Er wordt wereldwijd veel meer eten weggegooid dan nodig is en als we dit niet zouden doen, zouden er veel meer mensen kunnen eten en zou er misschien wel minder geproduceerd hoeven worden. Niet alleen consumenten doen dat, maar ook supermarkten omdat producten die over de datum zijn niet meer worden verkocht. Inmiddels is in Kopenhagen de eerste supermarkt, WeFood, geopend waar je producten kunt kopen die al over de datum zijn. Een geweldig initiatief wat hopelijk in de loop van de tijd zich steeds verder ontwikkelt.
Het is interessant om eens stil te staan hoe vaak jij de houdbaarheidsdatum checkt van voedingsproducten en dingen die je in de koelkast hebt staan en hoe vaak je dingen niet meer gebruikt en weggooit omdat de ‘ten minste houdbaar tot’ datum is verstreken. Sommige mensen kijken hier eigenlijk niet echt naar en ruiken of proeven even of iets niet goed is, dat is misschien ook wel een heel goede en betrouwbare manier om er achter te komen of je iets nog kan eten, want de ‘tenminste houdbaar tot’ datum zegt niet dat je het een dag erna niet meer kunt eten.
Ik ben hier zelf best moeilijk in. Ik zal niet zo snel vlees of zuivelproducten eten wanneer ze over de datum zijn en dan neem ik liever het zekere voor het onzekere en dan gooi ik het weg. Ergens best zonde, want sommige producten kun je prima nog gebruiken na de verstreken datum. Dit scheelt heel wat geld en als iedereen producten langer zou gebruiken, scheelt het enorm veel als het gaat om productie en verspilling. Ik ben dus wel zo iemand die te snel dingen weggooit. Niet alles hoor, chocolade, snoep en gedroogde pasta bijvoorbeeld eet ik nog wel gewoon als de datum al even verstreken is en dit is ook vrij onschuldig maar ik neem liever geen risico. Bij sommige andere dingen ben ik sneller bang dat ik er ziek van word en om dat te voorkomen, gebruik ik het dan niet. Ik probeer mijzelf hierin wel voor uitdagingen te stellen. Ik ben nog nooit ziek geworden door bedorven eten, ook niet van producten die uiteindelijk wel over de datum bleken te zijn.
Er is overigens ook een groot verschil tussen de THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) datum. De producten waarop de THT datum staat, zullen niet snel bederven en de kwaliteit kan wel wat achteruit gaan, maar vaak kun je het na deze datum nog wel veilig eten. Wanneer er een TGT datum op staat, heb je te maken met een product dat sneller bederft. Die kun je wel beter weggooien nadat deze datum verstreken is.
WeFood is de supermarkt die in Denemarken geopend is waar je producten kan kopen waar de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je kunt ze gewoon nog eten, maar door de houdbaarheidsdatum of hun uiterlijke imperfecties zouden ze anders weggegooid worden. Een voordeel is dat je hiermee de strijd aangaat tegen voedselverspilling en de prijs is ook een stuk vriendelijker. Deze liggen namelijk tussen de 30 en 50% lager dan de oorspronkelijke prijs. De winkel wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en de opbrengsten gaan naar een goed doel.
Als deze winkel in Nederland zou komen, zou ik hier zeker gaan winkelen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je bedorven producten tegenkomt. Alles wordt strikt gecontroleerd op eetbaarheid en alles wat je koopt is dus veilig. Het is overigens ook gewoon legaal om producten te verkopen waarvan de ‘tenminste houdbaar tot’ datum verlopen is. De producten van WeFood komen van verschillende groentewinkels, slagers en supermarkten die ze anders zouden weggooien omdat de klanten het niet meer zouden kopen. Ik vind deze winkel een geweldig concept en ik hoop dat het dan ook snel op meer plekken in de wereld zal verschijnen. Het doel van WeFood is om de hoeveelheid etensafval te verminderen en dit is in Denemarken de afgelopen jaren al goed gelukt. In vijf jaar tijd werd de hoeveelheid afval met maarliefst 25% verminderd.
Eet jij weleens voedsel dat over de datum is en wat vind jij van deze nieuwe supermarkt?
Geef een reactie