Gezoend of uit het glas gedronken van iemand anders en een tijdje later lijk je wel een verkoudheid te hebben die niet overgaat of ben je super vermoeid. Als je deze klachten herkent kan het goed zijn dat je last hebt van de ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of kissing disease genoemd. Het is een virale infectie veroorzaakt door het Epstein-barrvirus, een vorm van het herpesvirus (wat je onder andere hebt als je een koortslip hebt). Het komt voornamelijk voor bij kinderen en jongvolwassenen.
De meeste mensen die het virus krijgen blijven zonder klachten. Sterker nog, heel veel mensen van boven de 30 jaar zijn ooit besmet geweest met het virus maar hebben er nooit iets van gemerkt. Omdat het een virus is kun je maar één keer besmet raken en heb je daarna antistoffen zodat je immuun bent.
De meeste mensen die het virus krijgen blijven zonder klachten. Sterker nog, heel veel mensen van boven de 30 jaar zijn ooit besmet geweest met het virus maar hebben er nooit iets van gemerkt. Omdat het een virus is kun je maar één keer besmet raken en heb je daarna antistoffen zodat je immuun bent.
Bij de ziekte van Pfeiffer kunnen de symptomen ineens ontstaan, maar meestal gaan er een aantal bekende symptomen aan vooraf, zoals een weekje van algeheel ziek zijn, hoofdpijn, koorts, keelpijn en een afgenomen eetlust. Het bekende beeld van de ziekte van Pfeiffer is vermoeidheid met in de eerste weken koorts. Vaak heeft iemand ook vergrote lymfeklieren en amandelen. Jongvolwassenen krijgen het vaakst symptomen, bij kinderen en bij ouderen zijn de symptomen meestal afwezig of heel aspecifiek.
Om erachter te komen of iemand de ziekte van Pfeiffer heeft kun je bloed laten prikken. In het bloed kan worden gekeken of je de ziekte op dit moment hebt of juist ooit al hebt doorgemaakt. Als je de ziekte hebt doorgemaakt zijn er namelijk antistoffen in je bloed zichtbaar. Bij een acute ziekte is het aantal lymfocyten (een soort witte bloedcellen) verhoogd en andersoortige antistoffen.
Er is weinig behandeling voor de ziekte van Pfeiffer. Je kan wel behandeld worden met anti-virale middelen, dit zijn een soort antibiotica maar dan niet voor bacteriën maar voor virussen. Dit remt wel de virusproductie maar heeft geen invloed op het beloop van de ziekte. Je moet dus vooral uitzieken en rust nemen. Dit duurt doorgaans vier tot zeven weken en in zeldzame gevallen zelfs langer. Tegen de ziekte van Pfeiffer is geen vaccin.
Ook al is er dus geen specifiek medicijn tegen de ziekte van Pfeiffer, er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om wat sneller te herstellen en/of om te voorkomen dat het langer duurt. Hieronder deel ik een aantal tips.
♥ Wees er vroeg bij
Wanneer je er vroeg bij bent kun je er eerder op anticiperen en ben je dus ook sneller van de ziekte af. Het is daarom goed om te weten wat de symptomen zijn van de ziekte van Pfeiffer en niet te lang te wachten met naar de huisarts gaan wanneer je het gevoel hebt dat je vermoeidheid niet overgaat. De huisarts kan dan bloed laten prikken. Wees echter niet te bang want het is immers een ziekte die vanzelf ook weer overgaat en het komt bovendien niet heel vaak voor.
♥ Drink geen alcohol
Door de ziekte van Pfeiffer wordt je lever kwetsbaar. Door alcohol te drinken geef je je lever als het ware weer een opdoffer waardoor het kan dat het wat ontregeld of ontstoken raakt. Dit kan geelzucht met zich meebrengen.
♥ Drink voldoende
Dit geldt vooral voor water maar ook thee en vruchtensappen zijn goed om te drinken. Als je veel drinkt reinig je als het ware je lichaam en kan het beter de virusdeeltjes afvoeren. Wil je tips om meer te drinken? Lees dan even deze blog.
♥ Luister goed naar je lichaam
Het klinkt als een open deur maar juist bij de ziekte van Pfeiffer is het van belang dat je goed luistert naar je lichaam en dat wanneer deze aangeeft dat het genoeg is, je dan ook niet over je grens moet gaan. De ernst van de symptomen verschilt erg per persoon. De een ligt hele dagen in bed, de ander kan gewoon werken. Het is dus per lijf afhankelijk en er is geen standaard.
♥ Voorkom besmetting
Dit is in principe niet een tip om sneller te herstellen maar wel een tip om te zorgen dat je omgeving niet ook de ziekte van Pfeiffer krijgt. Was daarom goed je handen, drink niet uit hetzelfde glas en wees voorzichtig met zoenen. Wanneer je een vaste relatie hebt is de kans erg groot dat de ander de ziekte ook krijgt of al heeft. Dit kun je laten checken door bloed te laten prikken.
Heb jij wel eens de ziekte van Pfeiffer gehad en wat is jouw tip?
Fotografie: GabPRR
Geef een reactie