Vorige week verschenen er op verschillende grote websites artikelen over het plus-size model Tess Munster, zo ook op de site van de Telegraaf. Deze nieuwssite kopte ‘Plus-size model bewijst: schoonheidsideaal is onzin‘. In het artikel werd beschreven hoe Tess met maatje 50/52 een modellencontract in de wacht had weten te slepen. Dit terwijl ze met haar lengte en gewicht eigenlijk niet eens in aanmerking kwam voor de catagorie plus-size. Er volgde op Facebook een storm aan reacties op het artikel.
Tess Munster wil met haar modellenwerk andere vrouwen inspireren om zich niets van het huidige schoonheidsideaal aan te trekken. Hiervoor gebruikt ze o.a. de hashtag #EffYourBeautyStandards. En vrouwen inspireren deed ze zeker, maar in dit geval om kritisch te reageren op het artikel van De Telegraaf. Volgens velen was Tess Munster geen goed voorbeeld, geen goede inspiratie voor andere vrouwen, simpelweg omdat ze ongezond overgewicht heeft. ‘Op deze manier idealiseren we overgewicht.’ En is dat niet net zo gevaarlijk als het huidige schoonheidsideaal waarbij we nog te regelmatig ondergewicht idealiseren?
Bron foto: @tessholliday
Je kunt je afvragen waarom de ‘über skinny’ Victoria Secret modellen of modellen als Kate Moss bakken aan kritiek krijgen terwijl een dame als Tess Munster de hemel in geprezen wordt en ‘loads of respect’ krijgt. Iemand té dik noemen is not-done, maar iemand te mager noemen is prima. In heel veel artikelen en blogs worden vrouwen met ronde vormen geprezen. Vrouwen met weinig borsten, een plat lichaam, vrouwen die van nature nu eenmaal een plank zijn en weinig vet op hun lichaam hebben worden hierdoor indirect afgezeken: ‘Een man wil nu eenmaal iets hebben om vast te houden. ‘Wie wil er nu naast zo’n bonestaak in bed liggen?’ en ga zo maar door. Maar wat nu als dunne, platte vrouwen dit zouden gaan zeggen over vollere vrouwen…?
Het is heel belangrijk dat er iets tegenover het te magere schoonheidsideaal wordt gezet, maar waarom zijn dit in het geval van Tess zulke extremen? Het is absoluut ongezond om jonge meiden voortdurend te confronteren met te dunne modellen, maar is dat het niet ook met te dikke modellen? Waar is de middenweg gebleven?
Bovenstaande is een beetje een samenvatting van de reacties op het initiele Telegraaf artikel. Ik ben benieuwd hoe jullie denken over dit alles. Laat je mening hierover gerust achter in de reacties.
Geef een reactie