Proud2Bme lanceert coronachat voor mensen met een eetstoornis

Vanaf zaterdag 7 november kunnen mensen die worstelen met een eetstoornis terecht in een speciale online chatgroep van Proud2Bme.nl. We bieden deze service, waarbij deelnemers anoniem kunnen meepraten en –lezen, gratis aan. De groepschat wordt begeleid door een ervaringsdeskundig psycholoog van Proud2Bme en is iedere zaterdag geopend van 13:00 tot 15:00 uur via chat.proud2bme.nl.

In een onderzoek – uitgevoerd door GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en het Leids Universitair Medisch Centrum samen met Amerikaanse collega’s van de University of North Carolina Chapel Hill – zijn meer dan duizend Amerikaanse en Nederlandse jongvolwassenen met een eetstoornis gevraagd naar de effecten van de coronapandemie op hun eetstoornis. Voor veel mensen zijn de effecten negatief: ze zijn minder gaan eten, hadden meer eetbuien, vertoonden vaker compensatiegedrag en de angst om niet te kunnen bewegen groeide. “Bij deze tweede golf en daarmee gepaard gaande maatregelen zou de situatie van deze kwetsbare groep nog ernstiger kunnen worden”, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen en directeur bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.


Bron: edward-jenner

Ruimte om te praten

In de chat die we aanbieden is ruimte om over bovenstaande zaken te praten en vragen te stellen. Omdat het om een groepschat gaat, kunnen deelnemers elkaar steunen en advies geven op basis van hun ervaring. Op verzoek zijn gastbegeleiders aanwezig zoals een arts of viroloog, zodat deelnemers specifieke vragen aan hen kunnen stellen. De deelnemers kunnen zelf aangeven welke professionals ze graag willen spreken.

Laagdrempelig contact

Nadine Fischer, hoofdredacteur van Proud2Bme: “Wij vinden het belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze terecht kunnen met hun verhaal of vragen over de coronatijd in combinatie met een eetstoornis. Soms is hulp vragen aan de huisarts of je verhaal delen met een naaste net een stap te ver of is die mogelijkheid er simpelweg niet. Bij ons kan iedereen laagdrempelig, gratis en anoniem in contact komen met lotgenoten, ervaringsdeskundigen en professionals.”

Details

Wat? Online chat: ‘Een eetstoornis in coronatijd’.
Wanneer? Iedere zaterdag van 13:00 – 15:00 uur tussen 7 november en 14 december
Hoe? Meld je gratis en anoniem aan via chat.proud2bme.nl.


Wil je meer lezen over het coronavirus (in combinatie met een eetstoornis)? Hier kun je alle blogs lezen die wij hierover hebben geschreven.

Nadine

Geschreven door Nadine

Reacties

15 reacties op “Proud2Bme lanceert coronachat voor mensen met een eetstoornis”

  1. Ze zullen toch niet eerlijk zijn over de schijnveiligheid van mondkapjes en de werkelijke cijfers. Mondkapjes worden verplicht terwijl keer op keer bewezen is dat ze niet werken tegen een virus en voor andere gezondheidsklachten kunnen zorgen. En daarnaast heeft het WHO gezegd dat corona slechts een strenge griep is. En dat je ook met griep met kapotte longen aan de beademing op de IC kan belanden. Zoek maar terug naar de heftige griepgolf van 2018. Precies hetzelfde als wat er nu aan de hand is met corona.

    1. Jammer dat je deze coronawappie onzin hier verspreidt. Mondkapjes zijn bewezen wel te werken, veroorzaken geen gezondheidsklachten (dan zouden alle tandartsen en operatie medewerkers allang ziek zijn) en de WHO heeft dat laatste absoluut niet recent gezegd. Als je dan toch de WHO wil quoten kan je deze quote beter gebruiken: FACT: The prolonged use of medical masks* when properly worn, DOES NOT cause CO2 intoxication nor oxygen deficiency.

      1. @layla dat zijn ze niet en het CDC (zeg maar het Amerikaanse RIVM) heeft dat in een onderzoek aangetoond. Zelfs #teamred die de overheid adviseert en tegen veel dingen in gaat en strengere regels wil gebruikt veel onderzoeken van het CDC omdat dat als betrouwbaar wordt gezien.

        Coronawappie of niet, jij roept wat de meute roept over mondkapjes en als de mensen die een kritisch geluid laten horen niet door de media als wappies waren neergezet had jij ze nooit zo henoemd. Jij noemt mensen een wappie omdat ze een andere mening hebben. dan ben je pas echt een wappie en dom bezig

        Gelukkig gaat de chat niet over mondkapjes maar kan het wel een probleem zijn voor mensen met een eetstoornis ivm de vele triggers op meerdere gebieden. Dus een terechte vraag waarom je iets moet doen wat niet werkt en jouw lichaam direct of indirect beschadigd is helemaal niet zo gek.

    2. Maar gaat het over de mondkapjes wel of niet.. of wat deze hele ellende met ons of onze omgeving doet of los maakt. En daar even steun in vinden .

  2. Wat fijn dat jullie dit organiseren!

  3. Oh nice. Goed dat jullie dit zo oppakken!

    In het bericht staat dat deelnemers zelf aan kunnen geven welke professionals ze willen spreken. Ik vroeg me nog af hoe? Is dat een kwestie van het in de chat benoemen?

    Ik zou het zelf wel waardevol vinden als het een keer mogelijk is om iemand te spreken die meer weet van rechten en plichten als het gaat om corona. Toen ik positief getest was, kon de arbeidsarts van een huisgenoot opeens zien wat er uit mijn test gekomen was. Dat vond ik heel apart, en ook best naar eigenlijk, waardoor ik daar nog wel vragen over heb.

    Ben benieuwd naar deze chats 🙂

    1. Hi Manu, het is inderdaad zo dat je tijdens de chat kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. De psycholoog zal deze vraag ook expliciet stellen. Maar onder deze blog al suggesties noemen is zeker ook welkom. Wij slaan ze allemaal op en zullen kijken waar de meeste behoefte aan is en wat er mogelijk is.

      1. Ah, top dat er expliciet naar gevraagd gaat worden! Bedankt voor je antwoord 🙂

  4. Ik vind de chat zo vervelend werken. Als ik terug wil lezen dan verspringt het scherm steeds en je ziet ook zo goed niet wie wat zegt. Zou wel eens geüpdate mogen worden.

    1. Als je op ‘pauze’ klikt, verspringt het scherm niet en kan je even rustig teruglezen. Wanneer je daarna weer op ‘doorgaan’ klikt, gaat de chat weer verder.

  5. Hartelijk bedankt voor dit mooie aanbod.
    Ik denk er nog even over na, ik ben namelijk bang dat er vlug een negatieve sfeer zou hangen in dat onderwerp.
    Zoals mondkapjes bijvoorbeeld, ik draag dit aal maandenlang dagen door met wondjes als gevolg, ik kan nog moeilijk begrijpen dat zulk stukje nog niet aanvaard werd.
    Ik wil het zeker een eerlijke kans geven,maar de sfeer van angst en negativiteit vind ik zorgwekkend voor mezelf.

  6. Super initiatief Proud!

  7. fijn zeg dat er een extra chat komt! heel goed geregelt.

  8. Wat fijn dat deze chat er wekelijks komt!

  9. Wat een prachtig initiatief, dankjewel. Ook mooi hoe de uitkomsten van een onderzoek hier aan bijgedragen heeft. Toepassing ervan. Dank sowieso voor diegenen die dit (mede)mogelijk maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *