Seksueel misbruik is misschien wel een van de ergste dingen die je kan overkomen in je leven. Of het nu gaat om langdurig misbruik of een eenmalige gebeurtenis, de impact van het misbruik op je leven is per definitie enorm. De gevolgen van seksueel misbruik zijn niet zomaar even in een paar zinnen te omschrijven. Veelal hebben slachtoffers van misbruik hun hele leven lang last van deze traumatische gebeurtenis, vooral in de vorm van psychische klachten. Denk hierbij aan angst- en stressklachten, slaapproblemen, moeite met het aangaan van (liefdes)relaties, een groot wantrouwen naar andere mensen, herbelevingen en de ontwikkeling van psychische stoornissen zoals een eetstoornis en/of persoonlijkheidsstoornis.
Naast dat de gebeurtenis zelf al heel erg heftig is, is praten over seksueel misbruik misschien nog wel moeilijker. Het is nu eenmaal een erg beladen onderwerp wat bij slachtoffers vaak veel schaamte oproept. Zelf weet ik nog dat ik na zo’n heftige ervaring erg lang gewacht heb om het aan iemand te vertellen. Ik schaamde me ontzettend, voelde me vies en was bang voor de reactie van anderen. Ook was ik bang niet geloofd te worden en te worden gezien als aansteller. Tegelijkertijd voelde ik me ontzettend alleen omdat ik continu met de herinneringen in mijn hoofd zat waar verder niemand iets van wist.
Een aantal jaar daarvoor was ik opgenomen geweest in een kliniek en hoorde ik veel van mijn groepsgenoten over misbruik. Het bleek dat onzettend veel vrouwen (en ook zeker mannen) op welke manier dan ook in hun leven seksueel misbruikt waren. Allemaal waren zij uiteindelijk als gevolg hiervan vastgelopen en zo in de kliniek terechtgekomen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 5 vrouwen al voor haar zestiende een negatieve ervaring heeft met seks, wat echt schokkend veel is. Als je kijkt naar het aantal zaken dat uiteindelijk voor de rechter komt, dan is dit een stuk minder dan het zou moeten zijn. Hieruit blijkt al hoe lastig het is om over misbruik te praten, laat staan aangifte te doen of andere stappen te ondernemen.
Project Speak Now is een stichting die zich inzet voor het bespreekbaar maken van seksueel misbruik in de hoop het taboe hierop te doorbreken. Door middel van gespreksgroepen en het geven van voorlichting op scholen en via de media hoopt de stichting dat meer slachtoffers van seksueel misbruik het zwijgen zullen doorbreken. De stichting is opgericht door Marianne Kimmel, die zelf jarenlang misbruikt is door haar vader. Ook zij zweeg lange tijd uit angst niet geloofd te worden. Haar ouders ontkenden het misbruik en zelf had ze geen enkel bewijs. Uiteindelijk kwam zij uit haar isolement en inmiddels kan zij haar negatieve ervaringen op een positieve manier inzetten voor anderen.
Het delen van je ervaring met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kan ontzettend helpend zijn. Veelal is de schaamte een stuk minder en ervaar je bij elkaar herkenning, steun en vooral begrip. Dit kan een hoop bijdragen aan het verwerken van de traumatische gebeurtenis. Bij Project Speak Now kun je op verschillende manieren je verhaal delen.
Talking circle
Project Speak Now organiseert regelmatig een Talking Circle waarbij je met elkaar in een kring gaat zitten om te praten over je ervaringen. Volgens de Indiaanse traditie gebeurt dit delen door middel van een stok die iedereen één voor één vast mag houden. Degene die de stok vast heeft, mag praten, de andere luisteren. Soms wordt er aan de hand van een stelling of vraag gesproken, andere keren kan iedereen vertellen wat hij of zij wil. Het gaat er vooral om dat je kunt vertellen en dat er naar je geluisterd wordt.
Eén-op-één-gesprekken
Mocht het vertellen in een groep voor jou nog een stap te ver zijn, dan kun je ook eens beginnen met één-op-één- gesprekken met een lotgenoot en coach. Deze gesprekken worden via Skype gehouden en zijn daarom een stuk laagdrempeliger.
Wat je ook overkomen is op het gebied van seksueel misbruik, het is in alle gevallen ontzettend belangrijk om het niet voor jezelf te houden. Misbruik is een te groot iets om in je eentje mee te blijven zetten. Mocht jij op welke wijze dan ook een keer seksueel misbruikt zijn, probeer dan hulp te zoeken. Kijk als eerste stap eens op de website van Project Speak Now voor meer informatie. Je hoeft je niet te schamen. Het is nooit jouw schuld.
Geef een reactie