Pijn op mijn borst

Het is 23.00 uur ‘s avonds en ik zit met mijn beste vriendin bij de huisartsenpost. Zij probeert me te kalmeren terwijl ik naar adem snak. Ik heb pijn op mijn borst, harde steken met uitstralingen naar mijn linkerarm. Ik voel me als een goudvis die elke keer naar boven zwemt om aan de oppervlakte naar lucht te happen. Tevergeefs, want ik krijg geen lucht. Ik ben er vrij zeker van dat dit een hartaanval is en dat ik elk moment dood neer kan vallen. Eenmaal in de spreekkamer van de dienstdoende arts wordt een hele andere diagnose gesteld: er is niets aan de hand.

Ik was stomverbaasd. Ik had wel vaker pijn op de borst gehad, maar nog nooit in deze mate. Daarom was ik ervan overtuigd dat er iets goed mis was in mijn lichaam. Toch was er geen medische oorzaak te vinden voor mijn klachten, ondanks dat ik me wel heel erg slecht voelde. Wat was er dan met me aan de hand?

Bron

Pijn op de borst is een veel voorkomende klacht. Het is erg beangstigend, omdat iedereen het direct verbindt aan het hart en het idee dat daar iets mis mee, kan letterlijk en figuurlijk nogal benauwend zijn. Hoewel het veel voorkomt en niet altijd een duidelijke oorzaak heeft, betekent dit niet dat het geen serieuze klacht is. Maar waar komt pijn op de borst nu eigenlijk vandaan?

Fysieke oorzaak
Pijn op de borst kan heel veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen in het onschuldig, toch kan pijn op de borst ook een symptoom zijn van een serieus lichamelijk probleem. Afhankelijk van waar de pijn zit, kun je in veel gevallen zelf een inschatting maken van wat er aan de hand is.

Ervaar je bijvoorbeeld pijn als je op een bepaalde plek op je borst drukt, dan is er vaak sprake van overbelasting. Dit kun je krijgen als je erg vaak en veel moest hoesten bij een heftige verkoudheid of griep. Ook kan het gebeuren als je wat veel hebt geklust of dingen hebt gedaan die je normaal gesproken niet doet. Dit gaat vanzelf weer over.

Een branderig gevoel op de borst kan een teken zijn van brandend maagzuur en komt veel voor na het eten van een maaltijd. Het gevoel kan toenemen als je voorover buigt en juist afnemen bij het drinken van melk. Maagtabletten kunnen ervoor zorgen dat het maagzuur vermindert.

Er kan ook pijn op de borst zijn als er sprake is van een probleem in de longen. Het kan hierbij al gaan om een griepje, verkoudheid en in sommige gevallen een longontsteking. Veel hoesten en moeite hebben met ademhalen, vraagt dan nu eenmaal veel van het lichaam en kan voor een vervelende pijn zorgen.

Een zware druk op de borst, samen met een gevoel van zuurstoftekort, kan in sommige gevallen een teken zijn dat er iets niet goed gaat in het hart. Vaak speelt dit op bij inspanning, stress of andere hevige emoties, na een zware maaltijd of wisselende temperatuur. De pijn straalt dan ook uit naar de hals, kaak, arm of schouder en gaat niet weg als je een paar minuten rustig gaat zitten. Daarnaast gaat de pijn vaak gepaard met misselijkheid en een onrustig gevoel. Je gaat zweten, bent heel erg bleek en voelt je over het algemeen heel erg beroerd. Als dit het geval is, dan is het aan te raden om even contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost. Overigens is het niet zo dat als je deze klachten hebt, er automatisch iets met je hart is. Dit kan zo zijn, maar hoeft niet. 

Psychische oorzaak
Een veel gehoorde oorzaak van pijn op de borst is stress. Veel stress kan ervoor zorgen dat je hier last van krijgt. Vaak hebben mensen die deze pijn hebben, zelf niet door dat dit te maken kan hebben met stress en komen zij hier pas achter nadat zij het medische circuit hebben doorlopen waar niets is uitgekomen.

Pijn op de borst kan ook komen door een combinatie van psychische en fysieke factoren. Zo kan iemand veel last hebben van paniek en angst wat in eerste instantie een psychisch probleem is. Angst kan echter leiden tot paniekaanvallen en paniekaanvallen gaan vrijwel altijd hand in hand met kortademigheid en/of hyperventilatie. Hierdoor ontstaat er meestal een tekort aan koolstofdioxide in het bloed wat uiteindelijk pijnklachten kan geven. Er is in dit geval niets mis met het hart, maar als degene die op dat moment al in paniek is, ook nog pijn op de borst krijgt, dan kan dit leiden tot nog meer paniek en ontstaat er veelal een vicieuze cirkel.

Gevolg van een eetstoornis
Veel mensen met eetstoornissen hebben regelmatig last van pijn op de borst zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is aan te wijzen. Vaak heeft dit te maken met compensatiegedrag zoals het overmatig sporten, laxeren en overgeven. In alle gevallen oefen je veel druk uit op het hart. Dit kan uiteindelijk overbelast raken wat pijn geeft en je kunt ervaren als zware druk op de borst. Dit kan bovendien zorgen voor een benauwd gevoel waardoor je moeite kunt hebben met ademen. 

Daarnaast kan zowel laxeren als overgeven ervoor zorgen dat je op den duur een kaliumtekort oploopt. Dit kan in eerste instantie zorgen voor hartkloppingen, hartritmestoornissen en uiteindelijk zelfs tot een hartstilstand. Neem deze klachten dus vooral serieus. Signalen die aan zouden kunnen geven dat je mogelijk last hebt van een kaliumtekort zijn:

♦ verminderde eetlust;
♦ misselijkheid;
♦ lusteloosheid;
♦ hartritmestoornissen;
♦ spierverslapping;
♦ verlammingsverschijnselen;
♦ nerveuze storingen;
♦ verhoogde polsslag;
♦ gebrek aan maagzuur;
♦ duizeligheid;
♦ verminderde darmwerking;
♦ obstipatie;
♦ oedeem;
♦ blaaszwakte. 

Bron

Heb je pijn op de borst en maak je je hier zorgen over, twijfel dan niet te lang en neem contact op met de huisarts. Hij of zij kan wat testjes doen om te kijken of er iets aan de hand is en zo ja, wat. Pijn op de borst is altijd een serieuze klacht, ongeacht wat precies de oorzaak is. Zeker als je last hebt van een eetstoornis, is het belangrijk om het niet weg te wuiven. 

Heb jij weleens pijn op je borst?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

5 reacties op “Pijn op mijn borst”

  1. Interessante blog; thanks! 🙂

  2. Heel vaak gehad bleek altijd bij mij kaliumgebrek te zijn gelukkig heb ik er al tijd geen last meer van maar zodra ik weer last krijg drink ik toch weer snel een kalium drankje wat huisarts me heeft voorgeschreven voor de zekerheid want heb geen zin om weer in ziekenhuis te moeten liggen aan een kalium infuus

  3. Die eerste zin is het verhaal van hoe ik toch maar weer eens hulp ging zoeken voor mijn eetstoornis. Bij mij dachten ze aan een longembolie, totdat ik toch maar vertelde dat ik in korte tijd veel was afgevallen en juist die dag weer een normaler eetpatroon had opgepakt. Ik werd toen doorgestuurd naar de spoedeisende hulp en heb daar toen tot een uur of 4 ‘s nachts rondgehangen. Ze moesten toch die longembolie uitsluiten en mijn bloedwaarden gaven grenswaarden aan, dus uiteindelijk mocht de de ochtend erna terug komen voor nog een scan. Het was ook de arts op de SEH die aandrong dat ik contact op moest nemen met mijn huisarts. (Met de woorden: jij gaat contact opnemen met je huisarts en ik ga hetzelfde doen.) Toen is het balletje weer gaan rollen…

  4. Ik heb (voordat ik een eetstoornis had) meer dan een jaar last gehad van pijn op mijn borst.

    Ik was verder heel gezond. Maar het is gewoon heel angstig. Ik durfde niet meer te gaan slapen omdat ik bang was niet meer wakker te worden. Wist zeker dat ik dood zou gaan aan mijn hart.

    Arts gaf aan dat het stress was, terwijl ik in die periode helemaal niet het idee had dat ik stress had.

    Lastig, gelukkig is het stukje bij beetje weggegaan en nu heb ik er nooit meer last van.

  5. Ik heb al 20 jaar een eetstoornis heb s avonds 1 eetbui en braak ik. Ik gebruik al 15 jaar kalium via de huisarts, nu is het zo dat mijn kalium gehalte steeds om hoog gaat terwijl ik minder slik. Mijn waarde is nu 5.0. De huisarts doet niet zo veel maar ik maak me wel zorgen omdat ik niet weet waarom mijn kalium nu stijgt. Hebben jullie een idee want ik kan alleen maar over kalium tekort vinden, alvast bedankt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *