Zei ik iets stoms vandaag? Had ik niet beter iets anders kunnen doen of zeggen? Ga ik morgen dat tentamen wel halen? Wat als het allemaal niet lukt? Moet ik nou wel of niet een gesprekje met mijn docent aanvragen? Wat is wijsheid? Waarom is het zo moeilijk? Herkenbaar? Misschien ben je dan wel een piekeraar. Piekeren is een verschijnsel waarbij je in gedachten telkens dezelfde dingen blijft herhalen met een pessimistische ondertoon. Je maakt je zorgen om iets dat nog te gebeuren staat, een keuze die je moet maken of iets dat in het verleden is gebeurd. Iedereen piekert wel eens, sommige mensen meer dan anderen. In moeilijke periodes kan je echter behoorlijk veel last hebben van piekeren. Vooral als je er ‘s avonds moeilijk door in slaap komt. Hoe krijg je dan weer grip op je gedachten?
Zelf lig ik ook wel eens te piekeren in bed, ‘s avonds of ‘s nachts. Niet zo vaak gelukkig, maar het komt wel eens voor. Als het gebeurd vind ik het meestal wel gelijk erg lastig. Ik wil op zo’n moment helemaal niet nadenken, want ik wil gewoon kunnen slapen. Dat heeft meer dan eens tot frustratie geleid bij mij. Gelukkig heb ik vaak wel snel door wat er aan de hand is en dat ik dus lig te piekeren. Er zijn een aantal dingen die je kan proberen tegen piekeren en die zal ik in deze blog benoemen.
Draai je gedachten om
Piekeren wordt ook wel ‘doemdenken’ genoemd. In je hoofd ga je alle mogelijke negatieve scenario’s af die zouden kunnen gebeuren en hierbij ervaar je angst, twijfel en een gevoel van controleverlies. Je bent bang dat het ergste wat je je kan indenken ook echt zal gaan gebeuren. Het kan enorm helpen om het eens om te draaien. Wat zou het beste zijn dat er kan gebeuren in een bepaalde situatie? Wat is de fijnste uitkomst van een bepaalde keuze? Groot kans dat hieraan denken je alleen al opbeurt. De toekomst staat nog niet in steen gegrift, er kan nog van alles gebeuren.
Opschrijven & praten
Als je aan het piekeren bent, zit je vaak enorm vast in je hoofd. Het kan dan heel erg helpen om alles wat je denkt en waar je je zorgen om maakt eens op papier te zetten. Als je de dingen die je hebt opgeschreven vervolgens rustig naleest heb je kans dat het allemaal al een stuk overzichtelijker wordt. Praten helpt hierbij ook vaak. Dingen klinken nu eenmaal logischer en duidelijker wanneer je ze uitspreekt. Het geeft je de kans om je problemen ook eens van een andere kant te bekijken en iemand anders ziet vaak ook weer hele andere dingen dan jij.
Piekerkwartiertje
In het verlengde van het opschrijven van je piekergedachten ligt het inbouwen van een piekerkwartiertje. Je spreekt dan met jezelf af dat je binnen dit kwartiertje jezelf ongegeneerd helemaal suf mag piekeren. Na het kwartiertje roep je jezelf tot een halt. Een piekerkwartiertje kan helpen om het piekeren versneld uit je systeem te krijgen en er meer grip op te hebben. Om precies een kwartiertje te timen kan je een wekkertje zetten.
Wie dan leeft wie dan zorgt
‘Wie dan leeft wie dan zorgt’, vind ik echt een heel mooi en wijs gezegde dat erg van toepassing is als het om piekeren gaat. De toekomst ligt in de toekomst en ‘s avonds, als jij in je bedje ligt om te slapen, kan je daar eigenlijk niets aan veranderen. Morgen komt morgen wel, je hoeft nu niets te doen. Meer nadenken lost niets op en dus je mag het loslaten. De tijd voor actie komt morgen wel, als iedereen weer wakker is en je weer hernieuwde energie hebt.
Doe iets geks
Als ik niet kan slapen doordat ik aan het piekeren ben helpt het mij vaak om even helemaal op iets anders te focussen dan op het probleem wat me dwars zit. Ik probeer ook altijd gelijk uit bed te gaan als ik merk dat ik begin met piekeren, want dat werkt voor mij het beste. Het gaat vaak tegen mijn gevoel in, want ik wil eigenlijk gewoon slapen, maar toch biedt het telkens weer een uitkomst voor mij. Sla eens een boek open dat je normaal nooit zo snel uit de kast zou pakken of zet eens een leuk muziekje op en dans door de kamer. Proberen kan altijd.
Lees ook: Waar piekeraars over piekeren
Fotografie: Valeria Boltneva
♥ Wat helpt jou tegen piekeren?
Geef een reactie