Paroxetine schadelijk voor jongeren

The British Medical Journal publiceerde eerder deze week een onderzoek waaruit blijkt dat het antidepressivum paroxetine (ook wel bekend als seroxat) erg schadelijk is voor jongeren. In de jaren negentig is hier al eerder onderzoek naar gedaan, maar de gegevens uit dat onderzoek leidden tot een andere conclusie: paroxetine zou een goed middel zijn voor jongeren en nauwelijks bijwerkingen hebben. Tegen de resultaten van dit onderzoek werd toentertijd veel bezwaar gemaakt.

Bron

Eerder is naar voren gekomen dat de bekende fabrikant van paroxetine Smith Kline Beecham, inmiddels onderdeel van GSK (Glaxo Smith Kline) bewust bijwerkingen van het antidepressivum zou hebben achtergehouden. Artsen zouden in die tijd zijn overgehaald om paroxetine aan jongeren voor te schrijven omdat de studie had laten zien dat het een veilig middel was. De daaropvolgende bijwerkingen zoals suïcidaliteit werden niet gerapporteerd.

Dit zorgde voor een groot schandaal. In 2012 moest GSK hier een boete van maar liefst drie miljard dollar voor betalen aan de Amerikaanse overheid. Inmiddels mag paroxetine sinds 2004 in Nederland al niet meer aan jongeren onder de achttien jaar voorgeschreven worden. Ook zijn de internationale onderzoeksgegevens van GSK, die inmiddels openbaar zijn gemaakt, opnieuw geanalyseerd door andere onderzoekers.

De nieuwe conclusie uit de onderzoeksgegevens is dat paroxetine niet werkt bij pubers met een ernstige depressie. Veelal heeft dit antidepressivum schadelijke gevolgen zoals (toenemende) suïcidale gedachten, pogingen of uiteindelijk zelfs geslaagde suïcides. De betrokkenen bij het onderzoek in de jaren negentig wilden niet reageren.

Bron

Sowieso bestaat er twijfel over de werkzaamheid van SSRI’s (moderne antidepressiva) bij jongeren. In het afgelopen jaar slikten maar liefst 8.000 jongeren tussen de twaalf en achttien jaar en 32.000 jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar een SSRI. In heel Nederland is paroxetine het meest voorgeschreven antidepressivum. Gemiddeld slikken bijna een miljoen Nederlanders antidepressiva.

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

15 reacties op “Paroxetine schadelijk voor jongeren”

  1. Sta er niet van te kijken.. Een depressie kan niet opgelost worden door een pilletje. Is allemaal troep wat er in zit en je blije gevoelens die je nog hebt af en toe als je depressief bent, worden ermee ook uitgeschakeld. Van een depressie kun je alleen zelf genezen met/en of zonder behulp van een coach/psycholoog.

  2. Ik denk zeker wel dat medicatie zin kan hebben, mits er ook behandeling plaatsvind. Paroxetine heeft mij onvoldoende geholpen, maar ik had niet veel bijwerkingen gelukkig. Alleen het afkicken was erg vervelend. Ook al was het wel geleidelijk.

  3. Ik heb een half jaar paroxetine geslikt, ik had weinig bijwerkingen maar verder deed het ook niks.

  4. @Merizz:
    Antidepresiva zijn niet “allemaal troep”. Anders zou het niet zo veel geslikt worden. Het is ook niet perse zo dat ze alle gevoelens uitschakelen. Dat hangt af van de persoon en het middel.

    Zelf heb ik geen ervaring met paroxetine. Wel met andere SSRIs. Ze hadden helemaal geen effect, maar van andere heb ik gehoord dat ze wel hielpen. Het zijn geen wondermiddelen maar ze kunnen je het ‘zetje in de rug’ geven.

    En wat het artikel betreft: geen verassing. De farmaceutische industrie is zwaar
    corrupt.

  5. Idd. de farmaceutische industrie is zwaar corrupt. Een oud ‘topman’ van Lilly geeft dit ook openlijk toe in een filmpje op YouTube.

  6. Heel veel mensen hebben het over dat hun ‘angsten’ weer terugkomen bij het stoppen van AD. Maar veel jongeren gebruiken het als een drug. Jongeren zonder ‘problemen’. Zelfs als zij ermee stoppen, krijgen ze angsten, oftewel.. puur afkickverschijnselen. Dus kun je nagaan als je het gebruikt om bv. angsten ed. minder te laten worden. Zo komt het dus dat mensen er na lange tijd van gebruiken niet meer zonder kunnen of niet nog een keer ermee durven te stoppen en blijven velen een middel levenslang gebruiken en heeft de farmaceutische multinational aan jou voor jaren een ‘vaste afnemer’ en dus.. kassa.

  7. Ik slik anti pyscgotica nog heftiger
    Dan maar schadelijk
    anders had ik niet meer geleeft
    Op 8 jarige leeftijd

  8. Om nou te zeggen dat depressie niet op te lossen is door een pilletje en troep is vind ik wel erg kort door de bocht. Dankzij een chronisch serotonine tekort slik ik nu bijna 20 jaar paroxetine. Moet er niet aan denken om te stoppen! Mag de farmaceutische industrie corrupt zijn, ik ben blij dat mijn serotoninegehalte mooi aangevuld wordt en ik lachend door het leven ga.

  9. De Bijwerkingen van paroxetine in de opbouw fase zijn zeer ernstig en gevaarlijk.. Zo heb ik dat tenminste ervaren dan! Ben naar opbouw 20mg helemaal buiten mezelf gegaan Zo ontzettend ziek ben ik daar van geworden!! Dat ik daar een ernstige trauma aan over heb gehouden.. Heb een half jaar lang geen antidepressiva meer durven gebruiken.. Zo’n angst had ik ervoor gekregen zelfs voor de 1e keer in mijn leven in een vrijwillige opname beland om van paroxetine af te komen.. Nu sinds kort heb ik mij toch weer over mijn angst voor AD heen gezet.. Naar citalopram dan wel met zware angstremmers erbij om op te bouwen.. Zit nu 2 weken op 20mg citalopram Nog geen verbetering helaas.. ben wel langzaam aant afbouwen van die angstremmer (die waren tijdelijk voor de opbouw) Voor mij nooit meer Paroxetine!! Maargoed das mijn ervaring ermee!!

  10. Ik vind AD vreselijk .Behandelaars blijven ze aan mij opdringen,terwijl ik niet eens depressief ben .Ik heb in het verleden een paar soorten geprobeerd ,maar ik schrok zo van de nevenverschijnselen dat ik niet verder wilde gaan.Ik vind dat behandelaars best heel gauw antidepressiva voorschrijven !
    Er zijn ook natuurlijke /lichaamseigen stoffen die ook helpen om tekorten aan te vullen,waarom kunnen zij niet meer daarmee werken?

  11. Erg, maar het verbaast me ook weer niet. Bij mij in de therapiegroep had ook iedereen medicatie, behalve ik. Zat daar totaal niet op te wachten. Ik had ook zo’n psychiater die maar wat graag wilde voorschrijven. :’)

  12. Door dit medicijn ben ik juist alleen maar achteruit gegaan (lichamelijk)
    voor mij geen medicijnen meer!

  13. Dat ik niet op hep verlieft voort

  14. Ik zag er laatst een uitzending over. Schokkend. Ik kreeg als dertienjarige (nu 19 jaar geleden) dit middel voorgeschreven. Ik kan me nog goed herinneren dat ik kort na de start een gevoel van toenemende dissociatie begon te ervaren. Ik verloor volledig de binding met mijn eigen lichaam, heel vreemd. Ook begon ik ineens gedachten te krijgen over dood en zelfmoord, terwijl ik daar voorheen helemaal niet mee bezig was. Ik fantaseerde over hoe ik dat zou doen, begon lijstjes te maken met methodes waarop dat zou kunnen. Uiteindelijk ook een poging gedaan. In het ziekenhuis -waar ik twee weken bleef- werd onmiddellijk de medicatie gestopt en kreeg ik heftige ontwenningsverschijnselen. Als ik nu de onderzoeken zie en daarin lees dat Seroxat NOOIT mag worden voorgeschreven aan kinderen en jongeren, kan ik nog steeds boos worden. Ongelofelijk.

  15. Ik slikte paroxetine voornamelijk voor OCD vanaf mijn 13de. Kreeg vervolgens veel last van nieuwe symptomen: dissociatie, depersonalisatie, derealisatie, automutilatie, psychotische aanvallen, toenemende paniek, suïcidale neigingen, nachtmerries, bloedneuzen en enorme gewichtstoename. Ik ben jaren opgenomen geweest tot we er bij wijze van experiment achter kwamen dat de symptomen door Seroxat kwamen. Daarna weer terug bij af, met een trauma erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *