Paraveterinair dierenartsassistente

Paraveterinair dierenartsassistente: Lekker knuffelen met dieren? Veel mensen zien het als de ideale baan, werken met dieren. Want wat is er nou leuker dan de hele dag met lieve, schattige diertjes knuffelen. Maar is dit wel realistisch? En is het wel echt zo leuk als de meesten denken? In deze blog wat meer over de opleiding en het werk als dierenartsassistente.

Als je met dieren wilt gaan werken zal je, net zoals bij de meeste banen, hier een juiste opleiding voor moeten afronden. Je kunt een opleiding tot dierverzorger volgen waarmee je bijvoorbeeld in een dierentuin of een dierenasiel kan gaan werken. Maar lijkt het je leuker om wat meer de medische kant op te gaan, dan kan je ook de opleiding volgen tot paraveterinair dierenartsassistent. Met deze opleiding kan je in een dierenartsenpraktijk gaan werken.

De scholen die deze opleiding verzorgen zijn:

Roc (door heel Nederland)
4-jarige opleiding
Toelatingseisen: Minimaal VMBO of overgangsbewijs HAVO 3 naar 4 of MBO niveau 3

Barneveld (gespecialiseerd opleidingscentrum dier/groen in Barneveld)
4-jarige opleiding
Toelatingseisen: Minimaal VMBO of overgangsbewijs HAVO 3 naar 4 of MBO niveau 3

Capabel
1-jarige opleiding
Toelatingseisen: MAVO-D/HAVO of MBO 3

Op de opleiding leer je alles over wat er komt kijken in een dierenkliniek. Van voeding & verzorging tot de operatiekamer. Je krijgt vakken als anatomie, fysiologie, en pathologie, instrumentenleer, desinfectie en pathologie, algemene assistentie en ziekenverzorging, zoötechniek en gezondheidsleer, laboratoriumwerkzaamheden, radiologie, eerste hulp, algemene en plaatselijke verdoving, beheren van medicijnen, maar ook de wat minder leuke vakken als nederlands, wiskunde en scheikunde. Maar waar je misschien nog wel het meest van leert zijn de stages die je moet lopen gedurende de studie.

En dan heb je je diploma. Als je een beetje mazzel hebt kan je eventueel blijven hangen op je oude stageplek. Misschien vonden ze je wel zo geweldig dat ze je een vaste baan aanbieden. Is dit niet het geval, dan wordt het wat lastiger. Er zijn namelijk maar erg weinig vacatures en heel erg veel assistentes in deze branche. Een opvallend CV maken en flink solliciteren dus. De meeste vacatures kun je vinden op vedias.nl.

Werken in een dierenkliniek is erg afwisselend werk. Je bent het visitekaartje van de praktijk, want de mensen zien en spreken in de meeste gevallen jou als eerst. Je zult dus naast je liefde voor dieren toch ook wel enige affiniteit met mensen moeten hebben. Naast de baliewerkzaamheden, ontvang en informeer je mensen. Ook assisteer je de dierenarts tijdens het spreekuur en in de operatiekamer. Het zal per praktijk verschillen welke handelingen de assistentes zelfstandig mogen uitvoeren. In de meeste praktijken mogen de assistentes zelfstandig tandheelkundige ingrepen uitvoeren, röntgenfoto’s maken en het doen van bloed- of urineonderzoek. Vaak krijg je tijdens je baan ook de kans om je na te scholen en/of te specialiseren in iets dat jou het meest aanspreekt in de praktijk, bijv; voedingsdeskundige, tandheelkunde, röntgen, gedragstraining etc.

Je komt tijdens je werk veel schattige dieren en puppy’s en kittens tegen, maar het werk is natuurlijk niet altijd alleen maar lief, leuk en schattig. Naast de gezonde dieren die gewoon jaarlijks komen voor hun vaccinatie, zie je ook veel zielige en zieke dieren. Oudere dieren, maar soms ook puppy’s die zo ernstig ziek zijn dat ze het niet halen. Hier moet je wel tegen kunnen. Ook moet je af en toe een sterke maag hebben. Ontlasting, urine en braaksel zal je dagelijks tegenkomen en moeten schoonmaken. In de zomermaanden krijg je nog wel eens te maken met zieke konijntjes die helemaal onder de maden zitten. Vaak is dit zo ernstig dat je ze niet meer kan helpen, maar sommigen geef je nog kans, wat inhoudt dat je ze helemaal madenvrij moet wassen. Behoorlijke smerige klus om te doen!

Gelukkig is het niet alleen maar naar en zijn er ook leuke grappige dingen die je soms moet doen, bijvoorbeeld:

  • een kat scheren (omdat hij bijvoorbeeld niet geborsteld kan worden)
  • een langharige cavia knippen (erg lastig zo’n klein beweeglijk ding!)

Het salaris van een dierenartsassistente is daarentegen niet om over naar huis te schrijven (gemiddeld 1500 euro bruto op basis van 40 uur per week). Je moet het dus voornamelijk doen omdat je het erg leuk vindt, want rijk word je er zeker niet van.

Joyce

Geschreven door Joyce

Reacties

17 reacties op “Paraveterinair dierenartsassistente”

  1. hoewel dit niets voor mij zou zijn, vind ik het wel leuk om er meer over te weten! Bedankt

  2. Ik doe het nu. Het is erg zwaar en je doet haast niks in de praktijk allemaal achter de computer dingen intypen en schoonmaken. je komt haast nooit in de operatie kamer enzovoord.. :.. ik doe nu voor mezelf honden fokken erbij iets wat ik echt wou werken met de dieren 🙂

  3. Ik heb een korte opleiding gedaan via LOI.
    Jammer genoeg dat ik die niet afgerond heb.
    Ik kon daar 1 jaar overdoen en dan kon ik kiezen tussen diploma halen of beoordeling voor een certificaat.
    Dat houdt in dat ik beoordeeld werd op het huiswerk die ik in deed leveren via de mail.
    Ik heb best wel veel geleerd en denk in de toekomst dat ik die weer opnieuw op ga pakken via LOI.

  4. Ik wil later heeeel graag zelf een dierenarts worden. Dit is vanaf mijn 5e al een droom, een droom die ik graag werkelijkheid wil laten worden. Momenteel ga ik over naar HAVO 4 met een extra vak, duits. Na mijn havo wil ik VWO en als alles goed gaat daar ook mijn diploma halen. Het aller liefste wil ik in oostenrijk studeren en daar ook later gaan wonen, maar eerst maar een mijn middelbare school afmaken.

  5. Leuk hier wat over te lezen..
    Bij mij staat dieren ook op nr1 wat werk betreft..
    Ik werk vrijwillig voor dieren naast mijn uitkering.
    In sep. Ga ik een basiscursus volgen met een oudere hond (leer ik het kliksysteem enzo) en als dat goed bevalt van beide kanten ga ik hulphonden opleiden.
    Ik heb er mega veel zin in!!
    Ook hier kom je minder leuke dingen tegen (zoals afscheid nemen als je hond klaar is met zijn opleiding), maar dat weet je van te voren. Als je daar niet tegen kan, moet je het niet doen.

  6. En ook niet heel onbelangrijk: ik heel veel landen zijn er enorm veel banen als dierenarts assistent! Ik werk met schildpadden in Griekenland en daar zijn veel dierenarts assistenten die hetzelfde doen om ook met reptielen te leren werken. Sommige van hen reizen de hele wereld over en vinden overal tijdelijke banen :-). Dat kan zeker niet in ieder beroep op dit moment.

  7. Leuk bericht, deze opleiding ga ik doen!! 🙂
    Op het Wellant College.
    Dieren zijn me leven. 🙂 Ik heb er super veel zin in.

  8. Waarom een artikel over dierenarts assistenten en niet over dierenartsten? Ik wist nie eens dat dat beroep bestond haha. Maar niks voor mij hoor. Ik Flip altijd als dieren pijn hebben

  9. Zeker leuk om te lezen!! Toch hou ik dieren lekker als “hobby”. Dat wereldje kan best hard zijn als assistente denk ik… Daar moet je mee om kunnen gaan 🙂

  10. En ben ook in de dierenwereld gegaan via t aoc en eigenlijk accepteren ze iedereen in deze sector je hebt:

    Paraveterinair : dierenartsasistente : veel kans op werk, schoonmaakwerk

    Dierenverzorging: werken op dierenasielen en boerderijen training geven met dieren en gezelligheid meestal krijg je geen baan in deze sector maar ga je alle kanten op om een leuke tijd te beleven

    Paardenhouderij: omgang met paarden en training super vet en cool maar het is hard werken voor droombaan die meestal blijfy hangen in het dromen

    als je gewoon een opleiding wil doen, vrienden maken + een leuke tijd hebben ga dan na t aoc en genieet. !

  11. ik doe ook een opleiding voor dierenartsassistente. ik moet nog 1 jaar.
    ik vind het super interresant. vooral de stages. je leert er echt super veel van.
    wat ik zelf heel erg mis in het dierenartsassistente beroep is dat je weinig contact hebt met de dieren, je krijgt namelijk niet echt band met de dieren. ze komen en gaan.
    dat vind ik heel jammer.
    maar voor de rest is het gewoon super leuk:)

  12. ik doe deze opleiding ook ga nu naar het 3e jaar. ik loop veel blok stages van 8 weken en dan weer 2 maand naar school en dan weer een blok stage van 10 weken etc. hele leuke opleiding vooral omdat je veel in de praktijk leert!

  13. Aah mijn toekomstige opleiding! Wat leuk om er een blog over te lezen. 🙂

  14. het is overduidelijk jouw roeping

  15. Ik heb een Turkse dierenarts diploma.
    Ik zoek een baan over dierenarts sectoren.
    Wat moet ik doen?
    Is er iemand die het weet dan graag reactie

  16. Ik heb de opleiding tot dierenartsassistente via de NHA gedaan. Dit is een thuisstudie en dus alleen theorie. Helaas nooit een werkervaringsplek kunnen vinden en ook geen baan. Zwaar teleurgesteld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *