In 2009 ben ik begonnen aan de HBO-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Deze opleiding is een combinatie tussen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en HBO-Rechten. De opleiding is enerzijds heel sociaal en gericht op het helpen van mensen, en anderzijds ook juridisch, wat maakt dat je opgeleid wordt tot een HBO-er die mensen helpt op zowel sociaal, als juridisch gebied.
Het eerste jaar bestaat vooral uit basiscursussen op zowel sociaal als juridisch gebied. Je krijgt hierbij de basiskennis in de psychologie en sociologie aangeboden en tevens leer je veel van verschillende rechtsgebieden zoals consumentenrecht, woon- en huurrecht en strafrecht. Daarnaast krijg je cursussen waarin je leert hoe je gesprekken voert met cliënten en hoe je je schriftelijke communicatie verbetert.
Het tweede jaar verdiep je je verder in de stof uit het eerste jaar en oriënteer je je op het beroep. Ook ga je intensief aan de slag met stagevoorbereiding omdat het derde jaar in het teken staat van stagelopen. In het tweede jaar worden de sociale en juridische vakken ook meer met elkaar gecombineerd door middel van themacursussen, waarin je in groepjes samenwerkt aan grotere opdrachten door middel van casuïstiek. Op die manier komt al het geleerde uit het eerste en tweede jaar bij elkaar en zie je ook wat meer voor je hoe je werk er in de praktijk uit zal gaan zien.
Het derde jaar zul je dus tien maanden stage gaan lopen bij een SJD-instelling. De mogelijkheden zijn hierbij erg breed. Zelf heb ik stage gelopen bij Slachtofferhulp, de nadruk ligt hierbij op sociale kant van de opleiding, wat ik zelf het leukst vond. Ook is het mogelijk om bij GGZ-instellingen stage te lopen. Daarnaast kun je ook juist voor de juridische kant kiezen zoals advocatenkantoren of de rechtbank. Andere mogelijkheden zijn de reclassering, kinderbescherming, jeugdzorg, de gemeente, het UWV, het juridisch loket et cetera. Zoals je ziet is de opleiding dus erg breed en kun je er veel kanten mee op. Het voordeel hiervan is dat je tijdens de opleiding zelf kunt bekijken welke kant jou het meest aanspreekt. Ik ontdekte dat mijn hart meer richting de hulpverlening gaat en daarom heb ik ook voor een stage in die richting gekozen. In mijn latere beroep wil ik ook graag die kant op.
De eerste helft van het vierde jaar bestaat uit het doen van een minor. Dit is een verdieping op een bepaald onderwerp. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je te verdiepen in de justitiële dienstverlening, maar het is ook mogelijk om een minor van een hele andere opleiding te doen, iets totaal anders dus wat niets met SJD te maken heeft.
De tweede helft van het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. In dit half jaar schrijf je een scriptie en studeer je af op een onderwerp waar jouw interesse ligt. Uiteindelijk heb je hier een eindgesprek over en als dit allemaal goed verloopt, krijg je je diploma.
Sociaal Juridische Dienstverlening is een veelzijdige opleiding. Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik graag iets sociaals wilde doen, maar ook goed was in leren en met mijn neus in de boeken zitten. Tijdens de opleiding heb ik ontdekt dat mijn interesse het meest uitgaat naar de sociale kant en daar ligt mijn focus dan ook vooral. Door middel van de stage, minor en scriptie kan ik daarom toch mijn ei kwijt in deze opleiding. Ik weet van medestudenten dat zij juist de juridische kant interessanter vinden en zij richten zich daarom juist meer daarop. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om na deze opleiding (of al na de Propedeuse) door te studeren aan de Universiteit.
Bij deze studie moet je veel kunnen samenwerken en niet bang zijn om gesprekken te voeren, voor de klas te staan en je zegje te doen. Al met al is het een leuke opleiding waar je in je latere beroep veel kanten mee op kunt.
Lijkt jou dit een leuke opleiding?
Geef een reactie