Heb je wel eens gehoord van de term Osteoporose? Deze term, ook wel botontkalking genoemd, wordt vaak gezien als één van de gevolgen van Anorexia Nervosa. Maar hoe zit het dan in elkaar? Botten hebben kalk nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten kalk, andere mineralen en structuur. Dit heeft als gevolg dat ze broos worden. Toch zal je hier niet direct iets van merken, totdat je een bot breekt.
Je kan zelfs al ruim een kwart van je botmassa hebben verloren op het moment dat je “zonder reden” een bot breekt.
fysiolife.nl
Hoe meer botmineraal je rond je 30ste jaar bezit, hoe meer je later weer kan verliezen voordat het bot zover is verzwakt dat er problemen door kunnen ontstaan. Ruim 30% van de hoeveelheid botmineraal wordt rond de pubertijd opgebouwd. Wanneer het botmineraal rond je 18de dus al slecht is, biedt dit geen positief vooruitzicht voor de toekomst.
Een te laag lichaamsgewicht bij vrouwen/ meiden zorgt dat het lichaam stopt met de productie van oestrogeen (of wordt minder), wat resulteert in een aandoening die bekend staat als amenorroe, of afwezigheid van de menstruatiecyclus (of wordt zeer onregelmatig). Een lage oestrogeenspiegel draagt aanzienlijk bij aan het verlies van botdichtheid.
### Bovendien is de produktie van het (stress)hormoon cortisol bij mensen met anorexia vaak erg hoog. Dit hormoon staat bekend als een veroorzaker van botverlies. Andere problemen zoals een daling in de productie van groeihormonen (waardoor ook een groei-achterstand ontstaat) en andere groeifactoren, een laag lichaamsgewicht, een tekort aan calcium, en ondervoeding, dragen bij aan botverlies.
Een recent onderzoek laat ons het volgende zien: voor het onderzoek werden MRI-scans genomen van de knieën van 40 meisjes, die gemiddeld 16 jaar oud waren. De deelnemers waren 20 vrouwen met anorexia en 20 die gezond waren. De meisjes met een eetstoornis hadden hoger vetgehalte en minder dan de helft zoveel gezond rood beenmerg in hun knieën.
De vorming van bot is zeer laag bij meisjes met anorexia, en dat is vooral ernstig omdat de groep met anorexia steeds jonger wordt. Dit terwijl bij deze groep de vorming van het bot juist maximaal behoort te zijn. Maar vanwege de hormonale veranderingen veroorzaakt door ondervoeding, “stopt het beenmerg” waardoor de benodigde cellen voor het bot niet worden gevormd, wat zeer negatieve gevolgen kan hebben op termijn.
Hebben we het dan enkel over het sneller oplopen van botbreuken? Nee. Onderstaand zie je een aantal gevolgen van osteoporose:
- Botbreuken
Het na een onschuldige val of stoot, breken van heup, pols of zelfs een breuk of inzakking van de wervelkolom!
- Kleiner en krommer worden
Als je botten in jouw wervelkolom verzwakken, kunnen jouw wervels inzakken. Met als gevolg, dat je kleiner wordt! (dit gebeurde bijvoorbeeld bij de tweeling L.A. Raeven, Angelique was eerst langer dan Liesbeth, maar is nu kleiner na haar rugverzakking). Als er meerdere wervels inzakken, dan wordt je rug ook nog eens krommer. Dit kan erg pijnlijk zijn. Het ontstaat van chronische rugpijn is hierin niet vreemd.
foto: spreekuurthuis.nl
- Klachten in de organen
Als je wervelkolom krommer is geworden, dan kan dat ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg hebben. Je longen hebben namelijk minder ruimte gekregen. Hierdoor zal je sneller met je hoofd naar voren gaan lopen, waardoor je maag wat zal uitzakken en je dus een bollere buik krijgt. Ook kan je last krijgen van urineverlies omdat je organen meer op je blaas gaan drukken.
- Evenwichtsverlies
Door een verandering in lichaamshouding kan je evenwichtsgevoel minder worden. Hierdoor val je dus sneller én loopt je sneller botbreuken op.
Het eerste wat natuurlijk moet gebeuren bij mensen met anorexia om botontkalking zo veel mogelijk tegen te gaan, is gewichtsherstel en het weer op gang brengen van een regelmatige menstruatie. Daarnaast is het volgende van belang:
Voeding: Een goed uitgebalanceerd dieet, rijk aan calcium en vitamine D is belangrijk voor gezonde botten. Goede bronnen van calcium zijn vetarme zuivelproducten, donkere groene bladgroenten, en met calcium verrijkte voedingsmiddelen en dranken. Supplementen kunnen ook helpen.
Vitamine D speelt een belangrijke rol in de absorptie van calcium en de gezondheid van het bot. Het wordt opgevangen door de huid door blootstelling aan zonlicht. Voedingsbronnen voor vitamine D zijn onder andere eidooiers, zoutwater vissen en lever.
Beweging: Net als spieren, is bot levend weefsel dat sterker wordt door beweging. De beste activiteit voor je botten is de gewicht-dragende oefening die je dwingt te werken tegen de zwaartekracht. Enkele voorbeelden zijn lopen, traplopen, gewichtheffen, en dansen.
Natuurlijk moeten bovenstaande voordelen worden afgewogen tegen het risico van breuken, vertraagde gewichtstoename, etc.
Gezonde leefstijl: roken is slecht voor je botten. Rokers absorberen minder calcium uit hun voeding. Alcohol kan ook een negatief effect hebben op de gezondheid van je botten.
Botdichtheid test: Een bot mineraal dichtheid (BMD) test meet de botdichtheid in verschillende delen van het lichaam. Deze veilige en pijnloze test kan osteoporose detecteren voordat er een breuk optreedt. De BMD-test kunt voor je bepalen of je medicatie moet overwegen.
Medicatie: Er is geen oplossing voor osteoporose. Echter er zijn wel medicijnen die het kunnen voorkomen en minder uit de hand kunnen laten lopen. Hier weet jouw huisarts meer van. Wanneer bij anorexia de menstruatie wegblijft kan een lage dosis anticonceptiepil geslikt worden omdat het oestrogeen in de pil het botverlies afremt.
Nou?
Geef een reactie