Pineapple Carrotcake

Carrot cake is de laatste jaren enorm populair en je kunt het eigenlijk overal wel vinden. Ik heb al heel veel soorten carrotcake geproefd en ook zelf gebakken. Ik vind het eigenlijk altijd wel lekker. Ik weet nog wel dat ik het vroeger altijd een heel raar idee vond dat er wortels in een taart zaten. Ik ben een beetje gaan varieren met carrot cake en ik heb inmiddels een recept gevonden en aangepast waardoor het echt de lekkerste carrot cake is die ik ooit heb geproefd en zelf heb gemaakt.

Ingrediënten
Voor ongeveer 30 cupcakes
of twee kleine taarten

CAKE
♥ 700 gram geraspte wortel
♥ 200 gram bruine suiker
♥ 165 gram rozijnen
♥ 4 eieren
♥ 200 gram witte suiker
♥ 235 ml plantaardige olie
♥ 10 ml vanille extract
♥ 250 gram kleingesneden ananas
♥ 375 gram bloem 
♥ 7 gram bakpoeder
♥ 1 tl zout
♥ 4 tl kaneelpoeder
♥ 120 gram walnoten in stukjes
♥ 1 Citroen

BEREIDING

Stap 1: Meng de geraspte wortels en de bruine suiker in een kom en laat dit even staan. Doe daarna de rozijnen erbij. Rasp de schil van een halve citroen en voeg dit, samen met wat sap, toe aan het wortelmengsel.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote taartvorm in of leg de cupcake vormpjes klaar.

Stap 3: Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, olie en vanille extract toe. Mix dit goed door elkaar. Snijd de ananas in stukjes en roer dit er met een lepel doorheen.

Stap 4: Meng de bloem, bakpoeder, het zout en de kaneel en voeg dit al roerend toe aan het mengsel. Gebruik hierbij een zeef, dan voorkom je klontjes in je beslag. Ik geef eerlijk toe, het beslag ziet er niet zo heel smakelijk uit. De eerste keer dat ik het maakte, dacht ik dat het ging mislukken. Niks van aantrekken, dat is dus normaal ;).

Stap 5: Wanneer de voorgaande stappen doorlopen zijn en het mengsel goed door elkaar geroerd is, kun je het wortelmengsel en de walnoten toevoegen. Meng het goed door elkaar.

Stap 6: Verdeel het beslag over de taartvormen of cupcake vormpjes. Zet het vervolgens in het midden van de oven. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van de vorm en grootte van de taartvorm. Ik heb zelf cupcakes gemaakt en een kleine taart. Na ongeveer 30 minuten waren de cupcakes klaar en de taart heeft er iets langer ingezeten. Ik raad je aan om de oven op 25 minuten te zetten en dan even te kijken. Door met een lange sateprikker in de taart te prikken, kun je zien of het gaar is. Wanneer je sateprikker er (zo goed als) schoon uitkomt, is het goed. Het is bij carrot cake wel lekker als het niet heel droog is. Laat het vervolgens even afkoelen.

TOPPING
♥ 3 eiwitten (evt van gepasteuriseerde eieren)
♥ een bus poedersuiker
♥ Halve walnoten voor topping

BEREIDING

Vaak wordt bij carrot cake gekozen voor een cream cheese topping, maar ik hou hier niet zo van, dus ik heb gekozen voor iets anders. Het smaakt een beetje naar merengue / marshmellows en ik ben er echt gek op. Nouska was ook blij verrast toen ze het proefde. De verhoudingen zijn wat dit betreft een beetje lastig. Het moet echt op gevoel, maar geen zorgen, ik ga het uitleggen.

Stap 1: Om deze topping te maken, moet je het eiwit van het eigeel splitsen. Zet twee schaaltjes klaar en breek het ei boven een schaaltje. Hier loopt vanzelf het eiwit in. Zorg ervoor dat je het eigeel in de schil houdt en schep het over van de ene helft naar de andere. Hierdoor zorg je ervoor dat je al het eiwit in het bakje krijgt. Zorg er wel voor dat het eigeel niet breekt.

Stap 2: Verwarm de eiwitten au bain marie en klop het met een mixer los. Voeg hier wat poedersuiker aan toe. Je hebt bijna een hele bus poedersuiker nodig om een goede topping te krijgen. Voeg regelmatig wat poedersuiker toe terwijl je blijft mixen. Het is de bedoeling dat dit op gegeven moment een dikker mengsel wordt. Wanneer je merkt dat het dikker is geworden, ga je nog even verder met mixen en erna haal je het van het vuur.

Stap 3: Doe het mengsel in een ander bakje en mix het hier nog even goed door. Laat het even afkoelen en verdeel het erna over de taart of cupcakes. Het is wel echt belangrijk om het eerst op het vuur te verwarmen. Anders krijg je een mengsel van rauwe eieren.

Stap 4: Versier de taart met bijvoorbeeld een halve walnoot, rozijnen of andere versiering.

Met welke ingrediënten zou jij je carrot cake bakken?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Pineapple Carrotcake”

  1. Oeeh! Ik ben dol op carrotcake en op ananas! Lijkt me een heerlijke combi! Ga ik zeker is uitproberen! 🙂

  2. Ohhh klinkt te heerlijk, leuk projectje voor dit weekend! 🙂

  3. This looks very very tempting! Ik vind bakken zo gezellig en leuk als mijn lieffies er dan van genieten!! Carrotcake heb ik wel eens geproefd maar nooit zelf gemaakt, leuk om eens te doen! Thanks for sharing Laura!!! x

  4. die zien er heeeeeerlijk uit!

  5. Ziet er super lekker uit! misschien kun je ipv poedersuiker en ei, witte chocolade gebruiken als topping? Dat vind ik altijd heel lekker bij worteltaart.

  6. Tip: creamcheese topping! Zoals het eigenlijk hoort (:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *