Voor de meeste studerende jongeren en werkenden is de vakantie inmiddels voorbij. We gaan met zijn allen weer druk aan het werk of een nieuw schooljaar in. Dat betekent een nieuwe start. Een fris en fruitig nieuw begin vol nieuwe uitdagingen en kansen. Toch kan het niet altijd zo ‘fris’ en zo ‘fruitig’ zijn in de werkelijkheid. Opstarten na een vakantie of na een moeilijke periode in je leven brengt de nodige angsten en negatieve gedachtes met zich mee. Een nieuw begin is fijn maar ook altijd even slikken.
Of je nu na een lange periode van therapie je werk of school weer op gaat pakken, na de vakantie voor het eerst gaat studeren, juist behandeling gaat volgen, je vierde studiejaar in gaat of een nieuwe baan hebt, dit soort ‘new beginnings’ zijn gewoonweg spannend. Een nieuwe start brengt natuurlijk ook heel veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. Deze keer kun je het anders aanpakken, wel laten slagen of beter doen.
Als je een eetstoornis hebt, kan een nieuw schooljaar, een nieuwe behandeling of een nieuwe baan heel dubbel zijn. Aan de ene kant is het fijn en gaat het je helpen je leventje op te bouwen. Aan de andere kant moet je op allerlei gebieden zorgen dat je niet terugvalt in je eetstoornis en zorgen dat je het ook allemaal volhoudt. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je op het goede pad blijft en je best doet om van die eetstoornis af te komen?
School en werk is vaak ook nog eens lastig te combineren met behandeling voor je eetstoornis. Soms moet je uren missen, ben je vermoeid of maakt therapie zoveel los dat je niet goed kunt opletten. Jezelf veranderen, beter worden en uit een diep dal klimmen is niet niks, zeker niet naast een studie of drukke baan.
Stoppen met school of studie is niet altijd nodig, maar in sommige situaties kan het toch echt een betere keuze zijn. Maar wat dan? Ga je dan fulltime behandeling volgen, een paar dagen of maar enkele uren per week? En wat doe je dan met de overige tijd? Hoe deel je dat in en hoe moet je zoiets regelen op je werk of met school? Een lastige beslissing, maar voor sommige momenten in je leven misschien wel beter.
Een nieuwe start brengt veel uitdagingen met zich mee. Uitdagingen kunnen leuk zijn, maar vaak ook weer heel erg veel angst met zich mee brengen. Angst om te falen speelt vaak een grote rol bij mensen die onzeker zijn, een negatief zelfbeeld hebben of een eetstoornis. Ga je aan iets nieuws beginnen na deze vakantie dan worstel je hier misschien ook wel mee.
Hoe open ben je eigenlijk over je eetstoornis op school of op je werk? Dit is soms een lastige keuze. Wat vertel je wel, wat niet? Hoe reageren mensen op jou en wat kunnen ze wel of juist beter niet voor je doen om je te helpen… Een eetstoornis maakt je leven flink ingewikkeld. Daarom is het ook zo belangrijk dat je er vanaf komt natuurlijk. Maar naast herstellen, is het in de tussentijd ook belangrijk dat je leert ermee om te gaan, bijvoorbeeld op school of op je werk. Dit maakt je leven al een stukje gemakkelijker.
Een nieuwe start betekent voor iedereen iets anders. Het brengt dus voor iedereen ook andere negatieve en positieve kanten met zich mee. Graag praten we met elkaar over alles wat jou na deze zomervakantie te wachten staat of waar je inmiddels al mee begonnen bent tijden Proud2Meet in Leiden. Of dit nu school, werk of therapie is.
Aanstaande vrijdag 5 september kun je vanaf 13:00u binnenlopen voor een kop thee, koffie of limonade. We zullen een creatieve activiteit doen voor de gezelligheid tot ongeveer kwart 14:30u. Om 15:00u kun je aanschuiven voor het themagesprek over ‘Een nieuwe start’ en zullen we met elkaar in gesprek gaan. Je mag het onderwerp zo breed nemen als je wilt en jouw eigen onderwerp inbrengen tijdens het gesprek.
Wil je samen met anderen reizen of heb je vragen, bekijk dan dit topic over Proud2Meet of stel je vraag onder de blog. Voel je welkom en daag jezelf uit. De middagen zijn altijd heel erg fijn en gezellig. Tot vrijdag!
♥
Geef een reactie