent aan het derde jaar en dan ook je examenjaar, zit je weer hele dagen op school om voor alle vakken je examen te halen. In het examenjaar maak je ook een eind documentaire waar je voor moet slagen. Het leuke is dat je zelf mag bepalen waar de documentaire over gaat, als het maar binnen de eisen van school valt.
Wat wil ik na deze opleiding?
Wat ik na deze opleiding wil weet ik nog niet precies. Ik krijg een niveau 4 AV-Specialist diploma met een journalistiek certificaat. Dan kun je doorstromen naar de School voor Journalistiek en diverse hbo opleidingen richting Media, communicatie of Journalistiek. Tot nu toe vind ik journalistiek het meest interessant maar dat kan nog altijd veranderen. Ik krijg ieder geval een vrij uitgebreid diploma waar ik nog alle kanten mee op kan.
Lijkt het jou wat om camerajournalistiek te studeren?
Geef een reactie