Phubben: asociaal gedrag door smartphones

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Overal waar je gaat en staat, zie je wel iemand met een smartphone rondlopen. Leuk, want door social media op je smartphone kun je altijd en overal met iedereen in contact blijven. Het heeft echter ook een schaduwkant: iedereen is continu met z’n telefoon bezig en we hebben een stuk minder ‘echt’ contact met elkaar.

Bron

Social media zorgt ervoor dat we ”alone together” zijn. We zijn wel samen, maar zijn we ook echt met elkaar verbonden? We communiceren immers veel meer via technologie dan in het echte leven. Dit kan ervoor zorgen dat je je, ondanks al die digitale sociale contacten, ontzettend eenzaam voelt. Tegelijkertijd is er altijd wel iemand online, wat je gevoel van eenzaamheid tijdelijk weg kan nemen. Dit maakt de huidige technologie dan ook zo verslavend. Voor sommige mensen kan het zelfs belangrijker worden dan face-to-face gesprekken en ervoor zorgen dat mensen ook in sociale situaties hun smartphone erbij pakken.

Dat laatste heet ”phubben” en betekent dus dat je je gesprekspartner eigenlijk negeert omdat je met je smartphone bezig bent. Ontzettend asociaal, maar wel iets waar vrijwel iedereen zich, onbewust, weleens schuldig aan maakt. In 2013 werd hier al eens onderzoek naar gedaan onder adolescenten waaruit bleek dat zij vooral phubben omdat ze altijd verbonden en aanwezig willen zijn uit angst om mentaal alleen te zijn.

Omdat de huidige technologie steeds mobieler is geworden, lijkt de norm te zijn dat je altijd en overal bereikbaar bent. Als je dit niet bent, zorgt dit vaak voor verbazende reacties, denk maar aan de blauwe vinkjes op What’s app. Ook kan het niet altijd online zijn zorgen voor veel stress en onrust omdat mensen bang zijn iets te missen of erg eenzaam te worden. De druk om altijd beschikbaar te zijn neemt daardoor ontzettend toe.

Het interessante is dat we anderen dus regelmatig ”phubben” maar dat we het heel erg vinden als iemand ons ”phubt”, dit trekken we ons direct persoonlijke aan omdat we er vanuit gaan dat die smartphone blijkbaar interessanter is. Andersom denken we daar echter niet zo over na.

Dat phubben kan uiteindelijk nog behoorlijk je relaties in het echte leven verstoren. Gemiddeld wordt er namelijk wel 36 keer gephubt tijdens een etentje, dat is echt ontzettend veel. We letten hierdoor minder op en hebben minder verantwoordelijkheidsgevoel.

Bron

Als ik kijk naar mezelf en mijn omgeving herken ik dit fenomeen ook heel erg. Eigenlijk zit iedereen altijd wel even met z’n telefoon, ik zelf ook. Ik ben zelf niet eens altijd berichtjes aan het sturen, maar vaak check ik Facebook en Instagram op updates. Stom eigenlijk, want het is niet alsof dat niet kan wachten. Ik ken mensen die bewust afspreken om tijdens een etentje allemaal de telefoon weg te leggen. Als één van hen toch z’n telefoon pakt, moet hij of zij bijvoorbeeld een drankje betalen of iets dergelijks. Gek eigenlijk dat je daar afspraken over moet maken, maar wel goed om ook in deze maatschappij met die moderne communicatiemiddelen, 100 procent aandacht te blijven schenken aan je contacten in het echte leven.

Doe jij aan phubben?

Bron: frankwachting.com

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

14 reacties op “Phubben: asociaal gedrag door smartphones”

  1. Ik heb geen smartphone, ik houd niet van die straling waar je dan veel meer in zit, 4G straling is schadelijk.

  2. Ik heb ook geen smartphone en ga er echt niet één kopen. Ik vind het zo irritant dat iedereen altijd maar op zijn/haar mobiel zit!

  3. Ik doe niet aan ” phubben” (wat een term trouwens). Ik heb alleen maar een ouderwets Nokia telefoontje om in noodgevallen bereikbaar te zijn en dat is meer dan genoeg. Voor mij geen Facebook, Instagram of hoe je het ook wilt noemen.

    Smartphones doen mij herinneren aan de film “The Matrix”. In die film wordt iedereen verbonden door een apparaatje in hun nek, in de huidige maatschappij wordt iedereen verbonden door een apparaatje in hun hand. Ik vind het eng.

    Een familielid doet het helaas wel, als die persoon op bezoek komt ploft die op de bank en binnen tien tellen komt de smartphone tevoorschijn, wordt het hoofd gebogen en wel .. je kent de rest. Ik vind het grof en beledigend.


    “Evil communications corrupt good manners”
    –=Holy Bible, 1 Corinthians [15:33]=–

  4. *schuldig* slecht van me… Kan me er indd wel aan irriteren als andere mensen het doen. Ben me er niet zo bewust van… Kritiek puntje haha

  5. ik heb alleen maar een nokia mobiel meer niet, Ik heb een hekel aan het neppe wereldje. Geef mij maar een goed echt gesprek met een vriend.

  6. Ik vind het inderdaad heel irritant en asociaal als mensen phubben. Omdat ik er zo’n hekel aan heb, en het heel afwijzend op mij overkomt, probeer ik het zelf zo min mogelijk te doen. Maar af en toe… kan het me gestolen worden. Dan trek ik me bijna bewust even terug met mijn phone, puur omdat ik dan even geen behoefte heb aan contact, het vermijd. Niet zo netjes misschien om dat op deze manier te doen; echter: had ik geen telefoon, dan zou ik me op een andere manier ‘afzonderen’, bv. met een puzzel, een blad of een boek. Is dat anders of hoe wordt dat gezien?

  7. Ik doe het zelf echt nooit, knap asociaal gewoon..
    Maar ach, als je 16 bent doet iedereen het, dus je kan er maar beter aan wennen..

  8. Ik ben er zelf op gaan letten en gaan minderen.
    Ik doe bij een etentje gewoon mijn mobiel uit.
    Op stage doe ik mijn mobiel in de tas.
    Thuis ligt hij vaak op mijn slaapkamer, dus als ik beneden zit( dan zit ik er niet op).
    En ik heb alleen wifi, dus bij bushaltes, andere mensen heb ik toch echt wifi nodig om te appen. En dat houdt het echt goed tegen, daarnaast heb ik vrienden die hun bek wel opentrekken die het ook asociaal vinden (ik ook) maar ik heb ook vrienden die het zo vaaaak doen zelfs op de fiets, LEVENSGEVAARLIJK.

  9. Nou ik heb nog echt een mobiel uit het jaar 0 en ik ben daar ontzettend blij mee! We lijken tegenwoordig met z’n alleen heel sociaal maar de waarheid is dat we met z’n allen ontzetten a-sociaal bezig zijn. Niet normaal toch hoe het gaat? En dat allemaal zonder gêne terwijl je iemand gewoon negeert, terwijl je dat zonder zo’n ding nooit zou doen maar gewoon met elkaar praat!! En als je met een groepje bent en iedereen doet het, ja dan lijkt het normaal terwijl het dat net zo goed niet is natuurlijk!!!

  10. Nee, nooit. Ik snap dat niet. Dan ga je met iemand uit (eten) o.i.d., maar diegene is dan niet belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden kennelijk? Blijf dan gewoon thuis. dan hoef je niemand met dat gedrag lastig te vallen.

  11. Mijn vriendje belde mij in paniek op. Hij dacht dat r iets aan de hand was omdat ik niet online kwam omdat ik aant slapen was😂

  12. Vreselijk. Was afgelopen week in de efteling met mijn zoontje van 1. Zat in de fatamorgana helemaal te genieten van zijn reacties en de sfeer en mijn moeder die ook mee was… zat gewoon te appen😑.

  13. Ik heb sinds kort een smartphone maar ik gebruik hem meer als tv en entertainment als ik niet kan slapen, ik neem hem ook alleen mee als ik langer dan 1 dag van huis ga en heb om bereikbaar te zijn buitenshuis mijn oude Nokia met een 3 euro 100 minuten bel/sms abonnement. Ik heb er echt een hekel aan dat iedereen altijd maar met z’n mobiel bezig is. Vaak zie ik iets grappigs, leuks of moois omdat ik om me heen kijk, en de rest heeft het niet eens door omdat ze naar dat stomme schermpje zitten te staren.

  14. ik heb een smartphone, maar ik lees mijn appjes max. 1 x per dag. Meestal minder. Nu ben ik ook niet zo heel actief op social media, dus dat scheelt
    Phubben is vreselijk irritant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *