Praktische tips bij een depressie

Al eerder schreven we blogs over wat je kunt doen om te voorkomen dat je depressief wordt, maar helaas is het nu eenmaal de realiteit dat veel mensen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgen met een depressie. Dit is naar en heftig, maar gelukkig kan het ook weer over gaan. Als je depressief bent, is het vaak lastig om dingen te doen en om echt iets te ondernemen dat nuttig is en mogelijk helpt je depressieve gevoelens te verminderen. In deze blog deel ik daarom 8 praktische tips voor als je depressief bent.

Bron

1. Deel met anderen waar je doorheen gaat
Ik weet uit ervaring hoe hoog de drempel is om te delen als je je rot voelt. Toen ik depressief was, vond ik het heel lastig om naar iemand toe te gaan en te vertellen hoe ik me voelde. Ik heb echter ook ervaren hoe erg het kon opluchten als ik dan uiteindelijk wel die stap durfde te zetten en bij een vriendin kon uithuilen. Soms hielp het al als ik enkel zei dat ik me rot voelde en ik daarna even met haar thee kon drinken. De ander kan je problemen niet oplossen, je depressie is niet direct over, maar het even niet allemaal alleen hoeven doen, kan al heel veel schelen.

2. Houd een dagboekje bij
Op het moment dat je veel negatieve gedachten hebt of merkt dat je ontzettend somber bent, kan het nuttig zijn om al je gedachten eens op te schrijven. Schrijven zorgt er vaak voor dat je kalmeert en het werkt veelal therapeutisch. Door woorden te geven aan de chaos in je hoofd, krijg je een helder beeld van wat er nu eigenlijk precies is en wordt je automatisch een stuk rustiger. Soms helpt het om het papier vervolgens te laten voor wat het is. Voor anderen is het fijn om het later nog eens na te lezen of het te bespreken met een vriend of vriendin.

3. Richt je op positieve zaken
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je depressief bent. Uit onderzoek blijkt nu eenmaal echter wel dat je bewust richten op positieve zaken ervoor zorgt dat je stemming verbetert omdat er meer serotonine vrij komt.

4. Ga naar buiten
(Zon)licht is ontzettend belangrijk voor mensen. Toen ik depressief was vond ik het erg moeilijk om de deur uit te gaan. Vaak kon ik me er amper toe zetten om mijn bed uit te komen, laat staan naar buiten te gaan. Toch voelde ik me, als ik het eenmaal gedaan had, een stuk beter. Een frisse neus doet iedereen immers goed, denk maar aan de dag dat je voor het eerst weer buiten komt nadat je een week met griep op bed hebt gelegen.

Bron

5. Doe ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat er dopamine vrijkomt in je lichaam. Dit vermindert stress en verhoogt gevoel van blijdschap. Het dagelijks doen van dergelijke oefeningen kunnen daardoor de symptomen van een depressie verminderen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan meditatie, yoga of mindfulness.

6. Probeer te bewegen
Sporten is in principe voor iedereen goed, mits je het op een gezonde manier doet. Zeker als je depressief bent, is beweging erg belangrijk. Sommige deskundigen beweren zelfs dat beweging beter werkt dan antidepressiva voor mensen die depressief zijn. Het is daarom belangrijk om minimaal dertig minuten per dag te bewegen. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, dan zorg je er ook direct voor dat je buitenkomt. Het gaat er niet om dat je grote prestaties moet leveren, enkel dat je lekker in beweging blijft.

7. Eet gezond
Ook eten heeft invloed op je stemming. Ik weet van mezelf dat ik tijdens mijn depressie me altijd nog slechter voelde als het slecht ging met eten. Als ik gezond at, voelde ik me direct een stuk beter in mijn vel. Ik had meer energie om dingen te doen en mijn lichaam voelde beter aan. Als ik ongezond at, was ik daarentegen lusteloos en had ik snel last van mijn darmen. Voldoende groente en fruit eten is daarom altijd belangrijk. Natuurlijk mag je ook gewoon lekkere dingen eten tussendoor, ook dat kan op een positieve manier bijdragen aan je stemming, maar zorg er wel voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

8. Dieren
Niet iedereen is zomaar in de gelegenheid om een hond of kat in huis te nemen, maar dieren kunnen heel veel plezier in een leven brengen. Ze zorgen ervoor dat je je minder alleen voelt en minder geïsoleerd raakt. Zo moet je met een hond immers altijd naar buiten, ook als je geen zin hebt. Sinds ik een hondje heb, blijf ik niet meer in bed liggen op dagen dat ik me rot voel, simpelweg omdat het niet meer kan. Een hond geeft een verantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat je een reden hebt om door te gaan. Kijk in je omgeving of er mensen zijn met dieren waar je eens op mag passen. Ook zijn er genoeg dierenasiels die graag werken met vrijwilligers. Af en toe met dieren knuffelen kan je een heel goed gevoel geven.

Bron

Natuurlijk zorgen deze tips er niet voor dat je depressie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als je depressief bent, is het belangrijk dat je hier hulp bij zoekt en de oorzaak van je depressie aanpakt. Wel zijn deze tips nuttig om te voorkomen dat je verder afglijdt en om jezelf uit de vicieuze cirkel te halen waar je veelal in terechtkomt als je kampt met een depressie.


Wil je doorpraten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje in onze gedeelte op het forum over depressie en somberheid

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

8 reacties op “Praktische tips bij een depressie”

  1. Dat eerste heeft me echt zo hard geholpen deze week! En echt onvoorstelbaar hoe lief en begripvol sommige mensen reageren en hoe ze proberen te steunen door soms alleen maar een berichtje te sturen waardoor ik even er aan herinnerd wordt dat ik niet alleen sta. Ik hou normaal zo’n ‘geklaag en negatief gedoe’ liever voor mezelf. Maar dit delen was het beste wat ik sinds lang heb gedaan.

  2. Naar buiten gaan, ontspanningsoefeningen en beweging heeft mij heel erg geholpen tegen de depressie. (ik ben uiteindelijk ook iets gaan doen in de sport, vanwege het geluksgevoel dat je ervan krijgt.)

    Ik wil er iets aan toevoegen wat mij heel erg heeft geholpen. Dit betekent natuurlijk niet dat dat voor iedereen hetzelfde hoeft te zijn! Maar ter inspiratie:
    1. Mij heeft het geholpen om een moodboard te maken van de herfst en winter. Dit omdat je bewust bezig bent met het positieve in de wintermaanden i.p.v. je te concentreren op de grijze wolken. Ook je huis decoreren kan helpen.
    2. Ik ben naar verschillende psychologen geweest. Met sommigen had ik echt geen klik en had niet het gevoel dat het hielp. Zoek verder totdat je iemand vind waar je het gevoel bij hebt dat het klikt en dat hij of zij je serieus neemt. Ook een tijdje antidepressiva, heeft een steuntje in de rug gegeven.
    3. Jezelf de tijd geven. En dat de omgeving (familie, vrienden, werk, opleiding) je de tijd geeft. Ik ben een tijdje niet naar school geweest en daarna heel rustig opgepakt, dag voor dag. Dat ging gespaard met paniekaanvallen, maar uiteindelijk is het gelukt. Even tijdelijk niet naar school gaan of werken is niet stom, soms heb je het nodig. Het kan ook als afleiding werken. Doe wat je kan.

    Ik dacht dat het nooit meer beter zou worden, dat ik kapot zou gaan aan de depressie. Ik wilde niet meer. Ik heb de tijd gekregen, rustig kunnen opbouwen. Nu 4 jaar later werk ik bij een fantastisch bedrijf, leer ik nog bij en ga ik binnenkort op mezelf wonen.

    Geloof me, hoe slecht dingen er misschien nu uit zien, over een tijdje is alles anders. Het word beter. I promise. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is door te ademen… 🙂

  3. haha ik voer onbewust alle tips uit (behalve het dagboek)

  4. Goede blog. Complimenten.

  5. Waardevol dit zo op een rijtje te hebben. Dank je wel! Naar buiten gaan, dieren en yoga helpen me erg. Schrijven doe ik eigenlijk nooit, misschien moet ik dat eens gaan proberen. Soms deel ik wel hoe ik me voel, dat geeft een gevoel van veiligheid en dan voel ik me niet zo alleen. Depressieve en angstige gevoelens vind ik vreselijk, maar ze horen blijkbaar bij mij, ik probeer positief te blijven en hoop elke keer dat het morgen weer wat beter gaat.

  6. Ik vind beweging ook fijn en het is iets wat me helpt om de sombere gedachtes te vergeten. Maar toevallig was er deze week een programma op tv waarin juist werd uitgelegd dat het helemaal niet goed is te gaan bewegen want dan wordt er meer van stof x (weet niet meer welke) aangemaakt en dat zou dan juist weer niet goed zijn. Ik zal even kijken of ik de link nog kan vinden.

    Maar nogmaals, ik ga juist extra naar buiten, weg op de fiets om maar niet de hele tijd in een hoekje te zitten met alle sombere gedachtes in mijn hoofd. Dus mij helpt het wel.

  7. Rond 10.40 begint er een stukje over niet sporten bij een burn out / veel stress. Waarom sporten dan juist niet goed zou zijn.
    Wel ritme houden enz.
    Dus niet specifiek depressie.

    Wie weet zijn er mensen die het leuk vinden om terug te zien.
    Het is de uitzending van zorg nu van de AVRO van 8-11-2016

  8. Ik ben al vanaf okt 2013 zwaar depresief aantal opnames gehad nav zm pogingen .ik weet niet meer wat te doen. Binnenkort weer in behandeling bij de ggz en wacht op opname bij scelta. Ook kamp ik met eetstoornis.alles dubbelop. Lig hele dagen in bed met uitzondering van wandeling naar de winkel. niks lijkt meer te helpen wie heeft nog een idee om toch iets van hoop weer te krijgen in t leven .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *