Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Overal waar je gaat en staat, zie je wel iemand met een smartphone rondlopen. Leuk, want door social media op je smartphone kun je altijd en overal met iedereen in contact blijven. Het heeft echter ook een schaduwkant: iedereen is continu met z’n telefoon bezig en we hebben een stuk minder ‘echt’ contact met elkaar.
Social media zorgt ervoor dat we ”alone together” zijn. We zijn wel samen, maar zijn we ook echt met elkaar verbonden? We communiceren immers veel meer via technologie dan in het echte leven. Dit kan ervoor zorgen dat je je, ondanks al die digitale sociale contacten, ontzettend eenzaam voelt. Tegelijkertijd is er altijd wel iemand online, wat je gevoel van eenzaamheid tijdelijk weg kan nemen. Dit maakt de huidige technologie dan ook zo verslavend. Voor sommige mensen kan het zelfs belangrijker worden dan face-to-face gesprekken en ervoor zorgen dat mensen ook in sociale situaties hun smartphone erbij pakken.
Dat laatste heet ”phubben” en betekent dus dat je je gesprekspartner eigenlijk negeert omdat je met je smartphone bezig bent. Ontzettend asociaal, maar wel iets waar vrijwel iedereen zich, onbewust, weleens schuldig aan maakt. In 2013 werd hier al eens onderzoek naar gedaan onder adolescenten waaruit bleek dat zij vooral phubben omdat ze altijd verbonden en aanwezig willen zijn uit angst om mentaal alleen te zijn.
Omdat de huidige technologie steeds mobieler is geworden, lijkt de norm te zijn dat je altijd en overal bereikbaar bent. Als je dit niet bent, zorgt dit vaak voor verbazende reacties, denk maar aan de blauwe vinkjes op What’s app. Ook kan het niet altijd online zijn zorgen voor veel stress en onrust omdat mensen bang zijn iets te missen of erg eenzaam te worden. De druk om altijd beschikbaar te zijn neemt daardoor ontzettend toe.
Het interessante is dat we anderen dus regelmatig ”phubben” maar dat we het heel erg vinden als iemand ons ”phubt”, dit trekken we ons direct persoonlijke aan omdat we er vanuit gaan dat die smartphone blijkbaar interessanter is. Andersom denken we daar echter niet zo over na.
Dat phubben kan uiteindelijk nog behoorlijk je relaties in het echte leven verstoren. Gemiddeld wordt er namelijk wel 36 keer gephubt tijdens een etentje, dat is echt ontzettend veel. We letten hierdoor minder op en hebben minder verantwoordelijkheidsgevoel.
Als ik kijk naar mezelf en mijn omgeving herken ik dit fenomeen ook heel erg. Eigenlijk zit iedereen altijd wel even met z’n telefoon, ik zelf ook. Ik ben zelf niet eens altijd berichtjes aan het sturen, maar vaak check ik Facebook en Instagram op updates. Stom eigenlijk, want het is niet alsof dat niet kan wachten. Ik ken mensen die bewust afspreken om tijdens een etentje allemaal de telefoon weg te leggen. Als één van hen toch z’n telefoon pakt, moet hij of zij bijvoorbeeld een drankje betalen of iets dergelijks. Gek eigenlijk dat je daar afspraken over moet maken, maar wel goed om ook in deze maatschappij met die moderne communicatiemiddelen, 100 procent aandacht te blijven schenken aan je contacten in het echte leven.
Doe jij aan phubben?
Bron: frankwachting.com
Geef een reactie