‘Toen ik al wat aan het rommelen was met eten, leek het me wel goed om wat te gaan sporten. Ik hoopte dat ik daardoor wat beter in mijn vel zou gaan zitten. Ik ging daarom een keer per week hardlopen en dit gaf me een goed gevoel. Ik bouwde snel op en voordat ik het wist rende ik tien kilometer wat mij enorm trots maakte. Op die manier compenseerde ik alles wat ik gegeten had. Al snel wilde ik dat gevoel elke dag hebben zodat ik me minder schuldig voelde over het eten. Ik ging vaker en vaker tot ik elke dag moest hardlopen van mezelf.
Daarbij besloot ik ook buikspieroefeningen te gaan doen op mijn kamer als ik vond dat ik teveel had gegeten. Ik bewoog elke dag wel een paar uur waardoor ik op de momenten dat ik even niet kon bewegen, constant zat te wiebelen. Ik moest bewegen, ik moest calorieen verbranden en ik was lui als ik stilzat. Dit vond ik, mijn lichaam dacht daar heel anders over.’ -Emma
Sporten is in principe voor iedereen gezond. Je wordt er fitter van en het verbetert vaak je humeur. Je kunt echter ook teveel sporten, wat sommige mensen met een eetstoornis vaak doen om te compenseren wat zij hebben gegeten en af te vallen. Het begint in veel gevallen met een gezond wat sporten maar loopt uiteindelijk uit tot dwangmatig gedrag waar nauwelijks tegenin te gaan is.
Overmatig sporten kan ervoor zorgen dat je lichaam extreem verzwakt raakt. Wat veel mensen tevens niet verwachten, maar wat wel kan gebeuren is dat het vetpercentage gaat stijgen. Dit is een duidelijk teken van het lichaam dat het overbelast is. Het lichaam probeert de hersenen op deze manier te waarschuwen.
Ook zijn er nog andere signalen waaruit blijkt dat je teveel sport en je lichaam rust nodig heeft:
♥ Verminderende prestaties
Dit is een van de eerste signalen die het lichaam af zal geven. Waar je normaal vijf kilometer in een half uur rende, doe je er ineens misschien wel driekwartier over omdat je lichaam simpelweg niet meer kan. Dit is vooral te merken bij duursporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.
♥ Verminderde motivatie
Sport zou je energie moeten geven en moeten activeren. Als je echter niet meer kunt genieten van het sporten en je bovendien minder gemotiveerd bent dan voorheen, dan kan dat een teken zijn dat je lichaam op is. Met een eetstoornis kun je dit vooral merken doordat je eerst ging sporten voor je gezondheid en misschien wat afleiding en er uiteindelijk niets meer aan is omdat je het jezelf oplegt in plaats van dat je het voor de lol doet.
♥ Uitputting
Ook lichamelijke en psychische vermoeidheid is een duidelijk signaal dat het lichaam rust nodig heeft. Veel mensen sporten om meer energie te krijgen, maar als dit volledig doorslaat, zul je er uiteindelijk alleen maar uitgeput van raken en je nergens meer toe kunnen zetten.
♥ Slapeloosheid
Door continu extreem veel te bewegen, word je op een gegeven moment rusteloos. Je krijgt het idee dat je continu in beweging moet zijn en iets als slapen wordt dan heel moeilijk. In veel gevallen heb je moeite met in slaap komen of wordt je gedurende de nacht regelmatig wakker met de drang om te bewegen.
♥ Verandering in eetlust
Veel sporten kan leiden tot een vermindering van eetlust omdat het lichaam de stofwisseling zal gaan vertragen in de hoop het overmatig bewegen op te kunnen vangen.
♥ Verandering in stemming
Als het lichaam fysiek overbelast wordt, dan kan dit leiden tot een verandering in je stemming. Dit merk je doordat je veelal somber tot depressief wordt of veel last krijgt van angsten, irritaties, verwarring en woede.
♥ Continu stijve spieren
Bij te veel sporten kan het gebeuren dat je uren of dagen na het sporten nog steeds last hebt van stijve spieren. Veelal voelt dit pijnlijker aan dan de gebruikelijke spierpijn. Het is een teken van het lichaam dat het rust nodig heeft.
♥ Verhoogde hartslag
Veel stress die het overmatig sporten met zich meebrengt, kan ervoor zorgen dat de hartslag verhoogt. Natuurlijk niet alleen tijdens het sporten maar ook in rust. Normaal gesproken heeft het lichaam een hartslag waarop iemand het best functioneert in rust, maar dit zal uiteindelijk hoger worden wat erg slecht is voor de gezondheid.
Tips
Na intensief bewegen heeft een lichaam ongeveer 1 of 2 dagen nodig om te herstellen. Dit herstellen kan alleen bij voldoende nachtrust en goede voeding dat je lichaam helpt om de schade te beperken. Beweeg jij ook overmatig, dan zijn hier wat tips om dit te verminderen:
♥ Maak met anderen afspraken over het bewegen
Bespreek bijvoorbeeld met je ouders hoeveel minuten per dag je nog mag bewegen en maakt concreet om wat voor beweging het gaat. Maak niet alleen met jezelf deze afspraak want er is een grote kans dat je dan toch gaat toegeven als de drang te groot wordt.
♥ Zorg voor daginvulling
Als je uren per dag sport en dat ineens wegvalt, dan kun je best wel even in een gat vallen. Wat moet je ineens met al je tijd doen? En hoe kom je door die stress en drang om te bewegen heen? Het is belangrijk te zorgen dat je afleiding hebt wat niet gericht is op beweging.
Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om koffie te gaan drinken zodat je niet alleen zit. Ga puzzelen of kijk met je zus een film. Ga niet alleen op je kamer zitten en alleen maar denken over hoe graag je zou willen bewegen terwijl het niet mag.
♥ Luister naar je lichaam
Als je afspraken hebt gemaakt over het sporten en je mag bijvoorbeeld nog dertig minuten per dag bewegen, luister dan wel naar je lichaam. Je bent niet verplicht om te sporten, dit is iets wat je jezelf oplegt. Heb je pijnlijke spieren of andere lichamelijke klachten, ga dan niet mee in de dwang maar geef je lichaam de rust die het nodig heeft.
♥ Praat erover
Bespreek met anderen waar je zoal tegenaan loopt in het minderen en/of stoppen met bewegen. Deel je angsten en gedachten, blijf er niet alleen mee zitten zodat het zich op gaat stapelen in je hoofd en je uiteindelijk misschien toch toe gaat geven aan de drang om te bewegen.
♥ Doorzetten
Hoe makkelijk het ook klinkt, is het stoppen of minderen met bewegen ook een kwestie van doorzetten. In het begin zal het erg moeilijk zijn en zul je misschien gek worden van al je gedachten en er dag en nacht over piekeren, maar alleen als je doorzet zal dat uiteindelijk minder worden. Gun jezelf en je lichaam die kans.
Wil je een ervaringsverhaal lezen over bewegingsdrang, klik dan hier.
Hoe ga jij om met overmatig bewegen?
Geef een reactie