Waar televisie vroeger het meest bekeken medium was, zijn daar nu Youtube filmpjes voor in de plaats gekomen. YouTube is ontploft de laatste jaren en er is absoluut geen tekort aan afleveringen van je lievelings Youtubers. Er zijn vloggers in overvloed en ze filmen alles wat ze meemaken. Hun leven lijkt heel gewoon, maar als je goed kijkt zie je vaak grote verschillen met jouw eigen leven. Vooral als het gaat om materialisme en uiterlijk vertoon, zoals designer kleding, de nieuwste camera’s en telefoons, dure make-up en zelfs plastische chirurgie. Alles lijkt normaal in de Youtubewereld van tegenwoordig. Maar is dat ook zo?
Steeds meer jongeren besteden tijd aan Youtube, meer dan aan Facebook of Instagram zelfs. Ben je 15 dan ben je waarschijnlijk niet geheel onbekend met Enzo Knol, Mascha, Teske, CrocoJill, Monica Geuze en Anna Nooshin. Veel van hen vloggen hun dagelijks leven of maken weekvlogs. Hierin laten ze zien wat ze doen, maar ze maken soms ook aparte video’s over speciale aankopen, behandelingen of vakanties. Vermakelijk om naar te kijken en soms ook informatief.
Een tijdje geleden viel het mij op dat ik meerdere Youtubers op kon noemen die een video hebben gemaakt over permanente schoonheidsingrepen. Zo kon ik video’s zien over kunstnagels, nep-wimpers, hairextensions, permanente make-up, maar het ging ook verder dan dat. Er zijn inmiddels een aantal Youtubers die openlijk vertelden over hun cosmetische ingreep, zoals een borstvergroting, het opspuiten van lippen, een nosejob en meer. Het maakte hen meer tevreden over hun uiterlijk en ze deelden ook waarom ze dit hebben gedaan.
Een video waarin een beautyblogger zichzelf transformeert met kunstmatige middelen, zoals nepwimpers, lipplumping lipgloss, shaping en clip inn extensions, laat zien hoe iemand er zonder en met deze hulpmiddelen uit kan zien. Een enorm contrast, maar het uiterlijk waarmee de vrouwelijke Youtube-ster op al haar Instagram foto’s te zien is. Terwijl ze zich smorgens in de blog nog verontschuldigde met “Sorry dat ik zulke wallen heb, ik heb het zo druk.” zegt ze na een behandeling van een professionele visagiste in de camera “Kijk, dit is het resultaat. Heel natuurlijk.”
Maar met make-up en nep-hulpstukken hebben we het nog lang niet over plastische chirurgie en het normaliseren hiervan op social media, zoals Youtube. Plastische chirurgie is er in alle soorten en maten. Ik krijg het idee dat het steeds gewoner wordt om zo’n ingreep te doen, ook als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent en niet pas wanneer je begint te kreukelen, zoals je kon zien in het televisieprogramma ‘Sophie in de kreukels‘. Ook hierin werd mijn gevoel al bevestigd. Sommige mensen zien “een spuitje botox” niet eens meer echt als een plastische ingreep, maar eerder als naar de schoonheidsspecialiste gaan. Ze stellen het bijna gelijk aan het epileren van je wenkbrauwen.
Verschillende bloggers hebben inmiddels de ‘fillers’ uitgeprobeerd. Met de videocamera werd uitgebreid gefilmd hoe dit precies in zijn werk gaat, wat je moet weten, hoe lang het blijft zitten en wat het zou kosten, mocht je het ook willen doen. Je kunt ook meteen zien waar je het beste geholpen wordt en hoe het bij jouw favoriete youtuber staat als zij haar lippen heeft opgespoten. “Het doet helemaal geen pijn, het voelt alleen een beetje gek aan”. Misschien ook eens proberen?
Ontevredenheid over borsten wordt openlijk besproken. Voor jou als onzekere dame prettig, want je voelt je niet de enige. Ook kun je de voor- en nadelen van een operatie te horen krijgen van jouw Youtube idool. Open en eerlijk vertellen ze hoe ze het hebben ervaren en waarom ze er zo tevreden mee zijn. Handig om te weten, als je er zelf ook over na denkt om je lichaam aan te passen in de hoop daardoor meer tevreden te zijn.
Een tijdje geleden vroeg mijn beste vriendin of ik wel eens had gehoord van het tatooeren van wenkbrauwen met pigment, semi-permanent. Zij had dit gezien op Youtube. Ik zei ‘ja’, waarop mijn vriendin vroeg of we dat niet samen konden proberen. Ook haar onzekerheid zijn haar wenkbrauwen. Ik dacht hier even over na. De week erop sprak ik haar en heb ik uitgelegd waarom ik dit niet doe. Niet omdat ik het niet mooi vind of bang ben dat het fout gaat, te duur vind of eng. Voor mij gaat het een stap te ver. Verder dan tijdelijke, 1-daagse make-up, waar ik ook gerust zonder ga. Verder dan wenkbrauwen epileren of verven. Ik vond dit een echte verandering aan mijn lijf. En is dat veranderen van mezelf echt wat ik wil doen? Of wil ik juist, -diep van binnen- mezelf leren accepteren, ook al is dat een grotere uitdaging en kost het meer moeite. Ik koos voor dat laatste en heb haar daarmee ook aan het denken gezet.
Als jong, onzeker meisje had ik het lastig gevonden, die enorme hoeveelheid informatie op Youtube over uiterlijke verandering. Het is leuk om te weten hoe je jezelf mooi opmaakt voor een feestje en ook ik heb wel eens hairextensions gehad. Inmiddels draag ik minder make-up en doe ik ook minder om mijn haar te veranderen. Heerlijk voelt het dat ik me nu niet meer naakt voel zonder en mijn tijd besteed aan andere dingen in het leven. Een overwinning waarin acceptatie en authenticiteit een grote rol spelen. Een langere weg dan een make-up sessie en het heeft me ook meer gekost dan een kappersbeurt of nieuwe set extensions.
Natuurlijk is ieder mens anders en mag iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Echter denk ik wel dat je als Youtuber of publiek persoon een grote voorbeeldrol hebt door het blootstellen van je leven via Youtube. Je kunt er niet omheen dat je mensen daarmee beinvloedt, op wat voor manier dan ook. Je kunt er ook niet omheen dat je jonge, onzekere kijkers tussen je doelgroep hebt zitten. Mensen die hun eigen leven, beslissingen en uiterlijk met jou vergelijken. Je nadoen.
Ik betwijfel daarom of het goed is om te laten zien welke dure designer spullen je hebt gekocht, maar nog ernstiger betwijfel ik of Youtubers zich bewust zijn van hun invloed wanneer ze hun plastische ingreep delen op Youtube. Dit functioneert uiteindelijk niet enkel als informatievideo voor mensen die het overwegen als je zoveel abonnees hebt. Het zijn een aantal grote voorbeelden, idolen die zichzelf veranderen, omdat ze dat ‘mooier vinden’ of daardoor ‘niet meer onzeker zijn’. Maar is dit dan echt de weg naar zelfacceptatie? Lastig…
Hoe denk jij hierover?
Geef een reactie