“Mijn eetstoornis…” Dat blijft toch altijd een beetje vreemd klinken. We konden niet met, maar zeker ook niet zonder elkaar. Ik wilde hem even graag bij mij houden als voorgoed uit mijn leven bannen. Dat laatste is inmiddels gelukt, maar het verlies van mijn vertrouwde metgezel ging niet zonder slag of stoot. Niet in de laatste plaats omdat het achterlaten van dit stukje hand in hand ging met de herontdekking van alles wat al die tijd was ondergesneeuwd. Delen van mij die ik eigenlijk niet kende. Eén daarvan was mijn seksualiteit. Vandaag wil ik je meenemen in dat stukje van mijn reis.
Mijn seks was pijnlijk en ik was kapot
In de tijd van mijn eetstoornis vond ik mijn lichaam niet alleen ‘te dik’; het functioneerde ook niet zoals het hoorde. Van mijn ontmaagding tot tien jaar daarna lukte het niet om van seks te genieten. Penetratie was pijnlijk of onmogelijk en de enige reden die ik daarvoor kon bedenken, was mijn mislukte persoon. Nog iets wat ik kon toevoegen aan het rijtje van dingen die niet klopten. Want het was niet zo dat ik geen seks wilde, maar mijn lichaam werkte niet mee. Mijn lichaam was luid en duidelijk: hij komt er niet in. Lange tijd snapte ik daar niets van. Ik was er heilig van overtuigd dat er iets mis met mij was. Nu vraag ik me af waar ik in vredesnaam mee bezig was…
Mijn lichaam was voor mij een manier om liefde te krijgen. De eetstoornis ontwikkelde zich nadat de relatie met mijn eerste vriendje op de klippen liep. Mijn hart lag in tienduizend stukjes op de grond en dat was het moment waarop ik mezelf voornam dat ik ‘hem eens zou laten zien wat hij misliep’. Ik zou slanker dan slank, afgetraind en super sexy worden. Dat ik langzaam maar zeker in een dood vogeltje veranderde, had ik niet in de gaten.
Natuurlijk wilde mijn ex mij en mijn ‘nieuwe lichaam’ niet ineens terug. Het had niet gewerkt. Waarom ik dacht dat het op seksueel gebied wel zou werken om mijn lichaam in de strijd te gooien is mij nog steeds een raadsel. Want ik was er heilig van overtuigd dat seks iets is wat je aan een man geeft om hem bij je te houden. Welke man wil er nou een vrouw die geen seks kan hebben? Het was voor mij reden om tijdens de seks altijd mijn kiezen op elkaar te zetten en even door te bijten. Het deed ontzettend pijn en ik begreep niet waarom, maar zat het uit om hem een plezier te doen.
Dit ging jaren zo door, totdat ik een relatie kreeg met een man die geen seks met mij wilde omdat hij zag dat het mij pijn deed. Ik kon er niet langer omheen. Eindelijk. Dit was de eerste keer dat ik niet voor mijn gevoelens weg kon rennen. Ik kon ze niet er niet af trainen, wegeten of uithongeren. Seks met mij was onmogelijk en er was iets grondig mis met mij. Daar kon ik niet langer omheen. Gelukkig maar! Want er was niets mis met mij. Mijn lichaam was niet kapot en ik was niet gebroken of raar. Het was mijn perspectief waar ik wat aan mocht veranderen.
Hoe mijn eetstoornis mijn seksleven in de weg stond
Pas toen ik uit het donkere hol van mijn eetstoornis kroop, zag ik het verband tussen de eetstoornis en het feit dat seks pijnlijk was. Dat ik hier niet van kon genieten. Want ondervoeding leidt natuurlijk tot een gebrek aan verlangen, maar daar stopt het niet. Mijn reis van pijn naar pleasure stopte niet toen ik mijn libido terugkreeg. Want zoals een eetstoornis eigenlijk niet om eten draait, gaat het bij pijn tijdens het vrijen ook niet om je libido.
Wat gebeurt er als vrijen pijnlijk is? Wanneer penetratie pijnlijk of onmogelijk is, spannen jouw bekkenbodemspieren zich aan. Onvrijwillig en zonder dat je het wilt. De onbewuste verkramping op het moment van penetratie kan verschillende oorzaken hebben. Dat varieert van een misbruikverleden tot de ander eigenlijk niet dichtbij te willen laten komen of… Een disconnectie van jouw lichaam en seksualiteit.
In de tijd van mijn eetstoornis verbleef ik permanent in mijn hoofd. In een staat van tellen, piekeren, controleren… Lekker veilig. Eigenlijk was ik nooit aanwezig in mijn lichaam en wilde ik daar ook helemaal niet zijn. Lelijk ding. Dat kun je lang volhouden, maar niet tussen de lakens. Seks dwingt je regelrecht je lichaam in. Seks zit niet in je hoofd, maar in je lijf. Daar komt bij dat je daar zelf al niet wilt zijn… Laat staan dat je een ander binnen wilt laten! Jouw lichaam reageert op deze onbewuste gedachten en gevoelens door in de verkramping te schieten. Al je spieren spannen zich aan en dat geldt ook voor je bekkenbodemspieren. Seksualiteit zit in je lichaam. Wanneer je hier niet mee verbonden bent, is het eigenlijk niet zo gek dat je ook niet met je seksualiteit verbonden bent.
De disconnectie van mijn seksualiteit
Ik zag mezelf eigenlijk nooit als seksueel wezen. Aan de ene kant wilde ik ‘sexy’ zijn om liefde te krijgen, maar aan de andere kant liep ik rond met de onbewuste angst om een slet gevonden te worden als ik van seks zou genieten. De dubbele standaard waar vrouwen nog steeds mee te maken hebben had mij volledig in zijn greep. Ook zag ik mijn seksualiteit niet als iets dat van mij was. Het was iets wat ik aan de ander gaf. Uiteraard zonder mijn grenzen aan te geven en zonder de controle los te laten. Twee dingen die essentieel zijn voor een fijne seksuele ervaring.
Het enige wat ik wilde, was normaal zijn. Voldoen aan het beeld dat ik in pornofilms zag. Voldoen aan hoe ik dacht dat seks eruit hoorde te zien zodat hij het fijn zou hebben en mij niet zou verlaten. Het moest vooral ‘normaal’ en ‘voor hém’ zijn. Wat ik wilde, deed er niet toe. Het enige wat ik wilde was het ‘goed’ doen. Nogal logisch dat ik er niet van kon genieten…
Jouw seksualiteit is een levenslang avontuur
Na tien jaar is seks eindelijk niet meer iets wat ik onderga voor de ander. Het is iets waar ik van geniet. Voor mezelf. Het heeft mijn leven totaal veranderd en tegenwoordig coach ik andere vrouwen in het overwinnen van pijn tijdens het vrijen. Eén van de belangrijkste dingen die ik altijd met cliënten bespreek, is dat ‘goede seks’ niet bestaat. Fijne seks bestaat wel. Hoe dat eruitziet, is voor iedereen anders en heeft niets te maken met hoe het er in de film aan toe gaat.
De manier waarop je tegen seks aankijkt, is waar jouw seksleven mee valt of staat. Jouw genot is belangrijk en hoeft niet genegeerd, weggestopt of gefaked te worden. Opwinding is een energie die zich vanaf je geboorte in jouw lichaam bevindt. Het is een cadeautje van je lichaam en het is je geboorterecht om hiervan te genieten. Om hiermee te doen en laten wat jij wilt. Dit recht gaat niet pas gelden zodra je pijn tijdens het vrijen hebt overwonnen. Penetratie is optioneel, jouw pleasure is dat niet.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie