Sociale media is niet meer weg te denken uit de tijd waarin we nu leven. Dat brengt mooie kansen, maar ook risico’s met zich mee. Zeker wanneer je worstelt met een eetstoornis, je zelfbeeld en je mentale gezondheid. Niet alleen werken de apps zeer verslavend; nu meer dan ooit kan je in een algoritme terecht komen, dat jou steeds verder in een bepaalde richting trekt. Als dit een verkeerde richting is, kan dat heftige gevolgen hebben. Het kan je eetstoornis triggeren, je zelfbeeld verslechteren en nadelig zijn voor je mentale gezondheid. Daarom vinden wij het belangrijk om een gezond tegengeluid te blijven bieden, waar we denken dat dit nodig is en je te laten weten dat je niet alleen bent. Een tijdje hebben we TikTok gelaten voor wat het was, maar omdat we steeds meer zorgwekkende verhalen horen over deze app, willen we ook daar laten weten dat je goed bent zoals je bent. Dat een eetstoornis je niet werkelijk helpt. Dat je kan herstellen van een eetstoornis. Dat je dat waard bent. Dat goed voor jezelf mag zorgen en Proud2Bme mag zijn.
Waarom op TikTok?
In de blog ‘TikTok; triggers en romantiseren‘ schreven we in het laatste kopje al dat wij toen geen gebruik wilden maken van TikTok, omdat we het gevoel hadden dat de aard van de app niet bij ons zou aansluiten. En het zeker niet ten koste moest gaan van de kwaliteit van onze andere content. Maar hoe lang blijft dat opwegen, als je steeds meer hoort hoe triggerende content zich via deze app verspreidt en hoe het – vooral – jongeren uren per dag in de ban houdt. Als korte, flitsende filmpjes maar op je beeldscherm blijven verschijnen van anderen die laten zien hoe veel of weinig ze eten, hoe dun ze zijn, hoe dun ze willen zijn. Anderen die een eetstoornis romantiseren of onbedoeld triggerende content plaatsen, omdat ze zelf niet doorhebben dat er iets goed mis is.
Als het lezen hierover, jouw eetstoornis triggert en ervoor zorgt dat je nieuwsgierig wordt naar de negatieve content op TikTok en het op wilt gaan zoeken, trek dan aan de bel. Dit kan bij je omgeving, hier op Proud, maar ook in jouw eigen hoofd. Is dit echt wat je wilt? Lees verderop in deze blog over omgaan met triggers of kom er op ons forum met ons over praten. We zijn er voor je!
In een enquête onder Proud-bezoekers kwam naar voren dat TikTok geen populair medium voor het grootste deel van deze groep is. Maar hoe zit het met alle jonge mensen die wél op TikTok zitten? Die misschien ook een eetstoornis hebben of kwetsbaar zijn en dit zouden kunnen ontwikkelen? Al die mensen die, diagnose of niet, worstelen met hun zelfbeeld en lichaamsbeeld. Dit zijn misschien juist de mensen die de enquête niet hebben ingevuld, die groep die wij nu niet bereiken, terwijl ook zij een gezond tegengeluid nodig hebben.
Groei en klaar zijn voor bepaalde stappen kost soms tijd, maar we hebben een beeld kunnen vormen van hoe wij ons zichtbaar kunnen maken op TikTok en onze boodschap kunnen verspreiden voor degene die dat nodig hebben. Het is oké om terug te komen op wat je eerder had gezegd. Het is oké om tijd nodig te hebben om klaar te zijn voor bepaalde stappen of iets in te zien. Dat is voor mij persoonlijk een belangrijke les die ik in het leven mee heb gekregen. Iets dat ik in de breedse zin van het woord zou willen meegeven, maar ook nu voor ons van toepassing is. We zijn er klaar voor, we zien het aandeel: Proud2Bme zal tegenwoordig ook pro-recovery berichten delen op TikTok.
Proud2Bme volgen op TikTok? Dat kan hier.
Ik wil/durf niet op TikTok, maar ben benieuwd naar jullie content
De content die wij op TikTok plaatsen zal hetzelfde zijn als de Instagram-reels die wij al geruime tijd op ons Instagram-account delen. Ook is het geen andere informatie dan hetgeen dat wij in onze blogs bespreken en waar je het op het forum over kan hebben. Voel je dus niet genoodzaakt om een TikTok-account aan te maken, puur om ons te volgen. Heb je ook geen Instagram-account, maar ben je wel benieuwd naar de reels? Ons account is openbaar, dus neem gerust eens een kijkje, dan weet je een beetje wat het inhoud!
Veilig online met een eetstoornis
Het overgrote deel van onze lezers op dit moment, heeft namelijk geen TikTok, blijkt uit de enquête. Ik kan me goed voorstellen dat als jij geen TikTok-account hebt, dat misschien wel met een reden is en dat je er ook geen behoefte aan hebt. Zo ben ik zelf ook aan het afkicken van een deel van mijn sociale media. Ik merk dat dit beter is voor mijn gemoedstoestand en dat ik mijn tijd liever anders besteed, wat lastig is met zo’n verslavende app. Daarover schrijf ik in de blogs ‘Ik heb mijn Instagram verwijderd‘ en het vervolg ‘Na een maand geen Instagram‘.
Een andere reden dat jij TikTok wellicht bewust vermijdt, is omdat je er veel ongezonde content en triggers kan vinden die je eetstoornis kunnen verergeren. Waar pro-ana eerst vooral op fora te vinden was, zien we een duidelijke shift naar sowieso media. Helaas is het moeilijk om zicht te houden op deze content en het goed te modereren op zo’n groot platform, al doen ze hun best en kan je posts en gebruikers blokkeren en rapporteren.
Het slimme algoritme kan er helaas voor zorgen dat je steeds meer en weer opnieuw giftige content te zien krijgt, omdat je er eens eerder ergens op hebt geklikt. De app laat jou zien wat het denkt dat jij wit zien, zodat je veel uren gebruik maakt van het platform. Zo kan je er helemaal ingezogen worden. Als je op een moeilijke dag eens naar pro-ana content of tips om af te vallen hebt gekeken, blijft dit maar terugkomen. Maar ben jij het echt, die dat wilt zien? Of wil je eetstoornis of onzekerheid dat? Wat maakt dat het je trekt? Komt dat gevoel uit plezier of interesse? Of zit er een bittere nasmaak aan? Als je het eenmaal ziet, kan het moeilijk zijn om weerstand te bieden. Het raakt je, het doet iets met je, het brengt je aan het twijfelen.
Toch kan het ook heel goed zijn dat jij om andere redenen wel graag een TikTok-account hebt of wilt hebben. Het is immers ook een hip en sociaal platform. Een platform waar je je creativiteit in kwijt kan, waar leuke dingen te zien zijn of waar je hoopt om juist pro-recovery content te treffen, die er zeker ook is! Dan is het handig om bewust te zijn van de valkuilen van sociale media en de blog ‘Veilig online met een eetstoornis‘ eens door te lezen! Daar staan wat tips in die jou hiermee kunnen helpen.
Omgaan met triggers
Echter weet ik ook als geen ander hoe je eetstoornis je juist naar triggers toe kan sturen wanneer je weet van het bestaan ervan. Ik wilde het misschien niet, maar mijn eetstoornis wilde het wel. Zeker op de slechte dagen kon ik daar moeilijk weerstand tegen bieden. Zo zocht ik ook altijd alles op wat met eten en eetstoornissen te maken had, in de hoop dat het mijn eetstoornis ‘beter’ zou maken. Dat is en blijft het gekke van een eetstoornis. Misschien wel de enige psychische aandoening die ergens ook krachtig, goed, veilig of als een soort wedstrijd kan voelen. Het klinkt zo verkeerd en schaamtevol, maar ik heb het ook zo ervaren. Weet dat als je dit zo voelt, je daar echt niet alleen in bent. Ik schreef de blog ‘Wanneer je eetstoornis een wedstrijd is‘ over dit gevoel. Een blog die heel kwetsbaar voelde om te schrijven en delen en waarin ik me echt open stel; juist om dat taboe te doorbreken.
Je eetstoornis kan dus flink getriggerd worden. Hoe ga je daarmee om? We hebben op onze site al vele blogs geschreven over triggers, deze kan je hier vinden.
Pro-recovery
Want een eetstoornis neemt zo veel meer van je af, dan het je in eerste instantie lijkt te brengen. Het maakt je niet sterker, het maakt je niet mooier, het maakt je niet bijzonder, het maakt je niet beter, het maakt je ziek. Het maakt je minder jou. En jij verdient zo ontzettend veel meer dan dat. Want jij bent sterk, je bent mooi, je bent bijzonder, je bent goed. Met al je ups en downs, met al je gekke trekken. Met je onzekerheden en zelfs je minder mooie kanten, want die hebben we ook allemaal en dat is oké. Wees trots op wie jij bent. Je hoeft je niet te verstoppen, ook als je denkt dat je niet goed genoeg bent. Je hoeft niets te veranderen. Je hoeft niet zo streng te zijn voor jezelf. Je mag er zijn, hoe je je ook voelt en hoe je er ook uitziet. Je mag ruimte innemen. Je mag bang zijn, boos zijn, verdrietig zijn, grenzen stellen en verwerken. Je mag genieten van het leven. En daar staan wij voor en willen we je bij helpen. Be proud!
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie